Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ο λαός κατάλαβε γρήγορα, η Ευρώπη πολύ αργά

Συνέντευξη με τον Τσεβάτ Κότσι Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Σωτηρίας του λαού

ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ: (των απεσταλμένων μας).-

Πέντε χρόνια, πριν, ήταν στρατηγός του αλβανικού στρατού. Τις προηγούμενες ημέρες τον είδαμε να ηγείται των εξεγερμένων στους Αγίους Σαράντα και σήμερα είναι, πλέον, Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας του Λαού. Ολα αυτά αναφέρονται στον Τσεβάτ Κότσι, τον οποίον συνάντησαν οι απεσταλμένοι του "Ρ" στην Αλβανία και με τον οποίο συζήτησαν, πριν γίνει γνωστή η εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Σωτηρίας του Λαού.

- Τ. Κότσι: Εμείς, 15 άτομα, αντιπρόσωποι απ' όλες τις πόλεις, είχαμε μία συνάντηση με τον κ. Βρανίτσκι, τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ, στην ιταλική φρεγάτα "Ελιναίο". Στη συνάντηση πήραν, επίσης, μέρος και αντιπρόσωποι από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Ρωσία και την ΕΕ, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης.Ηταν η πρώτη συνάντηση που οργανώθηκε από τον ΟΑΣΕ και ήταν πολύ καλή. Σε αυτή τη συνάντηση δώσαμε μεγάλη σημασία και το βασικότερο ήταν ότι το αίτημά μας ταυτιζόταν με αυτό της νέας αλβανικής κυβέρνησης.

Μιλήσαμε τρία άτομα, εγώ μίλησα ως εκπρόσωπος των Αγίων Σαράντα, του Αργυρόκαστρου, του Δέλβινου και του Τεπελενίου. Εξήγησα ποια είναι η κατάσταση και για ποιους λόγους τα πράγματα έφτασαν στο σημείο αυτό,να ξεσηκωθεί δηλαδή ο κόσμος με τα όπλα. Τους ζητήσαμε να ασκήσουν πίεση, μαζί με τον ΟΑΣΕ, έτσι ώστε ο Μπερίσα να αναγκαστεί σε παραίτηση. Τόνισα ότι σε διαφορετική περίπτωση ο κόσμος δε θα παραδώσει τα όπλα και ότι θα πρέπει να παίρνουμε μέρος και εμείς στις συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Είπα στον κ. Βρανίτσκι πως ο αλβανικός λαός κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι ο Μπερίσα δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Αλλά η Ευρώπη το κατάλαβε πάρα πολύ αργά και η Ελλάδα έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης σ' αυτό. Ζήτησα, τέλος, από τον Βρανίτσκι να κρατηθούν και ο Σαλί Μπερίσα και η προηγούμενη κυβέρνηση και οι πρόεδροι των παρατραπεζών, έτσι ώστε όταν γίνει η Αλβανία κράτος με νόμους, οι άνθρωποι αυτοί να λογοδοτήσουν στο λαό και στη δικαιοσύνη.

- Είπατε ότι συμφωνείτε με τη νέα κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο, όμως συμφωνεί αυτή η κυβέρνηση με το αίτημά σας για παραίτηση του Μπερίσα;

- Και ο Φίνο έχει ζητήσει να φύγει ο Μπερίσα.

-Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσετε σε ό,τι αφορά το αίτημά σας για παραίτηση του Μπερίσα;

- Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο ξεσηκωμός έχει φτάσει στο κορύφωμά του. Το θέμα, όμως, είναι ότι δεν έχει φύγει ακόμα ο Μπερίσα. Μόνο αν φύγει ο Μπερίσα, εγώ έχω τη δυνατότητα να πείσω μέσω έκκλησης τον λαό να παραδώσει μόνος του τα όπλα. Εγώ νομίζω ότι θα γίνει γρήγορα αυτό. Φυσικά, προβλήματα ως προς την παράδοση των όπλων θα εμφανιστούν, γιατί υπάρχουν και κάποια άτομα που τα έχουν πάρει για άλλους σκοπούς. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν παντού.

- Ακούγεται ότι μπορεί να στείλουν μια πολυεθνική δύναμη για να βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης, εσείς τι λέτε;

- Εμείς, αυτή τη στιγμή, δεν το δεχτήκαμε. Οπως σας είπα κατ' αρχάς πρέπει να φύγει ο Μπερίσα και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε εμείς να εξομαλύνουμε την κατάσταση μόνοι μας, χωρίς την παρουσία των ξένων....Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα ζητήσουμε βοήθεια.

-Στο μεταξύ, η επιτροπή που έχετε εδώ, με ποιο τρόπο διατηρεί την τάξη, ακούγονται πολλά για κλοπές.

- Προσπαθούμε. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, αλλά εμείς προσπαθούμε. Ηδη αναδιοργανώνουμε την αστυνομία και τα άτομα αυτά, που είναι μεμονωμένα και ελάχιστα, θα δώσουν λόγο με την εφαρμογή του νόμου.

- Στις εκλογές, που θα γίνουν, πιστεύετε ότι πρέπει να πάρουν μέρος τα υπάρχοντα κόμματα ή και άλλα, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα, που είχε κηρυχτεί παράνομο από τον Μπερίσα;

- Πιστεύω ότι πρέπει να πάρουν μέρος όλα τα κόμματα για να γίνουν σωστές εκλογές. Δεν είμαστε εμείς, όμως, που θα λύσουμε αυτό το ζήτημα.Πιστεύω ότι, μετά από αυτόν τον ξεσηκωμό, θα αναδειχτεί στην κυβέρνηση το κόμμα που θα παρουσιάσει το καλύτερο πρόγραμμα και θα εγγυηθεί την επιστροφή των χρημάτων στον κόσμο. Τουλάχιστον την επιστροφή ενός σεβαστού ποσοστού που θα μπορεί να γίνει δεκτό, γιατί 100% είναι πολύ δύσκολο και δε νομίζω ότι είναι δυνατόν να γίνει.

- Εσείς σκέφτεστε να πολιτευτείτε;

- Οχι, εμείς δεν έχουμε ξεσηκωθεί για να εκλέξουμε έναν βουλευτή, αλλά για να κάνει η δημοκρατία ένα ποιοτικό άλμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τελικές πιέσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών(1997-06-26 00:00:00.0)
"Απέτυχε" ο Βρανίτσκι(1997-05-17 00:00:00.0)
"Απέτυχε" ο Βρανίτσκι(1997-05-17 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις για διεύρυνση του ρόλου της πολυεθνικής(1997-05-13 00:00:00.0)
Μαζί με τους άντρες και οι γυναίκες των χωριών κάνουν βάρδιες. Κρατούν(1997-03-30 00:00:00.0)
"Δε χρειάζεται επέμβαση"(1997-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ