Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕΚΚΕ
Απαιτείται γενικότερη αντιμονοπωλιακή πολιτική

Το ΚΚΕ είναι ενάντια στις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) γιατί μ' αυτές ευνοούνται οι μεγαλοπαραγωγοί σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών. Φυσικά, οι κομμουνιστές σε καμιά περίπτωση δε γίνονται απολογητές του μέχρι σήμερα απαράδεκτου τρόπου λειτουργίας των συνεταιρισμών. Αλλωστε, επανειλημμένα αποκάλυψαν τους υπεύθυνους - κυβερνήσεις, υπουργεία, ΑΤΕ αλλά και τις ξεπουλημένες συνεταιριστικές ηγεσίες των κομματικών παρατάξεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που στήριζαν τις αντισυνεταιριστικές επιλογές των κυβερνήσεων - και τις καταστροφικές πολιτικές που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο τους συνεταιρισμούς. Κι αυτό, χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες για το ρόλο και τα περιορισμένα περιθώρια στα οποία μπορούν να λειτουργήσουν οι συνεταιρισμοί στα πλαίσια του μονοπωλιακού καπιταλιστικού συστήματος, γι' αυτό και οι κομμουνιστές προβάλλουν την αναγκαιότητα γενικότερων κοινωνικών αλλαγών, που θα διευρύνουν και το πεδίο λειτουργίας των συνεταιρισμών.

Κλειδί για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών και κόντρα στις επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης, το ΚΚΕ θεωρεί τον παραγωγικό συνεταιρισμό και τη στήριξη της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης, η οποία, ενταγμένη στα πλαίσια του παραγωγικού συνεταιρισμού, μπορεί να αξιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα της επιστήμης και της τεχνολογίας σε συνδυασμό με το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Μ' αυτόν τον τρόπο θα στηρίζεται το εισόδημα του μικρομεσαίου αγρότη για να μπορέσει να κρατηθεί - σε συνδυασμό με άλλα κίνητρα και μέτρα αναβάθμισης της περιφέρειας και της ζωής στο χωριό - στην παραγωγή και να αναπτυχθεί η γεωργία της χώρας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και παίρνοντας υπόψη και τις διεθνείς συνθήκες.

Αντίθετα, οι ΟΠ έχουν σκοπό να προωθήσουν πιο γρήγορα την ανάπτυξη της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης, με το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και σε όφελος των μεγαλοαγροτών και των εμποροβιομηχάνων, που θα κάνουν ουσιαστικά κουμάντο στις ΟΠ, οι οποίες θα υλοποιούν απαρέγκλιτα την αντιδραστική αγροτική πολιτική της ΕΕ. Από την άποψη αυτή, έχουν τεράστιες ευθύνες οι φιλοκυβερνητικές και γενικότερα οι συμβιβασμένες συνεταιριστικές ηγεσίες, που αναλαμβάνουν το ρόλο να υποτάξουν το συνεταιριστικό κίνημα στις επιλογές της ΕΕ, αντί να διεκδικήσουν μέτρα και πολιτικές που θα το αναβαθμίζουν. Αποκαλύπτεται έτσι και η συνευθύνη τους για το ότι οδηγήθηκε στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο το συνεταιριστικό κίνημα. Οπως επίσης και πόσο υποκριτική είναι η δημαγωγία της κυβέρνησης πως, τάχα, χαρίζει χρέη στους συνεταιρισμούς την ώρα που έχει επιλέξει και βάζει μπροστά τις διαδικασίες για τη διάλυσή τους! Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί η λαθροχειρία του Συνασπισμού, ο οποίος όχι μόνο στηρίζει τις ΕΟΚικές Ομάδες Παραγωγών, αλλά, για να αποπροσανατολίσει και να εξαπατήσει τους αγρότες και να κρύψει τις ευθύνες του, παρουσιάζει τις ΟΠ ως ευκαιρία αναζωογόνησης του συνεταιριστικού κινήματος! Κάτι τέτοιο δεν το τολμά ούτε η ΝΔ, που ανοιχτά στηρίζει τις καταστροφικές επιλογές της ΕΕ...

Σε κάθε περίπτωση, η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας - που επικαλούνται για να περάσουν τα αντιαγροτικά μέτρα οι κυβερνώντες - μπορεί να εξασφαλιστεί σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και της ανάπτυξης της γεωργίας μόνο με τη στήριξη της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης και των συνεταιρισμών - των παραγωγικών, σύγχρονων και με χαρακτηριστικά δημοκρατίας, διαφάνειας και σωστής λειτουργίας συνεταιρισμών - και όχι όπως σήμερα. Αυτό μπορεί να γίνει στα πλαίσια μιας γενικότερης αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής, για την οποία αγωνίζονται οι κομμουνιστές, αλλά με την οποία συμφωνεί, αντικειμενικά, και αγωνίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ