Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
Ακινησία

Οσο η "ενδιάμεση συμφωνία" Αθηνών - Σκοπίων είναι "λειτουργική", η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδιώξει το κλείσιμο της εκκρεμότητας στο θέμα της ονομασίας καθώς, όπως εκτιμάται, το πολιτικό κόστος μιας συμβιβαστικής λύσης είναι μεγάλο.

Με την ίδια λογική φαίνεται πως προσεγγίζει το θέμα και η πλευρά των Σκοπίων καθώς ο Πρόεδρος Κ. Γκλιγκόροφ κατά τις πρόσφατες επαφές του στη Ν. Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας του. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόταση που κατέθεσε ο Κ. Γκλιγκόροφ στον ΟΗΕ, είπε πως "είναι η πρόταση με την οποία έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση η πλευρά των Σκοπίων. Είναι θέση, την οποία έχει διατυπώσει ευθύς εξαρχής. Είναι η πρόταση ότι το όνομα το οποίο πρέπει να φέρει το γειτονικό κράτος, είναι το όνομα το οποίο φέρει σήμερα και με το οποίο αποκαλείται από τους ίδιους το κράτος αυτό. Αυτή είναι η θέση που έχει διατυπωθεί και που δημιουργεί πρόβλημα. Γιατί αποδεικνύει πως δεν υπάρχει διάθεση από εκείνη την πλευρά, στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του Σεπτεμβρίου 1995, να αναζητήσουμε και να βρούμε λύση και σ' αυτή την εκκρεμότητα".

ΝΔ - ΠΟΛ.ΑΝ.

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, την "πεπατημένη" ακολουθεί και η νέα ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως φαίνεται και από την απάντηση του προέδρου του κόμματος Κ. Καραμανλή σε ερώτηση συνέντευξης - που διατυπώθηκε μέσω των δαιδάλων του κυβερνοχώρου - την οποία οργάνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός "Φλας". "Η θέση της ΝΔ σε αυτό το ευαίσθητο για τη χώρα ζήτημα, είπε ο Κ. Καραμανλής, είναι η επιμονή στις αποφάσεις του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύω, κατέληξε, ότι η Ελλάδα οφείλει να απορρίψει όποια ονομασία - ή συνθετικό της οποίας - θα φέρει εθνολογικής σημασίας έννοια".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ