Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 1997

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Η "Λαϊκή
Αγροτική
Ενότητα" δίνει τη μάχη για την αγροτιά

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τον παλλαϊκό πανελλαδικό γιορτασμό του Κιλελέρ την ερχόμενη Κυριακή 16 Μάρτη

Στον απόηχο των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, του ηρωικού αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών για το δικαίωμά τους να παραμείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τα χωράφια τους, άρχισε από χτες η "μάχη των εκλογών" στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Μια μάχη που θα κρίνει την παραπέρα πορεία του συνεταιριστικού κινήματος που εξαιτίας της αντιαγροτικής αντισυνεταιριστικής πολιτικής της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων, τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στα πρόθυρα της διάλυσης και στη χρεοκοπία το συνεταιριστικό κίνημα.

Η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα" (ΛΑΕ), η παράταξη των κομμουνιστών, αριστερών, των αγωνιστών αγροτών, τονίζουν αγροτικά στελέχη στο "Ρ", δίνει τη μάχη για την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της στις εκλογές των συνεταιρισμών, για την αγωνιστική συσπείρωση και την αλλαγή των συσχετισμών στις διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσει τον αγώνα για τη στήριξη και ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα, ενάντια στις επιλογές των άλλων παρατάξεων που εξωραϊζουν την καταστροφική πολιτική της ΕΕ.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά εξάλλου η προετοιμασία για το γιορτασμό του Κιλελέρ. Στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, που εξεγέρθηκαν πριν 87 χρόνια εναντίον των τσιφλικάδων και έδωσαν το αίμα τους για να αποκτήσουν τη γη τους, χτυπάει την ερχόμενη Κυριακή 16 Μάρτη η καρδιά της αγροτιάς της Ελλάδας. Ο φετινός γιορτασμός έχει ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία.

Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων έχει αναλάβει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών, η οποία απέκτησε μεγάλο κύρος και διαθέτει την εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου.

Στόχος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα είναι να δώσει διεκδικητικό, παναγροτικό και παλλαϊκό χαρακτήρα στις εκδηλώσεις του Κιλελέρ. Απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα λαϊκά στρώματα - εργατοϋπαλλήλους, επαγγελματοβιοτέχνες, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, νέους, συνταξιούχους - να συμμετάσχουν για να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της αγροτιάς, γιατί τα προβλήματα έχουν την ίδια ρίζα και αιτία.


ΣΕΛ.  9   -   11

Κόβονται συντάξεις για 464.000 συνταξιούχους και δύο εκατομμύρια εργαζ

Η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση, από τότε που καθιερώθηκαν οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις, που προχωρά στην περικοπή συντάξεων! Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων με επείγουσα εγκύκλιό του προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ζητά να περιορίσουν τις επικουρικές συντάξεις στο 20% των τακτικών ή συντάξιμων αποδοχών από 1.1.1998. Η ρύθμιση αυτή αφορά άμεσα 464.000 συνταξιούχους που παίρνουν ήδη κάποια επικουρική σύνταξη, αλλά και 1.930.000 εργαζόμενους που έχουν επικουρική ασφάλιση και θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται μετά την 1.1.1998.

Μάλιστα, η ρύθμιση προωθείται την ίδια ώρα, που ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί παραπέμπουν στον περίφημο "κοινωνικό διάλογο" για όλα τα ασφαλιστικά θέματα, αποκαλύπτοντας έτσι την υποκρισία της κυβέρνησης.


ΣΕΛ.  39

Ενισχύεται η αλληλεγγύη στους αγρότες

Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, αλλά και την ανησυχία και την αγανάκτησή τους, για τον αυξανόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό, διακηρύσσουν περισσότεροι από 140 άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης, της επιστήμης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστές και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες.



Αποκριά
Η καταγωγή τηςκαι το σήμερα

Τα περισσότερα από τα έθιμα της Αποκριάς έχουν φαινομενικά κωμικό χαρακτήρα. Μήπως, όμως, τα πιο σοβαρά πράγματα δε λέγονται μεταξύ αστείου και σοβαρού;


ΣΕΛ.  24   -   25
Εμποροϋπάλληλοι
"Θερίζουν"μερική απασχόλησηκαι ωρομίσθιο

Στη μάχη για μαζική συμμετοχή και παραπέρα ανάδειξη των οξύτατων προβλημάτων του κλάδου, οι ταξικές δυνάμεις


ΣΕΛ.  36
ΑΕΒΑΛ
Τελική ευθείαξεπουλήματος

Σε απροκάλυπτο έγκλημα κατά της οικονομίας της χώρας, αναδεικνύεται η προσπάθεια των "εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ να εκποιήσουν την ελληνική λιπασματοβιομηχανία


ΣΕΛ.  16,    33
Μακρόνησος
50 χρόνιααπό το άνοιγματου κολαστηρίου

Για το πιο μελανό σημείο της σύγχρονης Ελλάδας, μιλά σήμερα στο "Ριζοσπάστη" ο Διονύσης Γεωργάτος


ΣΕΛ.  14   -   15
Γυναίκα
Το μήνυματης 8ης Μάρτη

Η κεντρική εκδήλωση της ΟΓΕ ήταν αφιερωμένη στην κοινωνική πολιτική και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνίδα να μείνει ανασφάλιστη


ΣΕΛ.  12   -   13
Ναυτεργάτες
"Ναι σε όλα"κυβέρνησηςπρος εφοπλιστές

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε για τις αρχές Απρίλη η ΠΝΟ. Ο αγωνιστικός προσανατολισμός του κινήματος καταγράφηκε περίτρανα και στα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της ΠΕΜΕΝ


ΣΕΛ.  37

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ