Τετάρτη 1 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο δρόμο πρωτοχρονιάτικα 76 εργαζόμενοι της ΔΕΔΑΣ ΑΕ

Πάνω από 50 μπράβοι των εργοδοτών επιτέθηκαν προχτές βράδυ στους εργαζόμενους, τραυματίζοντας 7 από αυτούς για να τους βγάλουν από τη βιοτεχνία και να μεταφέρουν τα μηχανήματα

Μαύρη Πρωτοχρονιά κάνουν 76 εργαζόμενοι της βιοτεχνίας "ΔΕΔΑΣ ΑΕ" στη Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο, χωρίς καμιά προειδοποίηση και ενώ έχουν να λαμβάνουν από την επιχείρηση δεδουλευμένα περισσότερα από 1.000.000 δραχμές ο καθένας. Και εκτός από αυτά, δέχτηκαν προχτές βράδυ επίθεση πληρωμένων μπράβων που τραυμάτισαν 7 από αυτούς.

Από την Κυριακή έχουν κάνει κατάληψη του χώρου της βιοτεχνίας, όταν τυχαία ανακάλυψαν ότι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης μετέφεραν κρυφά το μηχανολογικό εξοπλισμό. Προχτές το βράδυ, επιστράτευσαν πληρωμένους μπράβους, προκειμένου να βγάλουν τους εργαζόμενους από το χώρο της βιοτεχνίας, που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, και να μπορέσουν έτσι να φυγαδεύσουν τον υπόλοιπο μηχανολογικό εξοπλισμό. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις μεθόδους μαφίας που ακολουθεί η εργοδοσία, η οποία, προσπαθώντας να σπάσει την κατάληψη και να γλιτώσει κάθε οφειλή προς τους εργαζόμενους, πλήρωσε περισσότερους από 50 μπράβους για να τους τρομοκρατήσουν. Οπως και έγινε. Το βράδυ της Δευτέρας, άλλοι με ΙΧ αυτοκίνητα και άλλοι με το ναυλωμένο πούλμαν έφτασαν στο χώρο της βιοτεχνίας και άρχισαν να απειλούν. Παρουσία αστυνομικών έσπασαν στο ξύλο δύο εργαζόμενους και άλλους δύο συγγενείς εργατριών, που είχαν πάει στη βιοτεχνία για να συμπαρασταθούν στις εργαζόμενες, καθώς και περισσότερες από 5 γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες και η εκλεγμένη στη Διοίκηση του Συνδικάτου Ιματισμού Τ. Θεοδωροπούλου.

Η βιοτεχνία "ΔΕΔΑΣ ΑΕ" είναι εξαγωγική επιχείρηση. Το καλοκαίρι, ο ιδιοκτήτης Κ. Δέδας πούλησε το 76% των μετοχών στην εταιρία "Ελ Γκρέκο" της οικογένειας Π. Τουτζή και κράτησε το υπόλοιπο 24%. Η οικογένεια Τουτζή έχει ναυτιλιακές επιχειρήσεις με έδρα τη Μανίλα στις Φιλιππίνες. Με βάση αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το κτίριο και η υλικοτεχνική υποδομή ανήκουν στην εταιρία "Ελ Γκρέκο", ενώ υπεύθυνος για το προσωπικό εμφανίζεται ο Κ. Δέδας. Η επιχείρηση χρωστά στους εργαζόμενους την αναδρομική αύξηση για το 1995 - '96, το μισό επίδομα άδειας του '96 και δεδουλευμένα Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Οι εργοδότες ανακοίνωσαν παραμονή Χριστουγέννων στους εργαζόμενους πως η επιχείρηση θα έκλεινε για τις μέρες των γιορτών και θα επαναλειτουργούσε στις 2 του Γενάρη. Ομως την Κυριακή, εντελώς τυχαία, οι εργαζόμενοι ανακάλυψαν πως ξεκίνησε το ξήλωμα και η μεταφορά των μηχανημάτων. Ετσι προχώρησαν σε κατάληψη του χώρου, προκειμένου να εμποδίσουν τη μεταφορά τους. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, η επιχείρηση μετέφερε πρώτες ύλες και ένα μέρος των μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις βαφείου - βιοτεχνίας στην περιοχή του Καλοχωρίου, όπου, όπως φαίνεται, είχε σκοπό να εκτελέσει τις παραγγελίες.

Οι εργαζόμενοι το πρωί της Δευτέρας κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της επιχείρησης και χτες πήγαν στον εισαγγελέα, προκειμένου να βγει απόφαση που θα απαγορεύει στους εργοδότες τη μεταφορά των μηχανημάτων που έχουν μείνει στο χώρο της βιοτεχνίας. Τέλος, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι τη δικαίωσή τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Προχτές το βράδυ στο πλευρό των εργατριών βρέθηκε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Β. Ρέβας και μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ το χώρο επισκέφτηκε και ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ