Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τεταμένη ατμόσφαιρα στην Ιερουσαλήμ

Υπό το βλέμμα ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων, περίπου 20.000 πιστοί συγκεντρώθηκαν, χτες, στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ για την καθιερωμένη απογευματινή προσευχή, η οποία είχε χαρακτηριστικά διαμαρτυρίας. Ο θρησκευτικός ηγέτης του Αλ Ακσά, στην ομιλία του, προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση για τις συνέπειες που θα έχει η απόφασή της να ανοικοδομήσει το Χαρ Χόμα και μίλησε για ένα νέο κύκλο ανεξέλεγκτης βίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι Παλαιστίνιοι είναι διατεθειμένοι να "δώσουν τη ζωή τους για την Ιερουσαλήμ".

Οι επισημάνσεις αυτές φαίνεται ότι δεν αφήνουν αδιάφορη την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία, φοβούμενη ξέσπασμα νέων επεισοδίων, έχει ενισχύσει τις αστυνομικές και στρατιωτικές της δυνάμεις σε όλη την περιοχή. Στην Ιερουσαλήμ βρίσκονται ειδικές δυνάμεις αντιμετώπισης διαδηλώσεων, ενώ αρκετοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό, από ανώτερες κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα μεταβεί, την Τρίτη, στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Οπως αφέθηκε να εννοηθεί, ο Νετανιάχου ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τις δηλώσεις του Χόσνι Μουμπάρακ ότι η απόφαση ανοικοδόμησης του Χαρ Χόμα θέτει σε σοβαρότατο κίνδυνο όλη την "ειρηνευτική διαδικασία" και θα προσπαθήσει, μέσω του Μουμπάρακ, να κατευνάσει τις αντιδράσεις του αραβικού κόσμου.

Ενταση και στο Λίβανο

Ενας Ισραηλινός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και, τουλάχιστον, άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από επίθεση των ανταρτών της φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολλάχ" εναντίον ισραηλινής θέσης στην κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου, χτες το πρωί. Στην ανακοίνωση ανάληψης της ευθύνης, που εκδόθηκε από τη "Χεζμπολλάχ", τονίζεται ότι η επίθεση είχε το χαρακτήρα αντιποίνων για τη δολοφονία ενός μαχητή της λίγες ώρες νωρίτερα. Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών, ενώ ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πιθανές θέσεις της οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ