Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο Α. Μασχάντοφ εκλέχτηκε Πρόεδρος στην Τσετσενία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Πρόεδρος της Τσετσενίας εκλέχτηκε ο 45χρονος Ασλάν Μασχάντοφ. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθηκαν τη Δευτέρα, 27 Γενάρη, τα οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Μαμαντί Σαϊντάγεφ, ο Μασχάντοφ λαμβάνει το 68,9% των ψήφων και εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Ακολουθούν ο Σαμίλ Μπασάγεφ με 27% και την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο απερχόμενος Πρόεδρος Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ με 8% των ψήφων. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν από 60% ως 70%. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Τσετσενία ο Μασχάντοφ ήταν αρχηγός του επιτελείου των τσετσενικών αυτονομιστικών δυνάμεων. Ο Μασχάντοφ ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Τσετσένων στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα και στις 32 Αυγούστου 1996 είχε υπογράψει με τον πρώην γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντρ Λέμπεντ τις συμφωνίες τερματισμού του πολέμου στην Τσετσενία.

Στο μεταξύ, στη Μόσχα επικρατεί κλίμα ικανοποίησης για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την εκλογή του Μασχάντοφ. Σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου της Προεδρίας Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι, ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε ότι η εκλογή του Μασχάντοφ "αποτελεί μια σοβαρή ευκαιρία, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο κέντρο (τη Μόσχα) και τη νέα τσετσενική ηγεσία, που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτές αποφάσεις για το καθεστώς της Δημοκρατίας της Τσετσενίας στους κόλπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας". Την ίδια ώρα, με εντολή του Γιέλτσιν, συνήλθε χτες το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τσετσενία "δίνουν την ελπίδα για συνέχιση του διαλόγου". Επίσης, την ικανοποίησή του για την εκλογή του Μασχάντοφ εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζουγκάνοφ από το Στρασβούργο, όπου βρίσκεται με την ιδιότητα του μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. "Πιστεύυω ότι θα υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με την Τσετσενία και θα το υποστηρίξουμε", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ. Σε τι βασίζεται αυτή η αισιοδοξία δεν είναι σαφές.

Από τη μεριά του, ο Μασχάντοφ, μόλις ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της νίκης του, διατύπωσε εντελώς διαφορετική γνώμη. Κατέστησε σαφές ότι "η Τσετσενία είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος" και ζήτησε την αναγνώρισή της "απ' όλους, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας". Σημείωσε δε ότι επιθυμεί "να καθοριστούν το συντομότερο δυνατόν οι σχέσεις με τη Ρωσία". Ο Μασχάντοφ σκοπεύει να ανοίξει αντιπροσωπείες της Τσετσενίας σε διάφορες χώρες. Ηδη ζήτησε την αναγνώριση από τις βαλτικές χώρες, στις οποίες δρουν βουλευτικές ομάδες στήριξης "του αγώνα του τσετσενικού λαού για ανεξαρτησία", αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση απ' αυτές τις χώρες. Σχετικά μ' αυτό, όπως είναι γνωστό, η Ρωσία εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση σε τέτοιες ενέργειες, απειλώντας, μάλιστα, να διακόψει αμέσως τις διπλωματικές σχέσεις, με κείνες τις χώρες που θα αναγνωρίσουν την Τσετσενία, η οποία είναι τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. "Ελεύθερες και δίκαιες", χαρακτήρισε τις εκλογές ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ στην Τσετσενία Τιμ Γκούλτιμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ