Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Κίνηση διεξόδου από την κρίση;

Γίνονται αποδεκτά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Να πρόκειται άραγε για την είδηση που θα ρίξει νερό στη φωτιά της πολιτικής κρίσης των τελευταίων τριών μηνών στη Σερβία ή για έναν ακόμη ελιγμό του Προέδρου Μιλόσεβιτς; Μια που τα περιθώρια για το δεύτερο ενδεχόμενο στενεύουν, διαφαίνεται πως η χτεσινή παραδοχή της νίκης της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές από τον Σέρβο ηγέτη αναμένεται να "καθαρίσει" τον πολιτικό ορίζοντα της Σερβίας και να αποτρέψει την περίπτωση περαιτέρω απομόνωσης του Βελιγραδίου από τη διεθνή κοινότητα...

"Πιστεύω ότι η διένεξη για τις εκλογές, ιδιαίτερα στο Βελιγράδι, προκάλεσε μεγάλη ζημιά στη χώρα μας, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, και ότι αυτή είναι η τελευταία στιγμή για να επιλυθεί το πρόβλημα στους ύπατους θεσμούς της δημοκρατίας μας, την κυβέρνηση και την εθνοσυνέλευση", υπογραμμίζει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε επιστολή που έστειλε χτες στον πρωθυπουργό, Μίρκο Μαργιάνογιτς, δίνοντάς του εντολή για τη θέσπιση και έγκριση ειδικού νόμου που θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη, σύμφωνα με το πόρισμα Γκονζάλεθ του ΟΑΣΕ.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δέχτηκαν με ικανοποίηση αλλά και επιφυλάξεις τη χτεσινή "είδηση". Ενας από αυτούς, ο Ζόραν Ντίντζιτς, σχολίασε πως η αναγνώριση της νίκης του "Ζάγιεντο" θα έπρεπε να είχε γίνει "δυόμισι μήνες πριν", διευκρινίζοντας πως οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης θα συνεχιστούν μέχρις ότου τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που τραυμάτισαν την περασμένη Κυριακή τους 80 διαδηλωτές και μέχρις ότου απελευθερωθούν τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα από τον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς.

Αμεση ήταν και η αντίδραση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο προεδρεύων του Οργανισμού, Δανός υπουργός Εξωτερικών, Νιλς Πίτερσεν, χαρακτήρισε την αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τον Σέρβο Πρόεδρο ως "θετικό βήμα", ενώ πίεσε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να κάνει ακόμη περισσότερα για τη θεμελίωση της δημοκρατίας και την έναρξη ενός νέου διαλόγου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χαρακτήρισε, μάλιστα, "μη αναγκαία" τη θέσπιση ειδικού νόμου για την αναγνώριση της νίκης της αντιπολίτευσης στις εκλογές της 17ης Νοέμβρη, σημειώνοντας πως "δε χρειάζεται νόμος, αλλά ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων - βάσει της έκθεσης Γκονζάλεθ - ώστε να καθοριστεί ο αριθμός των εδρών που θα δοθούν στην αντιπολίτευση για τη σύνθεση νέων Δημοτικών Συμβουλίων" στο Βελιγράδι και άλλες σερβικές πόλεις...

Δηλώσεις Θ. Πάγκαλου για τη στάση των ΗΠΑ

Δικαιολογίες για να αναβληθεί η ενσωμάτωση της Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή ζωή, χαρακτήρισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τις "ανησυχίες" της Ουάσιγκτον για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε αυτή τη χώρα.

Ο Θ. Πάγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Βουλής του Μαυροβουνίου, χαρακτήρισε θαρραλέα την απόφαση του Βελιγραδίου να αναγνωρίσει τη νίκη της αντιπολίτευσης, η οποία όμως έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα και προανήγγειλε ότι θα φέρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συζητώντας με τους εταίρους για τη δημιουργία του πλαισίου της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ