Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Απεργία στους σιδηροδρόμους

ΠΡΑΓΑ.-

Σχεδόν όλα τα τρένα της Τσεχίας σταμάτησαν να λειτουργούν χτες, όταν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους πραγματοποίησαν απεργία, που θα συνεχιστεί και σήμερα, εκφράζοντας τους φόβους ότι με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίησή των σιδηροδρόμων θα γίνουν μαζικές απολύσεις.

Τα σωματεία τους κήρυξαν την απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το σιδηρόδρομο, που από την εποχή της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης παραμένει κρατικός. Τόνισαν επίσης ότι μετά την 48ωρη αυτή απεργία, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, τότε αναμένεται να απολυθούν τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι από τους 100.000 που εργάζονται σήμερα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της κυβέρνησης συνεχίστηκαν.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους, δήλωσε χτες ότι η κυβέρνησή του δε θα υποχωρήσει στις πιέσεις και προειδοποίησε ότι η συγκεκριμένη απεργία μπορεί να οδηγήσει στο γρηγορότερο κλείσιμο των σιδηροδρόμων, με αποτέλεσμα να γίνουν και μαζικές απολύσεις.

"Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές αν θέλουν να επισπεύσουν κάτι τέτοιο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, μόλις ανακοινώθηκε από τα συνδικάτα η κήρυξη της απεργίας, ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Μάρτιν Ρίμαν, υποστήριξε πως η απεργία είναι μια πράξη "ανεύθυνη και κακοήθης", προειδοποιώντας παράλληλα πως τα σωματεία θα πρέπει να πληρώσουν τις ζημιές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ