Ολα είναι έτοιμα για την έναρξη της συζήτησης επί της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό
Οι διπλωματικές διεργασίες για την επιβολή των αμερικανικών ρυθμίσεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά ξεκίνησαν. Η ένταση των τελευταίων ημερών στην Κύπρο, η σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη, η αμερικανική "οργή" για την αγορά των ρωσικών πυραύλων από τη Λευκωσία, αλλά και οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα να σταματήσει τις απειλές, συνθέτουν το σκηνικό πάνω στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες συζητήσεις για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Το τρίγωνο Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας είναι έτοιμο να υποδεχτεί τον Κ. Κάβανο, υπεύθυνο για θέματα Νότιας Ευρώπης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και τις ιδέες που αυτός κομίζει.
Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Μπερνς, την περασμένη Πέμπτη, με τις οποίες προειδοποιείται η Τουρκία να σταματήσει τις απειλές πολέμου, έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, τις συνέδεσε με όσα είπε μετά τη σύσκεψη στου Μαξίμου ο πρωθυπουργός για το σεβασμό από την πλευρά της Ελλάδας των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Ανάλογη ικανοποίηση εξέφρασε και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο οποίος μάλιστα μίλησε για "μετακίνηση" του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο υπουργός Τύπου στις δηλώσεις θέλησε επίσης να αναστρέψει την εικόνα διαφωνιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της κυβέρνησης.
Στο υπουργείο Εξωτερικών διπλωματικοί κύκλοι ερμηνεύοντας τις "βολές" Μπερνς κατά της Τουρκίας, εκτιμούσαν πως πρόκειται για μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι γύρω από το θέμα των ρωσικών πυραύλων και να διατηρηθεί η δυναμική για την προώθηση της πρωτοβουλίας. Τη δυναμική αυτή φροντίζει, όπως φαίνεται και από τις αποφάσεις της σύσκεψης στου Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, να διατηρεί και η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης συμφωνήθηκε πως απαιτείται η προώθηση μιας πολιτικής που θα φροντίζει για την εγκατάσταση Μέτρων Αποκλιμάκωσης της Εντασης στην Κύπρο. Την "απαίτηση" για την αναζήτηση μιας τέτοιας πολιτικής επιβεβαίωσε μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ο Γ. Κρανιδιώτης, ο οποίος έλαβε μέρος στη σύσκεψη, λέγοντας πως "δεν είμαστε δογματικοί" στο θέμα της εγκατάστασης Μέτρων Αποκλιμάκωσης.
Πρέπει να σημειωθεί, όπως παρατηρούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πως η απόφαση της κυβέρνησης για την προώθηση Μέτρων Αποκλιμάκωσης της Εντασης κινείται στο πνεύμα της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως, παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε πρόσφατα, Αθήνα και Λευκωσία θα βρουν τελικά "εύσχημο" τρόπο για να αποδεχτούν την αμερικανική πρόταση για την απαγόρευση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το νησί. Με αυτόν, άλλωστε, τον τρόπο, εκτιμάται πως θα διασκεδαστούν και οι"ανησυχίες" για την αγορά των ρωσικών πυραύλων...
Από την πλευρά της η Αγκυρα συνέχισε και χτες την προσπάθεια διατήρησης υψηλών τόνων. Η υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, επανέλαβε πως "τα επιθετικά όπλα δε θα τοποθετηθούν εκεί". Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε πως η Τουρκία αγόρασε 72 πυραύλους αμερικανικής κατασκευής.