Σαν σήμερα πριν ένα χρόνο, ο μεγάλος μας ποιητής, ο δημιουργός του "Αξιον Εστί", Οδυσσέας Ελύτης,άφησε την τελευταία του πνοή. Φέτος, το διήμερο που πέρασε ήταν γεμάτο από τη μνήμη του. Την Κυριακή στο Α' Νεκροταφείο έγινε από τους δικούς του το ετήσιο μνημόσυνό του. Χτες, σε μια σεμνή τελετή, στην πλατεία Δεξαμενής,έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του, που φιλοτέχνησε, σε φυσικό μέγεθος, ο γλύπτης Γιάννης Παππάς,ώστε "οι επόμενες γενιές να έχουν την εικόνα της φυσικής παρουσίας του ποιητή", όπως είπε η σύντροφός του Ιουλίτα Ηλιοπούλου.Και συμπλήρωσε "το έργο είναι εξαιρετικό, λιτό, διασώζει την κίνηση της ψυχής του και το ήθος του".Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλος,συμπλήρωσε: "με τον τρόπο αυτό, η αιωνιότητα του ποιητή, που την ήθελε ιδιωτική, η ιδιωτική του αιωνιότητα όπως έλεγε, μετατρέπεται σε δημόσιο πράγμα". Ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι "η ποίηση του Ελύτη ίσως δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάξει τις συνειδήσεις".
Απόψε (8.30μμ), εξάλλου, περισσότεροι από 30 ποιητές θα απαγγείλουν Οδυσσέα Ελύτη στη "Στοά του Βιβλίου",σε εκδήλωση που διοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Τρίτο Πρόγραμμα.Ανάμεσά τους οι: Θ. Φραγκόπουλος, Ε. Κακναβάτος, Γ. Δάλλας, Κ. Αγγελάκη - Ρουκ, Μ. Μουντές, Χ. Λιοντάκης, Γ. Κοντός, Γ. Χρονάς, Κ. Παπαγεωργίου, Α. Παγουλάτος κ.ά. Η Ντόρα Μπακοπούλου θα ερμηνεύσει στο πιάνο μουσικά έργα που αγαπούσε ο Οδυσσέας Ελύτης. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα.
Η μελέτη στηρίχτηκε στην άποψη ότι δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί το βαθύτερο νόημα του έργου του Ελύτη και ότι "δεν είναι εύκολα προσπελάσιμο για κάθε αναγνώστη, λόγω του ερμητικού τρόπου έκφρασης ενός πλήθους ιδεών που το χαρακτηρίζουν". Ο Ελύτης έλεγε: "Ο κόσμος έμεινε αμετάβλητος για μένα μέχρι σήμερα". Η συγγραφέας διερευνά τι "έμεινε αμετάβλητο σ' αυτόν τον κόσμο", στην κοσμοθεώρηση του ποιητή, αλλά και μελετά (για πρώτη φορά) το δοκιμιακό και το ποιητικό έργο του, σε αντιπαραβολή, ιδιαίτερα για τις δύο πρώτες περιόδους (1935 - 1943, 1944 - 1959).