Οι έντονες διαμαρτυρίες από το σύνολο του Τύπου, αλλά και από τους ανθρώπους που βασανίστηκαν στις φυλακές της Αίγινας, προκάλεσαν την αλλαγή της προηγούμενης απόφασης του ΚΑΣ,σύμφωνα με την οποία γκρεμίζονταν οι φυλακές και διατηρούνταν μόνο το καποδιστριακό κτίσμα με σκοπό τη δημιουργία μουσείου.
Η Διεύθυνση Μελετών Μουσείων παρουσίασε, χτες, νέα μελέτη η οποία εγκρίθηκε. Σύμφωνα με αυτή, διατηρείται το Πειθαρχείο (χώρος βασανισμού των κρατούμενων) και ο "Γολγοθάς",όπου κρατούνταν οι μελλοθάνατοι πριν την εκτέλεση. Επίσης, διατηρούνται το επισκεπτήριο ως ο χειρότερος χώρος βασανιστηρίου, όπου εφαρμόζονταν μέθοδοι ταπείνωσης των κρατούμενων μπροστά σε συγγενείς και φίλους και το κέλυφος του αναρρωτηρίου των φυλακών, που φέρει την αρχική επιγραφή. Η κεντρική αίθουσα αυτού του κτιρίου θα αποτελέσει μουσείο των φυλακών, ενώ οι πτέρυγές του θα αποτελέσουν χώρους εξυπηρέτησης του βυζαντινού μουσείου. Στην αυλή διατηρούνται ίχνη των κτισμάτων.Τα σίδερα - κάγκελα των εξωτερικών παραθύρων θα διατηρηθούν ως μνήμες των φυλακών και ασφάλεια του νέου μουσείου. Διατηρούνται ακόμα τα κελιά απομόνωσης και το κέλυφος του μεταγενέστερου εγκάρσιου προκτίσματος,αλλά με απαραίτητες επεμβάσεις στα ανοίγματα, για τη λειτουργία του αρχαιολογικού και βυζαντινού μουσείου. Το εγκάρσιο αυτό κτίριο αποτελεί τμήμα των ακτίνων Δ και Ε,δηλαδή των φυλακών για πολιτικούς κρατούμενους.
Να σημειωθεί ότι στην εισήγηση της Διεύθυνσης αναφέρονταν, ενδεικτικά, μερικά ονόματα αγωνιστών πολιτικών κρατουμένων, μεταξύ αυτών οι: Μαρίνος Αντύπας, Αρης Βελουχιώτης, Χαρίλαος Φλωράκης, Κώστας Λουλές, Αντώνης Αμπατιέλος, Μανώλης Γλέζος, Μπάμπης Δρακόπουλος, Παύλος Ζάννας, Στάθης Γιώτας, Αλέκος Παναγούλης κ.ά.