Τετάρτη 1 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ρουφήχτρες"

Πρώτη μέρα του νέου χρόνου σήμερα. Θα ήθελα ν' αναφερθώ σε κάτι ευχάριστο. Στην ελπίδα όλων μας για έναν καλύτερο χρόνο, για ένα καλύτερο αύριο. Μοίρα κακή του δημοσιογράφου και δη του "Ριζοσπάστη", όμως, με αναγκάζει να γράψω πάλι για την ανθρώπινη δυστυχία, για την κοινωνική αδικία, που, δυστυχώς, καθορίζουν τη ζωή μας. Γιατί, πώς να προσπεράσεις το χαμό 20 ναυτικών μας; Πώς να μη στηλιτεύσεις τους εγκληματίες που ευθύνονται γι' αυτό τον άδικο, τραγικό χαμό;

"Συγκυρία". Ετσι, με μια λέξη, προσπαθούν οι υπεύθυνοι της ναυτιλιακής εταιρίας της ΑΓΕΤ και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να δικαιολογήσουν τον πνιγμό των 20 ναυτικών μας. Φταίει - λένε - το κύμα που χτύπησε το καράβι και το αναποδογύρισε. Και φταίει ο - πνιγμένος, άρα μη δυνάμενος να διαμαρτυρηθεί - πλοίαρχος που πήρε την πρωτοβουλία να σαλπάρει, παρά τον κακό καιρό.

Και τολμούν οι κυβερνώντες να εκφράσουν, υποκριτικά, τη λύπη τους για τους ναυτικούς μας. Οι ίδιοι που, πριν λίγες μέρες, έστειλαν, κατ' εντολήν των εφοπλιστών, τις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν αλύπητα τους ναυτεργάτες που απεργούσαν για το δίκιο τους. Οι ίδιοι που καθυστέρησαν εγκληματικά να ενεργοποιήσουν το μηχανισμό διάσωσης των ναυαγών. Οι ίδιοι - μαζί με τους προκατόχους τους της ΝΔ - που δώρισαν την ΑΓΕΤ στους Ιταλούς και επιτρέπουν στη ναυτιλιακή εταιρία της να θέτει σε κυκλοφορία πλοία σαν το "Δύστος", το οποίο είναι σαπιοκάραβο και αποδεδειγμένα είχε παρουσιάσει μηχανικά και άλλα προβλήματα.

Θα ήταν μάλλον αφέλεια εκ μέρους μας να περιμένανε την εκδήλωση ευαισθησίας και την ανάληψη των ευθυνών από τέτοιους κυβερνώντες. Ν' απολογηθούν για το χαμό χιλιάδων ναυτικών μας στα παγωμένα νερά των θαλασσών. Να συγκλονιστούν απ' την εικόνα της μαυροφορεμένης μάνας που ατενίζει στο πέλαγος, καρτερώντας το γιο της. Τούτοι εδώ οι κυβερνώντες δε "χαμπαρίζουν" από ανθρώπινες απώλειες, δεν αντιλαμβάνονται τη λαϊκή δυστυχία. Εχουν ως ιδεολογία αυτή των εφοπλιστών, για τους οποίους ο πνιγμός των ναυτικών δεν μπαίνει καν στα έξοδα, αν δεν αποτελεί και επικερδή "επένδυση" του εφοπλιστικού κεφαλαίου για ανανέωση του γηρασμένου στόλου του.

Ετσι οι "μεγαλοκαρχαρίες" πλουτίζουν και ο εφοπλιστικός Πειραιάς βρίσκεται ανάμεσα στα 110 παγκόσμια κέντρα εξουσίας, όπως επαίρονται οι "δολοφόνοι των θαλασσών", και η "ελληνική" ναυτιλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον κόσμο, όπως "κορδώνονται" οι εκάστοτε κυβερνώντες μας. Οι εφοπλιστικές "ρουφήχτρες" δε χορταίνουν πνιγμούς, πάνω στα πλωτά φέρετρά τους. Και το ελληνικό κράτος δίνει συνεχώς κίνητρα στους "σκυλοπνίχτες", τους οποίους χαρακτηρίζει "σκαραβαίους" της εθνικής οικονομίας.

Πώς θα μπορούσε να δρα διαφορετικά αυτό το κράτος, που είναι ταγμένο στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου; Που κυβερνητικά και άλλα στελέχη του κάνουν κρουαζιέρες στα γιοτ του Λάτση - ο οποίος χρηματοδοτεί τα κόμματά τους για να μπορεί, ανά πάσα στιγμή, ν' αποκαλεί δημοσίως "μαλάκες" πρωθυπουργούς και υπουργούς - συντρώγουν με τον Βαρδινογιάννη και τον Κόκκαλη, για να "ξεκοκαλίσουν" από κοινού τον εθνικό πλούτο;

Τα χνότα αυτών των κυβερνώντων δεν ταιριάζουν με τους ναυτεργάτες ή τους αγρότες, που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους. Γι' αυτό, αντί για κίνητρα, το κράτος διαθέτει γι' αυτούς τη βία των ροπάλων, επιδεικνύοντας την "τσαμπουκαλίδικη", αδιάλλακτη και ανάλγητη στάση του στα δίκαια αιτήματά τους.

Οι ανθρωποθυσίες στις θάλασσες του εφοπλιστικού κεφαλαίου θα συνεχίζονται όσο οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι δεν ξεσηκώνονται κατά της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Οι μαυροφόρες - αυτή η χαρακτηριστική και θλιβερή "φιγούρα" Ελληνίδας, που συνδυάζεται με τον πληγή του εμφυλίου πολέμου και τον πόνο του πνιγμού στα πέλαγα - θ' αυξάνονται, όσο θα κυβερνούν την Ελλάδα τα "τσιράκια" των εφοπλιστών.

Δεν ευθύνεται η "συγκυρία" για τον άδικο πνιγμό των 20 ναυτικών μας, που, χρονιάρες μέρες, βύθισε τη ναυτική οικογένεια και το λαό μας στο πένθος. Κακιά "συγκυρία" για την Ελλάδα και το λαό της είναι το γεγονός ότι βρίσκονται στη "ρουφήχτρα" του μεγάλου κεφαλαίου, στην οποία σπρώχνονται από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Κι αυτή η "συγκυρία" μόνο με την ενεργοποίηση και την παρέμβαση του λαϊκού κινήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά ανοχή στην κτηνωδία, να αποδοθούν οι ευθύνες, να διερευνηθεί σε βάθος το έγκλημα(2023-09-09 00:00:00.0)
Θυσία στο κεφάλαιο επιβάτες - ναυτεργάτες(2006-03-01 00:00:00.0)
Επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος(2001-08-18 00:00:00.0)
Στη διεύρυνση του αγωνιστικού μετώπου η απάντηση(2000-10-13 00:00:00.0)
Προέχει η άμεση αντίδραση των ναυτεργατών(2000-10-06 00:00:00.0)
Χτυπάμε το δουλεμπορικό κύκλωμα(1999-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ