Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Η μέθοδος της αντιδιαδήλωσης

Σε φιάσκο κατέληξε η συγκέντρωσηπου διοργάνωσε το κόμμα του Μπερίσα στα Τίρανα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Επιχειρώντας να κερδίσουν ξανά τις εντυπώσεις μετά το ξέσπασμα της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη χώρα, οι επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος διοργάνωσαν χτες συγκέντρωση στα Τίρανα, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Πρόεδρος της χώρας Σαλί Μπερίσα, το μεσημέρι. Αλλά το αποτέλεσμα αποδείχτηκε κατώτερο των προσδοκιών - από πολλές απόψεις.

Οι συγκεντρωθέντες στην αλβανική πρωτεύουσα δεν ξεπέρασαν τις 3.000, κατά την ανταπόκριση του τηλεοπτικού δικτύου CNN (αριθμός πολύ μικρός, αν κανείς λάβει υπ' όψιν του το μέγεθος των προεκλογικών συγκεντρώσεων). Ενώ, όπως μετέδωσαν, τόσο το Γαλλικό Πρακτορείο, όσο και το Ρόιτερ, ο Πρόεδρος Μπερίσα δεν κατάφερε καν να πραγματοποιήσει την ομιλία του, καθώς η προσωπική του φρουρά τον απομάκρυνε από τον τόπο της συγκέντρωσης, για "λόγους ασφαλείας".

Προχτές ο Σαλί Μπερίσα αρνήθηκε ξανά να ενδώσει στις "συμβουλές" των ...καλοθελητών υφισταμένων του, οι οποίοι τον κάλεσαν να επιβάλει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στη χώρα - μερικό ή ολικό. Ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Σαφέτ Ζουλάλι, από την πλευρά του (και προφανώς κατόπιν συνεννοήσεως με τον Πρόεδρο), δήλωσε ότι ο στρατός "δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα όπλα του εναντίον του λαού" και επίσης ότι "ο στρατός σέβεται τις διατάξεις του Συντάγματος, τις αποφάσεις, τους νόμους του Κοινοβουλίου και τις διαταγές της γενικής διοίκησης".

Τα κτίρια του υπουργείου Αμύνης, της κρατικής τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και άλλες εγκαταστάσεις εξακολουθούν να φρουρούνται από πάνοπλους στρατιώτες, κατά διαταγή του Προέδρου.

Ενόψει της χτεσινής συγκέντρωσης, η αντιπολίτευση ματαίωσε προγραμματισμένες δικές της κινητοποιήσεις (οι οποίες, πάντως, είχαν ήδη απαγορευτεί από τις αρχές).

Η μόνη ουσιαστική δήλωση του Μπερίσα, κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες, ήταν ότι"το μέλλον της Αλβανίας δε θα στηριχτεί σε πυραμίδες, οι οποίες δε θα υπάρξουν πια - αν και θα υπάρξει ελευθερία στην οικονομική δραστηριότητα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ