Κυριακή 16 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΣΤΑΘΜΟ και συνάμα σημείο εκκίνησης νέων αγώνων για την επιβίωση της αγροτιάς και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αποτελεί ο σημερινός γιορτασμός της 87ης επετείου του Κιλελέρ, που φέτος διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Στον τόπο της εξέγερσης και θυσίας των κολίγων - στην ιερή γη της αγροτομάνας Θεσσαλίας - χτυπάει σήμερα η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς της Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων: "Το Κιλελέρ είναι ορόσημο και πηγή δύναμης της σύγχρονης πάλης. Στα χρόνια που πέρασαν η εκμετάλλευση και η καταπίεση άλλαξαν μορφή. Στη θέση των τσιφλικάδων και των κυβερνήσεών τους ήρθαν οι πολυεθνικές και οι πολιτικές δυνάμεις που τις υπηρετούν" (σελίδα 3)

ΤΙΜΩΝΤΑΣ την επέτειο της εξέγερσης, ο "Ρ" δημοσιεύει ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το ιστορικό μυθιστόρημα, την τριλογία "Χωρικοί" του Ηλία Λεφούση, για τα γεγονότα του Κιλελέρ και ένα μέρος από ένα σημείωμα του γνωστού ιστορικού Γιάννη Κορδάτου, που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 1947 στο "Νέο Δρόμο", εφημερίδα του ΑΚΕ και αναφέρεται στη ζωή και τη δράση, στους στόχους και τα οράματα του ηγέτη της αγροτιάς Μαρίνου Αντύπα (σελίδες 23 - 26)

ΟΣΟΙ φαντάζονται τη Βουλγαρία σαν μια οργανωμένη καπιταλιστική κοινωνία, έστω εξαρτημένη από τον ιμπεριαλισμό, αλλά με στοιχειώδεις αστικοδημοκρατικές ελευθερίες και ανεκτή αστικοδημοκρατική νομιμότητα γελιούνται, γιατί τίποτα απ' όλα αυτά δεν υπάρχει. Εκείνο που κυριαρχεί είναι η στυγνή εκμετάλλευση πάνω στον πληθυσμό από το ξένο κεφάλαιο, τους ντόπιου νεόπλουτους, τους αεριτζήδες, τους τυχοδιώκτες και τη μαφία. Ενα αποκαλυπτικό οδοιπορικό του "Ρ" στη γείτονα χώρα (σελίδες 8 - 9)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στις περιοχές των εξεγερμένων στην Αλβανία. Μια άλλη πραγματικότητα από την εικονική που μπαίνει καθημερινά στα σπίτια μας, μέσω των ΜΜΕ και δίνει το άλλοθι της επέμβασης (σελίδες 10 - 13)

ΤΟ ΝΕΟ μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ο "Ρ" επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει πώς θα διαμορφωθούν οι καθαρές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το μισθολόγιο - "πτωχολόγιο" - που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή - και την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο που θα υπολογιστούν οι διάφορες κρατήσεις επί των μεικτών αποδοχών (σελίδα 14)

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον το σκάνδαλο του έργου του φυσικού αερίου. Ενα σκάνδαλο, η πορεία του οποίου προδιαγράφτηκε από το 1993 με τη σκανδαλώδη σύμβαση για την εισαγωγή του φυσικού αερίου που υπέγραψε ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και επικυρώθηκε από τον Κ. Σημίτη το 1995 με τροπολογίες που έκανε με την ιδιότητα του υπουργού Βιομηχανίας. Ο "Ρ" φέρνει σήμερα στο φως νέες πλευρές του σκανδάλου, οι οποίες ξεσκεπάζουν τις πραγματικές για τις από δω και πέρα προθέσεις της κυβέρνησης (σελίδες 16 - 33)

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ Απασχόλησης, είναι ο νέος θεσμός που προωθεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να υλοποιήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και συντομία τις αντεργατικές κατευθύνσεις που εκπορεύονται από τη "Λευκή Βίβλο" για την "ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση" και από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η σημασία που δίνει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ σε αυτό το "θεσμό" εκφράζεται και από την ταχύτητα, με την οποία επιχειρείται να επιβληθεί (σελίδα 36)

ΕΝΕΑ μέρες συμπληρώνονται σήμερα από τον πένθιμο αποχωρισμό για τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης, για το ΚΚΕ, τους λογοτέχνες και τους οικείους του από τον Ζήση Σκάρο. Ελάχιστη τιμή στον αξέχαστο, γλυκύτατο και γοητευτικό άνθρωπο, στον παραδειγματικού αγωνιστικού - ανθρώπινου - πνευματικού ήθους συγγραφέα - διανοούμενο - κομμουνιστή, είναι το αφιέρωμα που επιμελείται σήμερα ο "Ρ" (σελίδες 18 - 19)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση για ίδρυση Αγροτικού Μουσείου(2005-04-16 00:00:00.0)
Παρών και από την Πελοπόννησο(2005-03-17 00:00:00.0)
Η εξέγερση του Κιλελέρ δείχνει το δρόμο(1999-03-21 00:00:00.0)
"Με αγώνες τιμάμε την εξέγερση του Κιλελέρ"(1999-03-16 00:00:00.0)
Πορεία αγώνων και θυσιών(1998-03-15 00:00:00.0)
Αγώνας πολύχρονος και πολύμορφος(1997-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ