Τα καθοδηγητικά όργανα και στελέχη έχουν την πρώτη ευθύνη για την υλοποίηση των στόχων μας. Ο ρόλος τους υπήρξε καθοριστικός στη μέχρι τώρα πορεία της Οργάνωσης, είναι και γίνεται ακόμα πιο καθοριστικός για να ανταποκριθεί με επιτυχία στα νέα καθήκοντα που έχει μπροστά της.
Η βελτίωση της λειτουργίας και της συγκρότησής τους ήταν αργή και βασανιστική, η ποσότητα και η ποιότητα της καθοδηγητικής τους δουλιάς μόλις και μετά πολλών δυσκολιών κάλυπτε τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις των οργανώσεων. Αυτό μέχρι σε ένα βαθμό ήταν φυσιολογικό, γιατί τα περισσότερα όργανα που συγκροτήθηκαν στην πορεία προς το 6ο Συνέδριο και αμέσως μετά από αυτό, ήταν εξαιρετικά αδύνατα, ασταθή και άπειρα. Στην πορεία ανανεώθηκαν πολλές φορές, για να αρχίσουν να σταθεροποιούνται και να κατακτούν τα βασικά χαρακτηριστικά των καθοδηγητικών οργάνων. Παρ' όλα αυτά δεν απαλλάχτηκαν από μια σειρά αδυναμίες που έκανε την καθοδηγητική τους δουλία να έχει σημαντικά κενά και ανεπάρκειες.
Τα νέα όργανα που θα εκλεγούν ξεκινούν με καλύτερες προϋποθέσεις, μα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να κατορθώσουν να καθοδηγήσουν δημιουργικά και όχι να είναι απλοί μεταφορείς σκόρπιων καθηκόντων και στεγνών κατευθύνσεων.
Για να ανταποκριθούν και να λύσουν πρακτικά τα προβλήματα που συναντά η οργάνωσή τους, και να βοηθήσουν αποτελεσματικά τις ΟΒ στη δράση τους, πρέπει πρώτα από όλα να είναι απαιτητικά από τη δική τους και προσφορά. Να μην παραιτούνται στην πρώτη μεγάλη δυσκολία, μα να μαθαίνουν μέσα από την πείρα τους. Να αναπτύσσουν διαρκώς τη συλλογικότητα στη λειτουργία και στη δράση. Να καταβάλουν προσπάθεια για την αφομοίωση των θέσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, και της ιδεολογίας μας. Να πρωτοστατούν στη δράση, στη μάχη.
Επιδιώκοντας τη βοήθεια και στήριξη των αντίστοιχων κομματικών οργάνων να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξοπλίζουν ιδεολογικά και να βοηθούν δημιουργικά τις ΟΒ στην ανάπτυξη πολύμορφης δράσης στο χώρο τους και στο κίνημα της νεολαίας, και στη μαζικοποίησή τους. Με συνέπεια να εφαρμόζουν πρώτα αυτά τις αρχές του Καταστατικού, και να περιφρουρούν τη δημοκρατική λειτουργία της Οργάνωσής μας.
Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι που θα απαρτίζουν τα νέα όργανα πρέπει να είναι οι πιο συνεπείς και πρωτοπόροι στη δράση, στην πολιτική και ιδεολογική αναμέτρηση. Αυτούς που προσπαθούν και πιάνουν το σφυγμό, τις ανησυχίες, τις αναζητήσεις της νεολαίας, που καταβάλουν προσπάθεια για αφομοιώσουν την πολιτική και την ιδεολογία του Κόμματος και δεν αδιαφορούν για τη μελέτη και τη μόρφωσή τους. Δεν υπάρχει απόσταση ανάμεσα στα λόγια και τη δράση τους, αποδέχονται την κριτική που τους γίνεται και αυτοκριτικά οι ίδιοι εξετάζουν τη δράση και την προσφορά τους. Αναλαμβάνουν τις ευθύνες και δεν επαναλαμβάνουν τα λάθη τους. Δεν τους χαρακτηρίζει η αλαζονεία και η έπαρση, δεν υποτιμούν τη γνώμη κανενός, δείχνουν φροντίδα ειδικά στους νέους συντρόφους.
Η δουλιά του Κεντρικού Συμβουλίου
Στην πορεία της Οργάνωσης αποτυπώνεται η προσφορά και οι ευθύνες του Κ. Σ. και του Γραφείου του.
Το Κ.Σ. με οδηγό τις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου και την καθοδηγητική βοήθεια και στήριξη του Κόμματος, προσανατόλισε σωστά τη δράση της ΚΝΕ.
Με συχνές συνεδριάσεις καθόριζε, παρακολουθούσε και έλεγχε τη δράση της Οργάνωσης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενιαίας αντίληψης στα όργανα και τις οργανώσεις. Παίρνοντας σειρά από κεντρικές πρωτοβουλίες βοήθησε στον προσανατολισμό αλλά και την ανάπτυξη δράσης των οργανώσεων. Βρέθηκε κοντά στις οργανώσεις και συνέβαλε στο ξεπέρασμα καθυστερήσεων ειδικά των μεγάλων αστικών κέντρων. Δεν κατόρθωσε όμως να παρακολουθεί σταθερά ορισμένες οργανώσεις στην επαρχία και στο εξωτερικό.
Εκτιμώντας συνολικά θετική τη δράση του Κ.Σ. και του Γραφείου του, πρέπει να εντοπίσουμε τις αδύνατες πλευρές της δουλιάς του, που μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει.
Δεν υπήρξε η αποφασιστικότητα που απαιτούνταν στη συγκρότηση των βοηθητικών του επιτροπών. Μόνο η Ιδεολογική και η Εργατική Επιτροπή συγκροτήθηκαν αμέσως μετά από το 6ο Συνέδριο κι αυτές με ελλείψεις και με αρκετούς συντρόφους σε παράλληλες δουλιές. Οι άλλες (6) επιτροπές που συγκροτήθηκαν πολύ αργότερα δεν μπόρεσαν να αποδώσουν λόγω της ελλιπούς σύνθεσης και απουσίας συντρόφων με πλήρη χρέωση. Ουσιαστικά δε συγκροτήθηκε καθόλου η Συντακτική Επιτροπή του Οδηγητή και η Επιτροπή για το Φεστιβάλ. Αυτή η κατάσταση συνέβαλε στο αδύνατο άνοιγμα μιας σειράς μετώπων στη δράση μας στο κίνημα και στην πολιτική - ιδεολογική παρέμβαση της ΚΝΕ στη νεολαία.
Το Κ.Σ. αδύνατα ασχολήθηκε με το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στους χώρους της εργαζόμενης νεολαίας. Το ίδιο αδύνατες ήταν οι επεξεργασίες και κατευθύνσεις του για τους χώρους της επαγγελματικής κατάρτισης παρά τη συγκέντρωση εκεί χιλιάδων νέων. Στις αδυναμίες τους πρέπει να σημειώσουμε τη μη ουσιαστική ενασχόληση με τους νέους στρατευμένους, και με τον "Οδηγητή".
Το Κ.Σ. θα μπορούσε μέσω ειδικών συνεδριάσεών του, να έβλεπε καλύτερα πλευρές της δουλιάς της ΚΝΕ, όπως αυτές που αναφέραμε, ώστε να συγκεντρώνεται η προσοχή όλης της Οργάνωσης, γενικεύοντας την εμπειρία της δράσης και την εξαγωγή συμπερασμάτων.
ΟΔΗΓΗΤΗΣ
Ο "Οδηγητής" ήταν και είναι ένα αναντικατάστατο όργανο για την Οργάνωσή μας, για τον πολιτικό και ιδεολογικό της εξοπλισμό, για την προβολή της δράσης και των θέσεών της στη νεολαία.
Το έντυπό μας όμως δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τα βήματα που συνολικά έκανε η Οργάνωσή μας και η συνεισφορά του δεν ήταν η ανάλογη. Δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των μελών και των οργανώσεών μας. Τα προβλήματα στην έγκαιρη έκδοση του παρέμειναν και επιδεινώθηκαν. Η ύλη, το περιεχόμενο του, και η μορφή του δε βελτιώθηκαν στο βαθμό που μπορούσαν και οι ανάγκες απαιτούσαν. Οι οργανώσεις δε φρόντισαν για την καλύτερη αξιοποίησή του και το ανέβασμα της κυκλοφορίας του, δεν είδαν με συνέπεια το οικονομικό του κλείσιμο. Το αποτέλεσμα είναι να μεγαλώσουν επικίνδυνα τα χρέη των οργανώσεων προς τον "Οδηγητή" και τα χρέη του ίδιου του "Οδηγητή".
Για αυτή την κατάσταση υποτίμησης του "Οδηγητή" σοβαρές ευθύνες έχει το Κεντρικό Συμβούλιο και ειδικά το Γραφείο του.
Για να γίνει η εφημερίδα μας ο συλλογικός διαφωτιστής και αποτελεσματικό μέσο παρέμβασης στη νεολαία, πρέπει να στηριχτεί αποφασίστηκα. Να στελεχωθεί και να αποκτήσει υλικοτεχνική υποδομή με στόχο να μονιμοποιήσει τη μηνιάτικη έκδοσή του και να αποκτήσει τη δυνατότητα για πιο συχνή έκδοση.
Το γράψιμο, η ύλη του, η αξιοποίηση και η διακίνησή του πρέπει να γίνεται υπόθεση όλων των οργάνων και πρώτα από όλα του Κεντρικού Συμβουλίου. Για να μπορεί ο "Οδηγητής" να εξοπλίζει πολιτικά και ιδεολογικά, να ενημερώνει, να είναι ζωντανός και αποτελεσματικός πρέπει να βρίσκουν θέση στις σελίδες του, οι απαντήσεις μας, οι επεξεργασίες, οι δραστηριότητες των οργανώσεων μας, οι προβληματισμοί και οι ανάγκες των μελών μας, οι αγώνες και η συλλογική δράση της νεολαίας. Για να το πετύχει έχει μόνο ένα δρόμο που είναι και η δύναμή του: κάθε στέλεχος και μέλος της ΚΝΕ να είναι και να γίνεται συντάκτης, και διακινητής.
Η σταθερή αύξηση της κυκλοφορίας του, και η αξιοποίησή του από τις ΟΒ αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συλλογική βελτίωσή του. Η διακίνησή του χέρι το χέρι, στον προσωπικό κύκλο, με εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, στα σχολεία, στις σχολές και τις συνοικίες είναι ο μονός τρόπος που μπορεί να φτάνει ο "Οδηγητής" πλατιά στη νεολαία.
Το έγκαιρο και τακτικό οικονομικό κλείσιμο όλων των οργανώσεων αποτελεί πια ένα σημαντικό πρόβλημα που δε χωρά καμία αναβολή στην αντιμετώπισή του.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Η οικονομική κατάσταση της Οργάνωσής μας δυσκόλεψε τη δουλιά της. Η βελτίωση των οικονομικών της ήταν πολύ πιο αργή, και πίσω από τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της. Η υποτίμηση της οικονομική δουλιάς από τα περισσότερα όργανα, η μη ανταπόκριση των Νομαρχιακών Οργανώσεων στη συνεισφορά τους και η δημιουργία χρεών προς το ΚΣ, έβαλε πολλές φορές αξεπέραστα εμπόδια στην ανάπτυξη και την υποστήριξη της δραστηριότητας και στη λειτουργία μας.
Η οικονομική βοήθεια από το Κόμμα, παρόλο που αυξήθηκε σημαντικά, δεν μπόρεσε να καλύψει, ούτε και είναι σωστό να καλύπτει, τις δικές μας αδυναμίες. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Η επιτυχία που η Οργάνωσή μας έδωσε τις μάχες των οικονομικών εξορμήσεων του Κόμματος για τις εκλογές, το αρχείο, και το 15ο Συνέδριο, φανερώνουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε και να αντιστρέψουμε αυτή την άσχημη οικονομική κατάσταση.
Η προσπάθεια πρέπει να αρχίσει από τη σταθερή και μόνιμη συλλογή των συνδρομών. Αυτό αποτελεί τον πιο βασικό οικονομικό πόρο για την Οργάνωσή μας. Το πρόβλημα της μη είσπραξής της δεν είναι στις ΟΒ, άλλα στα όργανα που θυμούνται τη συλλογή τους ευκαιριακά και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν άλλο. Το ίδιο ευκαιριακά ασχολούνται συνολικά με την οικονομική δουλιά χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο. Η Οργάνωσή μας δεν έχει άλλο δρόμο για να αποκτά οικονομικούς πόρους που χρειάζεται πέρα από τα μέλη, τους φίλους της. Στις σημερινές συνθήκες, που στους νέους και νέες δεν περισσεύουν χρήματα, έχει μεγάλη πολίτικη σημασία και αξία να ενισχύουν και να στηρίζουν οικονομικά την ΚΝΕ από το υστέρημά τους. Πράγμα που κάνουν, αρκεί να τους το ζητήσουμε.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το φεστιβάλ μας, μέσα από τη συνεχή ανοδική του πορεία απέδειξε ότι αποτελεί ένα μοναδικό και αναντικατάστατο όπλο και μέσο της Οργάνωσης μας. Η βελτίωση και η εξάπλωση των εκδηλώσεών του, η διαρκώς αυξανόμενη συμμέτοχη της νεολαίας, το καταξίωσαν ξανά σαν ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός. Η προσφορά του στο δυνάμωμα της Οργάνωσής μας ήταν μεγάλη και μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Η καλύτερη αξιοποίησή του, η βελτίωση στο περιεχόμενο, τη μορφή του και η εξάπλωσή του πρέπει να βρίσκεται σταθερά και μόνιμα στην προσοχή μας
Το φεστιβάλ που περικλείει όλη την καλοκαιρινή δραστηριότητα της Οργάνωσής μας, αποτελεί τη συνεχεία και την κορύφωση της χρονιάτικης παρέμβασής μας, με φεστιβαλικά χαρακτηριστικά, με το δέσιμο της πολιτικής παρέμβασης με την πολιτιστική και τον πολιτισμό, με πολυμορφία και με συνδυασμό των προβλημάτων και των ενδιαφερόντων της νέας γενιάς, του τοπικού και ειδικού προβλήματος με το γενικό. Στην ανάδειξη και την προώθηση της συλλογικής δράσης και έκφρασης της Οργάνωσής μας και της νεολαίας.
Ολες οι οργανώσεις μας και πρώτα από όλα το ΚΣ, πρέπει να ασχολούνται και να προετοιμάζονται έγκαιρα για να μπορούν να αξιοποιούν καλύτερα και περισσότερο τις δυνατότητες που μας δίνει η φεστιβαλική δραστηριότητα για να ανοίγουμε νέους δρόμους ζωντανής επαφής και παρέμβασης με τη νεολαία. Η φεστιβαλική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται σχολείο για τα καθοδηγητικά όργανα, να αντλούν εμπειρία για τον τρόπο που πρέπει η Οργάνωσή μας να παρεμβαίνει όλο το χρόνο.