Παρασκευή 3 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΡΟΖΑΚΗ
Προς υιοθέτηση "σκληρών" και "ανελαστικών" θέσεων;

Παραιτήθηκε, επικαλούμενος λόγους υγείας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Χρ. Ροζάκης, επισημαίνοντας τις "άδικες επιθέσεις" που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της τρίμηνης κυβερνητικής θητείας του

Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, εμφανίζονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας τις πρώτες, μάλιστα, μέρες του 1997, καθώς ο υφυπουργός Εξωτερικών Χρ. Ροζάκης που προβλήθηκε ως ο κύριος εκφραστής μιας περισσότερο "ευέλικτης" και "ρεαλιστικής" εξωτερικής πολιτικής υπέβαλε χτες στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη την παραίτησή του, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Η παραίτηση του Χρ. Ροζάκη, πρέπει να σημειωθεί, υποβάλλεται σε μια χρονική στιγμή που οι πρωτοβουλίες της αμερικανικής διπλωματίας για την προώθηση"λύσεων" στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Κύπρο - Αιγαίο) βρίσκονται στην τελική ευθεία και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει αποφάσεις.

Ο Χρ. Ροζάκης μετά την παραίτησή του σε γραπτή του δήλωσή, θέλησε να επισημάνει "τις άδικες επιθέσεις" που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της τρίμηνης κυβερνητικής του θητείας. "Η επιλεκτική χρήση, σημειώνει ο Χρ. Ροζάκης, επιστημονικών κειμένων μου και απόψεων για να αποδειχτεί μια επίψογη πολιτική θέση δε νομίζω πως συμβάλει ιδιαίτερα στον πολιτικό διάλογο και στην αποκάλυψη της αλήθειας".

Πρέπει να σημειωθεί πως τις τελευταίες βδομάδες ο Χρ. Ροζάκης υπογράμμιζε, σε όσους είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του, πως δεν είναι διατεθειμένος να προσαρμόσει τις απόψεις του για την εξωτερική πολιτική στις απαιτήσεις του εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού και πως σε μια τέτοια περίπτωση, προτιμά να παραιτηθεί.

Από μια πρώτη "ανάγνωση" η παραίτηση Ροζάκη, δημιουργεί την εντύπωση πως η Αθήνα οδεύει προς την υιοθέτηση "σκληρών" και "ανελαστικών" θέσεων, καθώς ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε ταχτεί υπέρ των αμερικανικών θέσεων για την απαγόρευση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο και για την επέκταση του μορατόριουμ στο Αιγαίο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η στάση αυτή του υφυπουργού, όπως είναι γνωστό, αποτέλεσε την αφορμή ή την αφετηρία για τη δημιουργία τριβών, τόσο μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εξωτερικών, όσο και μεταξύ παραγόντων της κυβέρνησης.

Την παραίτηση Ροζάκη ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στη χάραξη της εξωτερική πολιτικής της χώρας. Τη συμβολή αυτή επισημαίνει και ο πρωθυπουργός στην επιστολή με την οποία κάνει δεκτή την παραίτηση του υφυπουργού του.

Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μ. Εβερτ, σε δήλωσή του επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως "η παραίτηση Ροζάκη είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των αντιθέσεων και των αντιφάσεων της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ