Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Και επίσημα σχέδια για διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Σχέδιο για αύξηση από 15 σε 24 των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρουσιάστηκε χτες επίσημα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, από τον προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης, Ραζαλί Ισμαήλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η μεταρρύθμιση του εκτελεστικού οργάνου του ΟΗΕ θα προχωρήσει σε δύο ξεχωριστές φάσεις.

Κατά την πρώτη φάση, η Γενική Συνέλευση θα ψηφίσει τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αυξηθούν κατά εννέα, από τα οποία τα πέντε θα προστεθούν στα σημερινά πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, χωρίς δικαίωμα "βέτο" (δικαίωμα αρνησικυρίας). Επίσης, άλλα τέσσερα μέλη θα προστεθούν στα δέκα μη - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Οι χώρες που θα συγκροτήσουν το νέο διευρυμένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διοριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η Ιαπωνία κι η Γερμανία, οι οποίες τα τελευταία χρόνια τάσσονται ενθέρμως ενεργά υπέρ της διεύρυνσης, δεν κατονομάστηκαν χτες από τον προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης. Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, ο τελευταίος υπαινίχθηκε τις δύο παραπάνω χώρες, εκφράζοντας την ευχή "δύο ακόμα βιομηχανικά κράτη" να εμπλουτίσουν τη σύνθεση του διευρυμένου Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ