Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος Γαλάζιων Σημαιών για το 1997, με την αποστολή κριτηρίων και ερωτηματολογίων από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης σε δήμους και κοινότητες με οργανωμένες ακτές και μαρίνες. Οι αιτήσεις θα εξεταστούν από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων κατά το πρώτο πενθήμερο του Φλεβάρη και μετά την τελική αξιολόγηση από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι βραβευθέντες θα ανακοινωθούν τον Ιούνη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Οι σχετικά υψηλές συναλλαγές στα επίπεδα των 8-10 δισ. δρχ. και το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών οδήγησαν χτες το γενικό δείκτη μετά από πολύ καιρό πάνω από τις 1.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.002,3. Η παρατεταμένη άνοδος του γενικού δείκτη σχετίζεται άμεσα με τα θετικά μηνύματα από τα μέτωπα του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Πέρα απ' αυτό όμως, τα προβλήματα της χρηματιστηριακής αγοράς παραμένουν, ενώ βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα η κοινοποίηση των πορισμάτων και των ποινών των ελεγκτικών αρχών για παράνομες πράξεις που έλαβαν χώρα τους περασμένους μήνες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ενα νέο σημείο πώλησης απέκτησε η Εμπορική Τράπεζα στην Περαία θεσσαλονίκης από τις 2 Δεκέμβρη 1996. Το νέο κατάστημα προσφέρει πληθώρα κλασικών και νέων τραπεζικών υπηρεσιών, όπως χορηγήσεις κάθε μορφής, καταθέσεις σε δραχμές και σε συνάλλαγμα, Αμοιβαία Κεφάλαια, μετοχές, λοιπά χρεόγραφα κτλ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Κυκλοφόρησε από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μια νέα έκδοση για την ελληνική οικονομία με τίτλο "Το διαρθρωτικό πρόβλημα και ο οικονομικός προγραμματισμός στη μεταπολεμική Ελλάδα". Κύριο αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η κριτική διερεύνηση των παραγόντων που επηρέασαν καθοριστικά τη μορφή και το περιεχόμενο των 5ετών προγραμμάτων που στόχο είχαν τη βαθμιαία επίτευξη της "αυτοτροφοδοτούμενης" οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, Δ. Σακκά, καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε μεταπολεμικά, άσκησε η δυσαναλογία της εγχώριας παραγωγής, η ουσιαστική δηλαδή ανυπαρξία εγχώριων κλάδων παραγωγής διεθνών εμπορεύσιμων αγαθών (κυρίως μηχανών). Η διαρθρωτική αυτή δυσαναλογία κατέστησε πρακτικά αδύνατη τη δημιουργία εγχώριας τεχνικής προόδου ή την παραγωγική διάχυση της εισαγόμενης, με κύριες συνέπειες, αφ' ενός τον αισθητό περιορισμό των δυνατοτήτων συσσώρευσης πάγιου κεφαλαίου σε τεχνολογικά σύγχρονες και παραγωγικές, κυρίως, δραστηριότητες και αφ' ετέρου το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ