• Στις... Ομάδες Παραγωγών το μέλλον των συνεταιρισμών
  • - Σύσκεψη - προκάλυμμα κοινωνικού διαλόγου για την επιβολή της ίδρυσης και λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ), που αποφασίστηκε να λειτουργήσουν για την οργάνωση, συγκέντρωση και εμπορία της... - 1997-08-01 00:00:00.0"/>
  • Στις... Ομάδες Παραγωγών το μέλλον των συνεταιρισμών
  • - Σύσκεψη - προκάλυμμα κοινωνικού διαλόγου για την επιβολή της ίδρυσης και λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ), που αποφασίστηκε να λειτουργήσουν για την οργάνωση, συγκέντρωση και εμπορία της... - 1997-08-01 00:00:00.0" /> Διαλύουν το συνεταιριστικό κίνημα! | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    Διαλύουν το συνεταιριστικό κίνημα!
    • Δρομολογούν "θεσμικές" μεταβολές, με σκοπό την "προσαρμογή" στις κοινοτικές επιλογές
    • Στις... Ομάδες Παραγωγών το μέλλον των συνεταιρισμών

    Σύσκεψη - προκάλυμμα "κοινωνικού διαλόγου" για την επιβολή της ίδρυσης και λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ), που αποφασίστηκε να λειτουργήσουν "για την οργάνωση, συγκέντρωση και εμπορία της παραγωγής", στα πλαίσια της αναθεωρημένης ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών και, ταυτόχρονα, για τη νομιμοποίηση της διάλυσης του συνεταιριστικού κινήματος, στην οποία οδηγεί η λειτουργία των ΟΠ, πραγματοποίησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Δ. Σωτηρλή. Σε μια σύσκεψη - καρικατούρα "κοινωνικού διαλόγου" - στην οποία συμμετείχαν κυρίως υπηρεσιακοί παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα και επιλεγμένο ακροατήριο από εκπροσώπους συγκεκριμένων συνεταιριστικών οργανώσεων, εξαγωγικών φορέων και της μεταποιητικής βιομηχανίας φρούτων, ουσιαστικά συμφώνησαν "στην ανάγκη θεσμικής και οργανωτικής προσαρμογής του συνεταιριστικού κινήματος στους κοινοτικούς κανονισμούς για "Ομάδες Παραγωγών"". Ουσιαστικά αποφάσισαν να διαλύσουν τους συνεταιρισμούς, για να φτιάξουν τις Κοιναγορίτικες Ομάδες Παραγωγών των μεγαλοαγροτών, εμπόρων, βιομηχάνων, που θα παίρνουν την επιχειρηματική μορφή "Ανώνυμων Εταιριών" κλπ.

    Με τα όσα ακούστηκαν στη σύσκεψη, τόσο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που διευκρίνιζαν τις μεγάλες δεσμεύσεις και απαράδεκτες προϋποθέσεις και τις δυσκολίες που προκύπτουν στη συγκρότηση και λειτουργία των ΟΠ, αλλά και από άλλους αρμόδιους και αναρμόδιους, έγινε καθαρό ότι επιχειρείται η διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος!

    Ετσι, με το νέο καθεστώς των ΟΠ, οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα εξαναγκαστούν να λειτουργήσουν στα πλαίσια ευρύτερων ΟΠ, μαζί με επιχειρήσεις, άλλες ιδιωτικές εταιρίες και εμπόρους και εμποροβιομήχανους, απαρνούμενες τις συνεταιριστικές αρχές και τους όρους λειτουργίας τους και υποτασσόμενες στους αντιδραστικούς όρους που βάζει η ΕΕ. Για να γίνει αυτό, βεβαίως, και να νομιμοποιηθεί μια τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει να αλλάξει επί το αντιδραστικότερο και να εναρμονιστεί η νομοθεσία για τους συνεταιρισμούς με τις ΕΟΚικές προδιαγραφές. Γιατί με το υπάρχον σήμερα νομικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, οι αρχές λειτουργίας και οι όροι είναι περιοριστικοί και για να ενταχθούν είτε μετατραπούν σε ΟΠ, θα πρέπει π. χ. οι ΕΑΣ να μετατραπούν σε... "συνεταιριστικές εταιρίες" νομικά, ενώ οι ΟΠ μπορεί να πάρουν ακόμα νομική μορφή Ανώνυμων Εταιριών, ΟΕ, ΕΕ κλπ. βάσει του εμπορικού νόμου και του αστικού κώδικα. Σε κάθε περίπτωση οι όροι και οι αρχές της συνεταιριστικής λειτουργίας δεν επιτρέπουν τη λειτουργία τους με τους όρους των ΟΠ. Είναι οργάνωση συλλογικής δράσης (υπέρ των μεγαλοαγροτών), αλλά δεν είναι συνεταιριστική οργάνωση που χαρακτηρίζεται από την αλληλεγγύη των μελών της, στην οποία ρόλο παίζουν τα φυσικά πρόσωπα και όχι τα κεφάλαια όπως γίνεται στην ΟΠ.

    Κυβερνητικοί στόχοι

    Σε περιπτώσεις που οι συνεταιριστικές οργανώσεις δε μετατραπούν άμεσα σε ΟΠ, αφού οι αγρότες θα υποχρεωθούν να ενταχθούν στις ΟΠ, οι συνεταιρισμοί δε θα έχουν κανένα αντικείμενο και, προφανώς, λόγο ύπαρξης! Ετσι ή αλλιώς, δηλαδή, διαλύονται οι συνεταιρισμοί για να προωθήσουν την ίδρυση και λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών που συμφώνησαν στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια του αντιδραστικού καθεστώτος για τα Οπωροκηπευτικά. Οπως καθαρά άφησε να διαφανεί ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής, που προήδρευσε στη σχετική ημερίδα για την ενημέρωση σχετικά με τις ΟΠ, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του συνεταιριστικού νόμου - κάτι που άλλωστε ανακοινώθηκε και στην καλοκαιριάτικη πανελλαδική σύσκεψη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ - με στόχο να διευκολύνει τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος και την υποταγή του στο καθεστώς των Κοιναγορίτικων Ομάδων Παραγωγών.

    Ομολογούν τη διάλυση

    Ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία των εταίρων του Μάαστριχτ ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, οδηγεί στη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος, προωθώντας, αντί των συνεταιριστικών οργανώσεων, την ίδρυση και λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών, όπως συμφώνησαν με τη νέα ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών (αναμένεται να επεκταθούν και για τα άλλα βασικά προϊόντα μας στο άμεσο μέλλον... ) και στις οποίες ουσιαστικά υποχρεώνονται να συμμετέχουν, από κοινού με τους εμπόρους και βιομηχάνους μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, οι μικρομεσαίοι αγρότες... Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι κυβερνητικοί αρμόδιοι - το ίδιο και οι αρμόδιοι του ΣΥΝ... - όχι μόνον παραδέχονται ότι μ' αυτόν τον τρόπο το συνεταιριστικό κίνημα οδηγείται σε διάλυση, αλλά και προσπαθούν να δικαιολογήσουν την προώθηση των ΟΠ επικαλούμενοι το σημερινό χάλι, στο οποίο έχει οδηγήσει τους συνεταιρισμούς η ίδια αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν.

    Ωστόσο, είναι τραγικό ότι και αυτούς τους αντιαγροτικούς στόχους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι Συνεταίροι της, τον προωθούν πίσω από τις πλάτες και "εν αγνοία" των αγροτών και με "πολιορκητικό κριό" τους καρεκλοκένταυρους των διοικήσεων των κορυφαίων αγροτικών οργανώσεων που συμμετέχουν και δίνουν "το άλλοθι της συναίνεσης" στην επιβολή των αντιαγροτικών ρυθμίσεων. Εκτός των άλλων διευκολύνουν τον αποπροσανατολισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι, ουσιαστικά, καλούνται "να πληρώσουν μάρμαρο" για να προωθηθούν οι επιλογές της ΚΑΠ, της ΓΚΑΤΤ και, τώρα, της "Ατζέντα 2000" για την αντιδραστική αναδιάρθρωση στο γεωργικό τομέα και υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των εμπορομεσαζόντων βιομηχάνων που λυμαίνονται τον αγροτικό τομέα.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Στο έλεος εμπόρων οι παραγωγοί(2012-06-28 00:00:00.0)
    Βασικά εργαλεία εφαρμογής της αντιαγροτικής ΚΑΠ(2007-06-24 00:00:00.0)
    Πρόταση ριζικής διεξόδου(2005-05-06 00:00:00.0)
    Στο περιθώριο τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών(2004-01-23 00:00:00.0)
    Εδειξε... επιχειρηματικό χαρακτήρα(2003-06-20 00:00:00.0)
    ΑΤΙΤΛΟ(1996-01-11 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ