Σάββατο 8 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι συνέπειες του Μάαστριχτ στον πολιτισμό

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο ΥΠΠΟ και συζήτηση με τους εργαζόμενους

Περιοδεία, στα πλαίσια του δεκαήμερου που οργανώνει το ΚΚΕ για τις επιπτώσεις από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ,πραγματοποίησε χτες στο υπουργείο Πολιτισμού κλιμάκιο του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Σταύρο Παπαθανασίου.

Το κλιμάκιο, επικεντρώνοντας τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην απαίτηση να γίνει δημοψήφισμα για τη συνθήκη, τους ενημέρωσε και αντάλλαξε απόψεις μαζί τους για τις δυσμενέστατες επιπτώσεις της συνθήκης όχι μόνο στα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και στον ίδιο τον πολιτισμό.

Της συζήτησης με τους εργαζόμενους προηγήθηκε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού, Θ. Μπάσδρα,με τον οποίο θίχτηκαν τα προβλήματα της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", καθώς και με το γενικό διευθυντή του ΥΠΠΟ, κ. Βασιλόπουλο, με τον οποίο συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα ανανέωσης των συμβάσεων των ωρομίσθιων και η γενικότερη απαγορευτική πολιτική των προσλήψεων, ακόμα και σε νευραλγικούς τομείς, όπως λ. χ. η αρχαιολογική μας κληρονομιά.Ο Σταύρος Παπαθανασίου τόνισε ότι "η τακτική της μη ανανέωσης των συμβάσεων των ωρομίσθιων δημιουργεί συνθήκες πολιτικής ομηρίας".

Στη διάρκεια της συζήτησης με τους εργαζόμενους σημειώθηκε ότι "η συνθήκη επιβάλλει λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους και περισσότερα προνόμια για την πλουτοκρατία. Μόνο ο αγώνας των εργαζόμενων μπορεί να ανατρέψει αυτή την πολιτική".

Οσο για τις επιπτώσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ στον πολιτισμό, επισημάνθηκε ότι "χρόνο με το χρόνο όλο και πιο καθοριστικό ρόλο παίζουν μια χούφτα επιχειρηματίες, που θέλουν να καθορίσουν τον προσανατολισμό της πολιτιστικής πολιτικής.Ταυτόχρονα το ΥΠΠΟ δρα με τον "αυτόματο πιλότο" των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες απλώς υλοποιεί αγνοώντας το χαρακτήρα τους και τις επιπτώσεις που έχουν στον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πλούτο της χώρας.Δρα, επίσης, ισοπεδωτικά όσον αφορά στην καλλιτεχνική δημιουργία.Ουσιαστικά θέλει να εξαφανίσει κάθε ιστό που συνδέει το χτες με το σήμερα και κάθε υγιή προσπάθεια των φορέων για την ανάπτυξη καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.Αντίθετα, αυτό που θέλει να τονώσει, είναι τα δεκάδες δισ. στον Χ. Λαμπράκη για το Μέγαρο Μουσικής, στον Βαρδινογιάννη και σε άλλους, που έχουν αποφασίσει να τζογάρουν στο χώρο του πολιτισμού".

Μετά το τέλος της περιοδείας ο Σταύρος Παπαθανασίου σημείωσε: "Ζητήσαμε από τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ να αντιδράσουν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αφού έτσι κι αλλιώς βιώνουν τις συνέπειες.Διαπιστώσαμε ότι κάθε παρέμβασή τους ήταν προωθητική της δικής μας λογικής, της λογικής του ΚΚΕ. Οι απόψεις του Κόμματος βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη και δε θα αργήσει το μέτωπο ενάντια στο Μάαστριχτ να πάρει τέτοιες διαστάσεις, που η ίδια η συνθήκη θα ανατραπεί στην πράξη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακυρώνονται έργα και εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ(1998-07-10 00:00:00.0)
Μισθολογική συρρίκνωση... του πολιτισμού(1997-02-13 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα ψηφίσματα(1996-12-21 00:00:00.0)
Η ελληνική ταινία κοντά στο λαό(1996-11-26 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα απαιτούν οι οικοδόμοι Λάρισας(1996-05-03 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ ζητά το ΕΚ Λάρισας(1996-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ