Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπόδειγμα μελέτης - κόσμημα τυπογραφίας

Το αντικρίζεις, διαβάζεις τον τίτλο του, το ξεφυλλίζεις εντυπωσιασμένος κι όσο αντιλαμβάνεσαι την πολύπλευρη αξία του, τόσο βεβαιώνεσαι πως τα σπουδαία δημιουργήματα του ανθρώπου είναι "καρπός" της δίψας του για γνώση, ακάματου μόχθου και ακαταμάχητου δημιουργικού πάθους. Αναφερόμαστε στον πρώτο τόμο πεντάτομου έργου - έργου ζωής - του δικηγόρου από το Βόλο, μελετητή και μεταφραστή του Χέρμαν Μέλβιλ (ένας από τους "γίγαντες" της παγκόσμιας λογοτεχνίας) Αθανασίου Κ. Χριστοδούλου "Χέρμαν Μέλβιλ "Μόμπι Ντικ ή η Φάλαινα"",που παρουσιάστηκε χτες από τις εκδόσεις "Γκούντενμπεργκ",στα πλαίσια της υψηλού επιπέδου σειράς κλασικών λογοτεχνικών έργων "Orbis Liter". Ο πρώτος τόμος (800 σελ.) περιλαμβάνει εκτενή εισαγωγή για τον δημιουργό του αθάνατου, αριστουργηματικού μυθιστορήματος "Μόμπι Ντικ", του Μέλβιλ, τη ζωή του, το βιοποριστικό αγώνα του με το γράψιμο, την κοσμοθεωρία του, σχόλια, σημειώσεις και υποσημειώσεις, ντοκουμέντα, το κείμενο και τη μετάφραση, ανάλυση του "Μάρντι" - έργο του Μέλβιλ - αφετηρία του "Μόμπι Ντικ". Το έργο του Α. Χριστοδούλου αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένο δοκίμιο και ταυτόχρονα λογοτέχνημα, που αντανακλά την πολύχρονη, παθιασμένη ενασχόλησή του με τον συγγραφέα, άνθρωπο και στοχαστή Μέλβιλ.

Η αξία όμως του έργου του Α. Χριστοδούλου δε σταματά στο μελετητικό και λογοτεχνικό πεδίο. Ο συγγραφέας τίμησε και διά της αισθητικής όψης το βιβλίο για τον Μέλβιλ, αφού τα τυπογραφικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση αυτή είναι και αυτά δημιούργημα δικό του. Ο Α. Χριστοδούλου χρησιμοποίησε στην έκδοση - αληθινό κόσμημα της Τυπογραφίας - περίπου δέκα από τις τριάντα γραμματοσειρές που σχεδίασε, με κεφαλαία, πεζά και πεζοκεφαλαία. Στοιχεία που αισθητικά ξεπέρασαν τις παλιές σπουδαίες γραμματοσειρές του Καλαποθάκη,όπως σημείωσε χτες ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός,εκφράζοντας το σεβασμό και το δέος του για το μελετητικό - συγγραφικό - τυπογραφικό έργο του Α. Χριστοδούλου και την περηφάνια του για τη μεγάλης (και συλλεκτικής) αξίας έκδοση (θα κυκλοφορήσει σε δύο ακόμη γλώσσες), έκδοση που ήδη θεωρείται μοναδική, και παγκοσμίως υποδειγματική εργασία για τον Μέλβιλ και το κορυφαίο μυθιστόρημά του "Μόμπι Ντικ".

Απόδειξη της αξίας της έκδοσης είναι ότι η αμερικανική εταιρία (ίδρυμα) "Μέλβιλ" θέλησε το 10ο Διεθνές Συνέδριο για το έργο του Μέλβιλ, με θέμα "Ο Μέλβιλ "στα διάφορα έθνη"", να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Βόλο, τιμώντας έτσι, και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το μελετητικό έργο του Α. Χριστοδούλου. Το συνέδριο, υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου και με συμμετοχή πολλών ξένων μελετητών του Μέλβιλ, θα διεξαχθεί από τις 2 έως 6/7 στο αμφιθέατρο "Δημήτρης Σαράτσης" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Παράλληλα, στο Κέντρο Τέχνης του Δήμου Βόλου "Τζόρτζιο ντε Κίρικο" θα παρουσιαστεί από 4 έως 9/7 μια έκθεση εικαστικού υλικού, εμπνευσμένου από το "Μόμπι Ντικ", με θέμα τη φάλαινα και τη φαλαινοθηρία.

Να σημειώσουμε ότι μελετητικό - "προλογικό" θα είναι και το περιεχόμενο του δεύτερου τόμου. Ο τρίτος και τέταρτος θα περιέχουν το πρωτότυπο και τη μετάφραση του "Μόμπι Ντικ", ενώ ο πέμπτος θα περιλαμβάνει γλωσσάρια σχετικά με το έργο, τη θάλασσα και τους εργάτες της, παρατηρήσεις και πραγματολογικά σχόλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2022-08-02 00:00:00.0)
Ο Ντικ του Μέλβιλ(2001-01-27 00:00:00.0)
Χέρμαν Μέλβιλ(1996-08-09 00:00:00.0)
Διεθνής Συνάντηση Μουσικού Θεάτρου(1996-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ