Σοβαρές υπόνοιες ότι ο δόκιμος πλοίαρχος του ναυάγιου του τσιμεντάδικου πλοίου ΔΥΣΤΟΣ,Χρ. Αναγνώστου,γιος διευθυντή της πλοιοκτήτριας ΑΓΕΤ, ενδέχεται να είναι και πρόξενος του ναυάγιου,διατύπωσε χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού ΝαυτικούΘ. Σταματόπουλος μιλώντας σε εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πλάνετ",λέγοντας χαρακτηριστικά: "Εχω πολλά ερωτηματικά για το αν λέει την αλήθεια, για το πότε εγκατέλειψε το πλοίο και αν θέλετε μπορεί να είναι και πρόξενος του ναυαγίου! Το λέω με επιφύλαξη αλλά η όλη του στάση και αυτά που λέει επιβαρύνουν τη θέση του"."Είναι δυνατόν, συνέχισε ο Θ. Σταματόπουλος διευκρινίζοντας με ποια έννοια μπορεί να είναι πρόξενος του ναυαγίου ο δόκιμος, να φοβήθηκε, να έπεσε στη θάλασσα. Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Και ο καπετάνιος να 'στριψε το πλοίο προκειμένου να τον γλιτώσει".
Η υπόνοια που έκφρασε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, με βάση μαρτυρίες συγγενών των νεκρών, ήρθε να προστεθεί σε πληροφορίες που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τις οποίες ο βοηθός θαλαμηπόλου Γ. Τσουνευράκης φέρεται να αναφέρει σε συγγενικό του πρόσωπο μέσα από κινητό τηλέφωνο "έχουμε χάσει τον δόκιμο"! Ο αδελφός του Γ. Τσουνευράκη, Βασίλης, ξέσπασε χτες δημόσια κατά την κηδεία του Γιώργη και απευθυνόμενος στον δόκιμο είπε: "Πες τώρα την αλήθεια"! Φίλος του Τσουνευράκη, επίσης, ο Νίκος Χατζίδης, δήλωσε ότι ο Γιώργης του είχε πει πως θα φύγει από το βαπόρι γιατί "είναι σαπιοκάραβο".
Χτες ξέσπασε και η καπετάνισσα Ανδρομάχη Τσιτσιρίκη που όλο αυτό το διάστημα υπέμενε τη συκοφαντία που ξεστόμισε ο υπουργός Ναυτιλίας ότι ο καπετάν Γιάννης πήρε στο λαιμό του 20 ανθρώπους. "Δε λέει την αλήθεια αυτός που επέζησε", δήλωσε η καπετάνισσα και άφησε αιχμή ότι και από τους άλλους συγγενείς των νεκρών "μερικοί δε θέλουν να μιλήσουν".
Από την πλευρά του τόσο ο δόκιμος του ΔΥΣΤΟΣ όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου των εφοπλιστών - ο υπουργός επιμένει να μην παραιτείται - βρέθηκαν χτες σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη θέση. Το χαρτί που παρουσιάστηκε πριν δύο μέρες ως κατάθεση του δοκίμου και το οποίο χρησιμοποίησε ο υπουργός Σταύρος Σουμάκης για να σταυρώσει και νεκρό τον καπετάνιο, έχει ήδη αποδειχθεί κουρελόχαρτο που συντάχθηκε την πρώτη μετά το ναυάγιο μέρα για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες του ΥΕΝ και της εφοπλιστικής εταιρίας. Χτες αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο τα ναυτεργατικά σωματεία που κατήγγειλαν από την πρώτη μέρα ότι ο υπουργός εξέδωσε πόρισμα για το ναυάγιο πριν καν ακόμα καταθέσει επίσημα ο δόκιμος. Ο τελευταίος κλείστηκε χτες στις 10 το πρωί σε μία αίθουσα του Λιμεναρχείου Κύμης και κατέθετε - για πρώτη φορά επίσημα - μέχρι αργά, κοντά στα μεσάνυχτα. Την κατάθεση έπαιρναν ο ίδιος ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Δ. Κόντης και ο πλοίαρχος ΛΣ Γ. Σιάμος.Οι τρεις τους είχαν το βαρύ καθήκον να βγουν από το ανακριτικό γραφείο με μία κατάθεση που να μπορεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η κατάθεση έπρεπε να δίνει κάλυψη στον υπουργό για το πόρισμα - εκτέλεσης του πλοιάρχου, που έσπευσε να εκδώσει το βράδυ της Κυριακής. Η κατάθεση έπρεπε να μην αφήνει ακάλυπτο και το ΛΣ το οποίο βαρύνεται για την τρομακτική ολιγωρία κινητοποίησής του. Η κατάθεση έπρεπε να καλύπτει κάπως και τον δόκιμο και την ΑΓΕΤ για τα όσα διάτρητα έχουν μέχρι τώρα δηλώσει. Δύσκολο πράγματι το έργο καθώς από χτες έχει σπεύσει στην Κύμη και η ασφαλιστική εταιρία του ΔΥΣΤΟΣ συγκεντρώνοντας στοιχεία που να επιτρέψουν τη μη καταβολή αποζημίωσης στην ΑΓΕΤ... Τη μνήμη των 20 νεκρών ίσως διαφυλάξει η παρουσία στην ανάκριση του Εισαγγελέα Χαλκίδας καθώς και η οργή των παρόντων συγγενών. Ιδωμεν.