Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους δρόμους βγάζει η ανεργία τους οικοδόμους

Απεργούν πανελλαδικά την ερχόμενη Τετάρτη. Είπε - ξείπε ο υπουργός Εργασίας

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι οικοδόμοι την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Φλεβάρη, διεκδικώντας την επίλυση οξυμένων προβλημάτων του κλάδου, όπως η ανεργία και ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά και την υλοποίηση των πρόσφατων δεσμεύσεων του υπουργού Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου - κατά τη διάρκεια της προηγούμενης απεργιακής κινητοποίησης - σε μια σειρά επιμέρους αιτήματα.

Η οξυμένη ανεργία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στον κλάδο, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα - παρά την πρόσκαιρη αναθέρμανση το πρώτο εξάμηνο του '96 - βρίσκεται στα κατώτερα επίπεδα. Η αύξηση της ανεργίας έχει δραματικές επιπτώσεις και στο μεροκάματο, που εδώ και αρκετά χρόνια παραμένει το ίδιο. Επίσης αξιοποιείται ως μέσο για το χτύπημα των εργασιακών κατακτήσεων.

Εκ των πραγμάτων, αναδεικνύεται σε αίτημα αιχμής η εφαρμογή απ' την κυβέρνηση άμεσων μέτρων, που να ωθούν στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, κινείται και το αίτημα για μέτρα ενίσχυσης των ανέργων, όπως και το αίτημα για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 55 για τα βαρέα και στα 60 γενικά κλπ.

Στις 12 Δεκέμβρη, κατά την προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, ο υπουργός Εργασίας είχε δεσμευτεί για μια σειρά επιμέρους αιτήματα του κλάδου, που, ωστόσο, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους οικοδόμους, όπως: Δε θα μειωθεί ο αριθμός των ελάχιστων υποχρεωτικών ενσήμων που καταβάλλονται στις οικοδομές. Θα ανοίξει ο φάκελος των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Θα επανεξεταστούν οι όροι των δανειοδοτικών προγραμμάτων του ΟΕΚ, με βάση τις προτάσεις της Ομοσπονδίας κ.ά.

Ωστόσο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων,"επειδή οι ψεύτικες υποσχέσεις και η αθέτηση δεσμεύσεων χαρακτηρίζουν τη μέχρι σήμερα αντεργατική πορεία της κυβέρνησης, γι' αυτό δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στα λόγια του υπουργού. Εμπιστοσύνη έχουμε στις δικές μας δυνάμεις και στα αποτελέσματα των αγώνων μας και σε αυτούς θα επιμείνουμε μέχρι η κυβέρνηση να υποχρεωθεί σε πραγματική ικανοποίηση των αιτημάτων μας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ