Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το συμφέρον της μειονότητας

"

Εδώ που φτάσανε τα πράγματα, να μπούμε ή να μην μπούμε στην Αλβανία για να σώσουμε τους αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες; Κι αν δεν μπούμε, τι να κάνουμε;". Σε ποιον απευθύνεται το παραπάνω ερώτημα; Στο ΚΚΕ! Από ποιον προέρχεται; Από εκείνους τους "υπερπατριώτες" - πατριδοκάπηλους χειροκροτητές της "δημοκρατίας" και "ελευθερίας" που επέφερε ο Μπερίσα στην Αλβανία! Εδώ, πλέον, τα πράγματα γίνονται τραγικά επικίνδυνα. Γι' αυτό απαιτούνται σταράτες κουβέντες:

***

Πρώτον, ισχυρίζονται οι "σωτήρες" της ελληνικής μειονότητας, ότι πρέπει να απολαμβάνει συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας, στα πλαίσια της γειτονικής χώρας. Αν το πιστεύουν αυτό, τότε ομολογούν πως ό,τι προστατεύει τον ελληνική μειονότητα, προστατεύει το σύνολο του αλβανικού λαού. Αντίστροφα. Ο,τι πλήττει τους μεν, πλήττει και τους δε. Με άλλα λόγια, αυτό που γίνεται σήμερα στην Αλβανία, δεν αφορά μόνο τη μειονότητα. Αφορά όλους τους Αλβανούς και όλους τους κατοίκους της γειτονικής χώρας. Αρα δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός της τύχης του ενός από την τύχη του άλλου.

Δεύτερον, για να απαντήσεις στο "τώρα τι γίνεται; ", δεν πρέπει πρώτα να απαντηθεί το ερώτημα "τι έφταιξε και τι προκάλεσε; " όσα συμβαίνουν στην Αλβανία, ώστε να βρεθεί το "αντίδοτο"; Τι φταίει, λοιπόν; Ολοι γνωρίζουν. Ο Μπερίσα - άσχετα αν σήμερα θεωρείται "καμένο χαρτί" - είναι μια μαριονέτα των Αμερικανών. Τόσο που μετά την εκλογή του, η αμερικάνικη πρεσβεία διοργάνωνε επινίκια "πάρτι" προς τιμήν του! Το σημερινό καθεστώς είναι ένα οικοδόμημα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που το έστησαν για να πλιατσικολογούν ασυστόλως εις βάρος του αλβανικού λαού. Αυτοί, δηλαδή, που προκαλούν την τραγωδία στην Αλβανία, είναι αυτοί που επεμβαίνουν στα εσωτερικά της. Είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Τρίτον, αν είναι έτσι τα πράγματα, τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να προφυλάξει τη μειονότητα; Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εχει το κουράγιο να πάει στους συμμάχους της και να τους πει "σηκωθείτε και φύγετε από την Αλβανία; ". Να πάει στους εταίρους της και να πει "θα ασκήσω "βέτο" σε κάθε σκέψη για περαιτέρω επέμβασή σας στην περιοχή; ". Να πει"αφήστε ήσυχο τον αλβανικό λαό - και μαζί τη μειονότητα - να βρει το δρόμο του μόνος του, γιατί κάθε μέχρι τώρα εμπλοκή σας, φέρνει τον πόνο, τη δυστυχία, την πείνα και το αίμα; ".

***

Αυτό να κάνει η κυβέρνηση. Εκείνη όμως κάνει ακριβώς το αντίθετο! Για αυτό δεν είναι καθόλου αμέτοχη στο δράμα του αλβανικού λαού και της ελληνικής μειονότητας.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν έκλεισε το «θέμα των Τσάμηδων»(2004-10-20 00:00:00.0)
Να μη σιγοντάρουμε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων(2000-10-17 00:00:00.0)
Βαριά η ευθύνη της συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική επέμβαση(1997-04-01 00:00:00.0)
Κλίμα για επέμβαση(1997-03-25 00:00:00.0)
Η διαμόρφωση της "κοινής γνώμης"(1997-03-05 00:00:00.0)
Προεκλογικές υποσχέσεις...(1996-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ