Εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, το ισχύον αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα, κατασπαράζει με ανάλογη "βουλιμία" και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από το 1993 και μετά, λόγω των φορομπηχτικών "αντικειμενικών" κριτηρίων που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στην περίοδο 1993 - '96 τα "αντικειμενικά" κριτήρια και ο συντελεστής 35% στο τζίρο των προσωπικών εταιριών, άρπαξαν από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες περίπου 1 τρισ. δραχμές. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στην περίοδο 1994 - 1996 τα έσοδα από τα "αντικειμενικά" κριτήρια ανήλθαν σε 450 δισ. δρχ., ενώ από το συντελεστή 35% για την περίοδο 1993 - 1996 προκύπτουν έσοδα φόρων ύψους 536 δισ. δραχμών.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να γίνει μία μικρή αναφορά σε διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις - "σταθμούς" στην περίοδο από το 1992 μέχρι σήμερα, προκειμένου να γίνει ακόμη πιο κατανοητό πώς οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να επιβαρύνουν χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα και να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη των επιχειρηματιών.
Η αρχή έγινε το 1992, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Γ. Παλαιοκρασσάς, προώθησε φορολογικό νόμο με τον οποίο οι συντελεστές φορολογίας των Ανωνύμων Εταιριών μειώθηκαν από 47% - 54% σε 35%, ενώ οι συντελεστές της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων μειώνονται 4%. Παράλληλα και προκειμένου να καλύψει τις απώλειες που θα προέκυπταν από τα παραπάνω μέτρα, επιβλήθηκε φορολόγηση στον τζίρο των προσωπικών εταιριών (ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ) με συντελεστή 35%, αντί των συντελεστών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που ίσχυαν μέχρι τότε. Στη συνέχεια σειρά έχει ο Στ. Μάνος, που αντικαθιστώντας τον Γ. Παλαιοκρασσά, προχώρησε σε αύξηση των ειδικών φόρων σε πετρελαιοειδή, ποτά και τσιγάρα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσε το 100%.
Αναλαμβάνοντας στη συνέχεια τα "ηνία" της εξουσίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, φρόντισε να διατηρήσει όλα τα παραπάνω μέτρα και να τα εμπλουτίσει θεσπίζοντας το 1994 τα φορομπηχτικά "αντικειμενικά" κριτήρια, που ήταν και το τελειωτικό χτύπημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το τελευταίο λιθαράκι, στο χτίσιμο του συγκεκριμένου αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος, το έβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο, καταργώντας μία σειρά φορολογικών απαλλαγών που ίσχυαν μέχρι τότε για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.