Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑ'ΪΝΔΡΟΥ
Μουσική γαλήνη κάτω από την Ακρόπολη

Ενα πρόσωπο γοητευτικό, ήρεμο, σαγηνευτικό, μελωδικό, ποιητικό, σχεδόν παιδικό θα εμφανιστεί μπροστά μας. Μια σεμνή, αλλά εξαιρετική γυναικεία παρουσία χαμηλών τόνων, η μορφή της Ελένης Καραϊνδρου θα παρουσιαστεί σήμερα Κυριακή, στην ΕΤ-2 στις 23.30, για να μας ξεναγήσει στη μαγική, στη γεμάτη μυσταγωγία βραδιά και στους εξαιρετικούς λυτρωτικούς ήχους, τους πλημμυρισμένους από ευαισθησία, από λυρισμό, από ευαισθησία και ποίηση που κατέκλυσαν το θέατρο του Ηρωδείου το Σεπτέμβρη του 1988. Οι μουσικές συνθέσεις της Ελένης Καραϊνδρου, το όνομα της οποίας ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, που μάγεψε τις νότες, και συγκλόνισε τους θεατές, θα συγκινήσει και τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης και θα τον ποτίσει με νότες. Νότες χαμηλές, λιτές, βυζαντινές, που σημαδεύουν κατευθείαν στην καρδιά. Και εμείς, οι τηλεθεατές, που δεν κατορθώσαμε για κάποιο λόγο να βρεθούμε εκεί, εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα στο Ηρώδειο θα γίνουμε, επιτέλους, μέτοχοι των ξεχωριστών στιγμών και θα δούμε εικόνες μουσικές, θα ταξιδέψουμε μεταξύ ονείρου και φαντασίας. Θα δούμε και θα ακούσουμε την Μαργκαρέτε φον Τρότα, ντυμένη στα λευκά να τραγουδά την Αφρικάνα και τη μικρή Συμφωνική Ορχήστρα να συνοδεύει στο πιάνο το Νορβηγό σαξοφωνίστα Γιαν Γκαμπάρεκ. Επίσης, η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Νταλάρας θα τραγουδήσουν μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της Καραϊνδρου. Η τελευταία, με φανερή συγκίνηση, ερμηνεύει την "Τιμή της αγάπης" (από την ομώνυμη ταινία της Τώνιας Μαρκετάκη).

Οι συνθέσεις της Καραϊνδρου για το θέατρο και τον κινηματογράφο, συνθέσεις στις οποίες κυριαρχεί η μουσική ευαισθησία της δημιουργού, συνεπήραν τους θεατές τότε, και θα συνεπάρουν και εμάς, τώρα, σήμερα το βράδυ. Με μερικά χρόνια καθυστέρηση... Τι πειράζει; Θα νοσταλγήσουμε, θα θυμηθούμε, θα μελαγχολήσουμε. Τα μελαγχολικά αντάτζιο για ορχήστρα εγχόρδων και όμποε, με σολίστα τον Βαγγέλη Χριστόπουλο και τον σαξοφωνίστα Γκαμπάρεκ θα υγράνουν τα μάτια μας, θα ελαφρώσουν, όμως, το άχθος της ψυχής μας. Και θα νιώσουμε πρωτόγνωρα συναισθήματα γαλήνης, αλλά και πάθους, που θα μας κυριεύσουν και θα μας κατακτήσουν από τις μουσικές καταθέσεις, καταθέσεις καρδιάς, ήθους και ηδονικού ήθους, που συνυπάρχουν ιδανικά. Κι ας είναι εντελώς διαφορετικά. Από το σκληρό ροκ σε λαϊκά ακούσματα, σε μουσική που απευθύνεται μονάχα σε νεράιδες. Στη συναυλία, η Ελένη Καραϊνδρου παρουσίασε μουσικά αποσπάσματα από τις ταινίες "Ρόζα", "Περιπλάνηση", "Ταξίδι στα Κύθηρα", "Ο Μελισσοκόμος" και "Τοπίο στην Ομίχλη". Επίσης θα ακουστούν αποσπάσματα από την "Τιμή της αγάπης" της Τώνιας Μαρκετάκη, την "Καλή πατρίδα σύντροφε", από τον "Γλάρο" και από το "Τραγούδι της λίμνης".

Η Ελένη Καραϊνδρου ασχολήθηκε πρώτη φορά με τη μουσική για τον κινηματογράφο το 1975. Το ντεμπούτο της πραγματοποιήθηκε στο "Χρονικό μιας Κυριακής" του Τάκη Κανελλόπουλου το 1975. Τελευταία δουλιά της είναι "Το βλέμμα του Οδυσσέα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στις συνθέσεις είναι φανερό ότι δέχτηκε επιρροές από τη βυζαντινή μουσική, τον Νίνο Ρότα, τον Μπέρναρντ Χέρμαν, τον Μίκλος Ρόζα και άλλους μεγάλους συνθέτες της 7ης Τέχνης. Ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης, ο μόνιμος συνεργάτης της συνθέτριας, διευθύνει με ακρίβεια και με ευαισθησία, με λεπτότητα και σοβαρότητα τη "Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μελωδικό τριήμερο(2010-11-19 00:00:00.0)
Η τιμή της αγάπης(2005-03-08 00:00:00.0)
Οταν η αγάπη έχει τιμή...(2003-01-30 00:00:00.0)
Η τιμή της αγάπης(2003-01-26 00:00:00.0)
Η τιμή της αγάπης(1999-03-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ