Αρχισαν εδώ και μέρες τα προεόρτια των θερινών εκπτώσεων στην αγορά, με το "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" των "επώνυμων" καταστημάτων. Ετσι, παρά τη σχετική νομοθεσία που ορίζει ότι εκπτώσεις πραγματοποιούνται μόνο με απόφαση των τοπικών εμπορικών συλλόγων και μέσα στους μήνες Ιούλη και Αύγουστο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που άρχισαν να στρώνουν το έδαφος με παράνομες προεκπτώσεις, για να καρπωθούν το μέρος των λαϊκών εισοδημάτων των καταναλωτών που προορίζεται για τις εκπτώσεις. Χαρακτηριστικό του προβλήματος που δημιουργεί στον εμπορικό κόσμο αυτή η τακτική είναι ότι ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες μηνήσεις σε καταστηματάρχες που διαφημίζουν εκπτώσεις, εκφυλίζοντας το θεσμό.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην αγορά εξακολουθεί να είναι δραματική για τη συντριπτική πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου, που βλέπει τον τζίρο του χρόνο με το χρόνο να μειώνεται, εξαιτίας της αδυναμίας των καταναλωτών - εργαζομένων να "ζεστάνουν" τα άδεια ταμεία των μαγαζιών.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δηλαδή την πίεση που ασκούν τα "επώνυμα" μαγαζιά, τα οποία ουσιαστικά διαφημίζουν ότι πραγματοποιούν εκπτώσεις κατά τους περισσότερους μήνες του χρόνου, καθώς και τη συνεχή πτώση του τζίρου στην αγορά, που οι έμποροι την υπολογίζουν σε 20% και πάνω σε σχέση με πέρσι, οι εμπορικοί σύλλογοι θα εξαντλήσουν και αυτή τη φορά κάθε περιθώριο που τους δίνει ο νόμος για τις εκπτώσεις. Ετσι, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου ανακοίνωσε ότι η έναρξη των εκπτώσεων θα γίνει και φέτος νωρίς νωρίς, από την 1η Ιούλη και να διαρκέσουν - επίσημα - δύο ολόκληρους μήνες, μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ αυτήν την τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλοι εμπορικοί σύλλογοι.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι η έναρξη των εκπτώσεων τόσο νωρίς, που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, και η εξάντληση όλου του διαστήματος που επιτρέπει ο νόμος, δεν είναι τα μόνα στοιχεία που πιστοποιούν την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι έμποροι που αναγκάζονται να πουλάνε στην πράξη κοντά στο κόστος όλο το χρόνο, προκειμένου να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό που όλο και πιο δύσκολα απλώνει τα έξοδά του πέρα από τα τελείως απαραίτητα, ενώ ακόμα και για τα τελευταία αναγκάζεται να "παζαρέψει" την τιμή.
H ρίζα του κακού βρίσκεται στην αδυναμία του καταναλωτικού κοινού, κύρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων να συμβάλουν - ως οι κύριοι καταναλωτές- στην αναθέρμανση της παγωμένης αγοράς, αφού - όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια - όσο και να διαρκούν οι εκπτώσεις και όσο υψηλά και ελκυστικά κι αν είναι τα ποσοστά των εκπτώσεων, οι τιμές παραμένουν απλησίαστες για τους εργαζόμενους, στους οποίους απευθύνονται. Και όσο κι αν δε θέλουμε να προδιαγράψουμε δυσοίωνες εκτιμήσεις και εξελίξεις, τα δεδομένα δείχνουν ότι ούτε φέτος θα καταφέρει να χαμογελάσει η μεγάλη μάζα των εμπόρων της χώρας.
Οπως δήλωσε στο "Ρ" για το θέμα αυτό ο Ν. Ρούσσος,μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, "είναι αλήθεια ότι με την τακτική που ακολουθούν τα μεγάλα "επώνυμα" καταστήματα, πραγματοποιώντας εκπτώσεις ή προσφορές σχεδόν όλο το χρόνο, ο θεσμός των εκπτώσεων εκφυλίζεται και δεν εμπνέει και εμπιστοσύνη στους καταναλωτές. Από την άλλη, η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι χωρίς υπερβολή δραματική. Η πτώση του τζίρου στα μαγαζιά σε σχέση με πέρσι φτάνει τουλάχιστον το 20% και ο εμπορικός κόσμος αποθέτει τις ελπίδες του στις εκπτώσεις και στο δώρο διακοπών των εργαζομένων που είναι οι κύριοι καταναλωτές. Ομως, δεν έχουμε αυταπάτες ότι και φέτος οι εκπτώσεις δε θα είναι αρκετές για να αναθερμάνουν τα παγωμένα μας ταμεία, παρά μόνο προσωρινά, τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων, χωρίς και πάλι να αναπληρώνονται οι απώλειες όλου του προηγούμενου διαστήματος. Το πρόβλημα, βρίσκεται στα οικονομικά των καταναλωτών που χρόνο με το χρόνο χειροτερεύουν".
Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ