Σάββατο 21 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
8Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΜΕ
Αποδοκιμάστηκε η αντιεκπαιδευτική πολιτική

Αρχισαν χτες οι τριήμερες εργασίες. Πήγαν να "χαιρετίσουν" αλλά έφυγαν άπρακτοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, Γ. Πασχαλίδης και Γ. Ανθόπουλος

Το βάρος για τη σύσταση ενός μετώπου παιδείας που θα αντιστέκεται στην επέλαση κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης στο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, πέφτει στους εκπαιδευτικούς. Αυτό τόνισε η Ε. Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Κόμματος στην πανηγυρική συνεδρίαση του 8ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΟΛΜΕ.

Η χτεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου χαρακτηρίστηκε από τις έντονες αποδοκιμασίες που δέχτηκαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Γ. Πασχαλίδης,υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Γ. Ανθόπουλος,υφυπουργός Παιδείας, από το μεγαλύτερο μέρος των συνέδρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Ανθόπουλος ανέβηκε στο βήμα και αναγκάστηκε να κατέβει αμέσως, χωρίς να πει λέξη ενώ ο Γ. Πασχαλίδης πρόλαβε να πει ότι "οι σχέσεις μας (εννοεί σχέσεις καθηγητών - κυβέρνησης) έχουν τραυματιστεί βαθύτατα. Ο απεργιακός σας αγώνας από ένα σημείο και έπειτα απειλούσε τα χαρακτηριστικά της δημόσιας δωρεάν παιδείας... ", σε αυτό το σημείο ο Γ. Πασχαλίδης διέκοψε την ομιλία του και κατέβηκε απ' το βήμα αφού η πρόκληση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη.

Να σημειώσουμε ότι οι αντιπρόσωποι της ΔΕΕ αποχώρησαν από την αίθουσα του συνεδρίου καταθέτοντας στο προεδρείο την παρακάτω έγγραφη δήλωση: "Οι αντιπρόσωποι της ΔΕΕ δηλώνουν ότι αποτελεί ανεπίτρεπτη πρόκληση η παρουσία του εκπροσώπου του υπουργείου Παιδείας στο συνέδριο του κλάδου των καθηγητών. Στη μνήμη των χιλιάδων αγωνιζόμενων καθηγητών έχει χαραχτεί ανεξίτηλα η αδιάλλακτη και προκλητική στάση του υπουργείου που δε δίστασε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο και διαβολή ενάντια στον ηρωικό, πρωτόγνωρο, καταξιωμένο και απόλυτα δίκαιο αγώνα του κλάδου. Δηλώνουμε ότι μια τέτοια πρόκληση δεν είναι δυνατό οι καθηγητές να την ανεχτούν. Και γι' αυτό αποχωρούμε σαν έκφραση της πιο έντονης διαμαρτυρίας μας".

Εκ μέρους της ΝΔ χαιρέτισε ο Γ. Τζοάνας,βουλευτής του κόμματος, ο οποίος εξέφρασε τις γνωστές απόψεις του κόμματός του που θέλει μια παιδεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του προγράμματος σύγκλισης, μίλησε και για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ ωστόσο είχε τη "σοφία" να μην αναφερθεί στην πάγια θέση του κόμματός του για κατάργηση της επετηρίδας διορισμού των εκπαιδευτικών...

Η Ε. Μηλιαρονικολάκη χαιρέτισε το μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των καθηγητών και είπε ότι τα μεγαλύτερα κέρδη του ήταν η αγωνιστική στάση ζωής και οι αγωνιστικές αξίες που προέβαλε στη νεολαία σε μια εποχή όπου αυτά χλευάζονται. Είπε ακόμα ότι το συνέδριο αυτό θα πρέπει να επαληθεύσει τις προσδοκίες του λαού και της νεολαίας που συμπαραστάθηκαν στους απεργούς καθηγητές. Μίλησε ακόμη για τα "μέτρα Αρσένη" υπογραμμίζοντας ότι η "ανοιχτή πρόσβαση" στα ΑΕΙ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι στην πράξη το κλείσιμο της πρόσβασης στην εργασία και τη ζωή. Κάλεσε τους καθηγητές να συγκρουστούν με τη σημερινή συντηρητική πολιτική όχι για μια βελτίωση του σημερινού εκπαιδευτικού μοντέλου αλλά για μια άλλη παιδεία όπου θα διαπαιδαγωγούνται άνθρωποι ελεύθεροι σε μια διαφορετική κοινωνία.

Στη συνέχεια σύντομους χαιρετισμούς επέδωσαν ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γ. Φλαμπουράρης,ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας,η ευρωβουλευτής της ΠΟΛ.ΑΝ.Κ. Δασκαλάκη και ο γραμματέας της ΑΚΟΑ Γ. Μπανιάς.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν σήμερα με τον απολογισμό πεπραγμένων του ΔΣ και τις ομιλίες των αντιπροσώπων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο απυρόβλητο η κυρίαρχη πολιτική(2007-06-26 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΔΟΕ(2003-06-28 00:00:00.0)
Εκλογές στις ΕΛΜΕ(2001-05-16 00:00:00.0)
Πρωτιές της ΔΕΕ(1999-05-26 00:00:00.0)
Πανελλαδική σύσκεψη αύριο(1999-01-08 00:00:00.0)
Ζητούμενο, η αλλαγή συσχετισμών(1997-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ