Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Νομιμοποίηση... μετά ομηρίας

"Ανώμαλο έδαφος" για τη νόμιμη παραμονή και εργασία των αλλοδαπών προετοιμάζει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας

Ενάντια στις αντιρατσιστικές οργανώσεις στράφηκε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,τις οποίες κατηγόρησε για"απόλυτες και μονομερείς απόψεις" και για προτάσεις "ρυθμίσεων - παγίδα" για τους αλλοδαπούς, παρουσιάζοντας το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη"νόμιμη διαμονή και εργασία των αλλοδαπών",όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Το σχέδιο ΠΔ καθορίζει τη διαδικασία, ώστε οι αλλοδαποί να καταγραφούν από τον ΟΑΕΔ και να προμηθευτούν την "κάρτα προσωρινής άδειας παραμονής αλλοδαπών",με διάρκεια μόνο έξι μηνών και δυνατότητα ανανέωσης για άλλους τρεις μήνες.Απέναντί του υπάρχουν ενστάσεις για τα εμπόδια που μπαίνουν στους αλλοδαπούς και για την ανοχή σε εργοδότες που εφαρμόζουν καθεστώς "μαύρης εργασίας". Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ζήτησε χτες τροποποίηση του ΠΔ, επειδή "δεν αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα".

Το ΠΔ έχει ήδη σταλεί στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή,στη συνέχεια θα επανεξεταστεί από την κυβέρνηση και θα υπογραφεί. Σε λίγες μέρες θα συνεδριάσει ξανά η επιτροπή που το επεξεργάστηκε, προκειμένου να εξετάσει ένα δεύτερο σχέδιο ΠΔ, που αφορά τη χορήγηση μεγαλύτερης άδειας παραμονής. Κατά την ηγεσία του υπουργείου σ' αυτή τη δεύτερη φάση θα λυθούν οι όποιες εκκρεμότητες απομείνουν από το πρώτο διάταγμα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι παράλληλα με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος θα ληφθούν και μέτρα για τη διασφάλιση των συνόρων μας,χωρίς να τα διευκρινίσει. Εμφανίστηκε, επίσης, απόλυτος στο χρονικό περιθώριο καταγραφής. Οι αλλοδαποί, παρά τις δυσκολίες ενημέρωσης που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία τους, θα έχουν μόνο δυο μήνες περιθώριο να καταγραφούν. Η προθεσμία αυτή θα μπορεί να παραταθεί μονάχα για άλλους δυο μήνες με υπουργική απόφαση.

Για την εξαίρεση των αλλοδαπών ναυτεργατών και των εργατών γης,από τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, ο Μ. Παπαϊωάννου ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ειδικό νομικό καθεστώς για τους ναυτεργάτες και ότι οι εργάτες γης θα μπορούν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.Αυτό σημαίνει ότι οι αλλοδαποί ναυτεργάτες δε θα έχουν τα "ίδια εργασιακά δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τον Ελληνα, από πλευράς αμοιβής, όρων συνθηκών εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων και των λοιπών οικονομικών υποχρεώσεων και εισφορών, που προβλέπονται από την ισχύουσαν νομοθεσία",όπως ορίζει διάταξη του σχεδίου. Οι αλλοδαποί ναυτεργάτες αμείβονται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις των χωρών τους. Την κατάργηση της διάταξης που το επιτρέπει έχουν ζητήσει οι ναυτεργατικές ενώσεις.

Τι προβλέπεται

- Οι διατάξεις του σχεδίου ΠΔ αφορούν κάθε αλλοδαπό, που χωρίς να έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις, διαμένει και εργάζεται στην Ελλάδα. Για τους υπόλοιπους θα ισχύει ο νόμος 1975,ο οποίος όμως έχει κριθεί αναποτελεσματικός.

- Ο αλλοδαπός θα πρέπει να δηλώσει αναλυτικά τα στοιχεία του, τη διεύθυνσή του, τον εργοδότη και την ειδικότητά του, τον τομέα που επιθυμεί να εργαστεί, το είδος της εργασιακής σχέσης τού αν εργάζεται ήδη. Αν και σε μερικές περιπτώσεις οι αλλοδαποί δεν μπορούν να προμηθευτούν, για διάφορους λόγους, από τις χώρες τους ορισμένα στοιχεία (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης) παρ' όλα αυτά θα τους ζητηθούν, ως απαραίτητοι όροι καταγραφής.

- Αν έχουν καταδικαστεί στην Ελλάδα με ποινή φυλάκισης πάνω από ένα χρόνο δε θα μπορούν να πάρουν κάρτα, όπως επίσης αν έχουν ανίατη ασθένεια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Επίσης, για λόγους εθνικής ασφάλειας οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης μπορούν να επιβάλουν περιορισμούς σε συγκεκριμένους αλλοδαπούς.

- Η κάρτα θα αναστέλλεται και για λόγους "δημοσίου συμφέροντος". Ο υπουργός είπε ότι το όργανο που θα τους επικαλείται θα πρέπει να τους διευκρινίζει κάθε φορά, απαντώντας στην κριτική ότι ο όρος είναι τόσο αόριστος που μπορεί να οδηγήσει σε αυθαίρετες διώξεις.

- Οι εργοδότες που απασχολούν αλλοδαπούς θα πρέπει να το δηλώσουν σε δυο μήνες. Αν το κάνουν παραγράφονται οι μέχρι τότε υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν δεν το κάνει, "δεν απαλλάσσεται των υποχρεώσεών του". Αυτή η διάταξη έχει συγκεντρώσει πυρά, επειδή αφήνει ουσιαστικά στο απυρόβλητο τους εργοδότες, με ελάχιστες ποινές σαν και αυτές που ισχύουν σήμερα, ενώ τον αλλοδαπό - θύμα εκμετάλλευσης, τον περιμένει η απέλαση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ