Απλές αριθμητικές πράξεις επί των επίσημων στοιχείων δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων θα δουν για μια ακόμα χρονιά να συρρικνώνονται τα εισοδήματά τους στο όνομα των ...δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και χάριν του "προγράμματος σύγκλισης". Η υφαρπαγή του διορθωτικού ποσού για τα εισοδήματα του 1996 που έπρεπε να δώσει η κυβέρνηση βάσει του σχετικού νόμου και η κατάργηση της εισοδηματικής πολιτικής για το '97 διαμορφώνουν μια ακόμα πιο δυσμενή κατάσταση, που κάθε άλλο παρά σώζεται από τις πολυδιαφημιζόμενες "αυξήσεις", που υποτίθεται πως θα δοθούν φέτος. Αλλά, όπως εύστοχα σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, ακόμα κι αν μέσα στο χρόνο κάποιοι εργαζόμενοι πάρουν ορισμένες ονομαστικές αυξήσεις, στην πραγματικότητα, αυτές - το νέο μισθολόγιο δηλαδή - αποτελούν το εισιτήριο για την αλλαγή του καταστατικού χάρτη που ισχύει στο δημόσιο, τη θεσμοθέτηση της λογικής των "καλών" και "κακών" δημοσίων υπαλλήλων, την ενεργοποίηση συστημάτων δήθεν σύνδεσης μισθών - παραγωγικότητας.
Ιδού, λοιπόν, τι λέει η απλή αριθμητική, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, όπου εμφανίζονται όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων με βάση την εκπαίδευση και τα χρόνια προϋπηρεσίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
- Η στήλη σύνολο αποδοχών αναφέρεται στα εισοδήματα του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και τα αντίστοιχα της ΑΔΕΔΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης η κυβέρνηση εμφανίζει τα εισοδήματα αυτά κατά 10.000 δραχμές μικρότερα (με αποτέλεσμα να μιλά για μεγαλύτερες ..."αυξήσεις"), ενώ εμφανίζει τους υπαλλήλους τεχνικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με μεγαλύτερες αποδοχές (με αποτέλεσμα να μην προκύπτουν οι αυξήσεις που φαίνονται στον πίνακα, αλλά μικρότερες).
- Το διορθωτικό ποσό 2,5% είναι η διαφορά ανάμεσα στην εξέλιξη του πληθωρισμού και το άθροισμα των αυξήσεων που δόθηκαν, ποσό που η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να δώσει βάσει του νόμου.
- Σε περίπτωση που αποφασιζόταν εισοδηματική πολιτική με βάση την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, θα έπρεπε να δοθούν αυξήσεις μισθών κατά μέσο όρο 6,5%, όσο και οι επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για πληθωρισμό του 1997. Με δεδομένο ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στην οποία ελπίζει η κυβέρνηση, θα εμφανιστεί περισσότερο στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, χωρίζουμε τις αυξήσεις μισθών που θα έπρεπε να δοθούν το 1997 σε δύο δόσεις, σε 4,5% και 3,8%. Μόνο με τέτοιες αυξήσεις καλύπτεται ο πληθωρισμός του 6,5%.Στις σχετικές στήλες του πίνακα φαίνεται πώς θα έπρεπε να διαμορφωθούν οι κατά κατηγορία αποδοχές την 1η Γενάρη και 1η Ιούλη.
- Στις τρεις επόμενες στήλες φαίνονται οι απώλειες των μισθών που θα επέλθουν με το νέο μισθολόγιο, αν πάρει κανείς υπόψη του τις τακτικές και εξασφαλισμένες αποδοχές που προβλέπονται από αυτό, χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται το "κίνητρο απόδοσης". Εδώ είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής η τεράστια κλοπή που είναι δυνατόν να επιχειρηθεί, αν και θα πρέπει κανονικά να θεωρήσουμε ότι σε πρώτη - τουλάχιστον - φάση οι "εκσυγχρονιστές" δε θα αποτολμήσουν κάτι τέτοιο.
- Οι τρεις τελευταίες στήλες δείχνουν τις απώλειες των μηνιαίων αποδοχών, με την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εργαζομένων θα πάρει "κίνητρο απόδοσης". Είναι φανερό ότι ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση ο επίσημα εκτιμώμενος τιμάριθμος ροκανίζει τα εισοδήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ υποτίθεται ότι δίνονται - στα πλαίσια της δημιουργίας μισθοδοσίας πολλών ταχυτήτων - ορισμένες αυξήσεις σε υπαλλήλους τεχνικής εκπαίδευσης που έχουν πάνω από 25 χρόνια προϋπηρεσία και για τους πτυχιούχους των ΑΕΙ.
Κ.