Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βύρωνας πολιτισμού

Μια νέα φιλόξενη "φωλιά" δημιουργίας και ένα νέο εικαστικό "κόσμημα" εγκαινιάστηκε χτες στο Βύρωνα. Το παλαιό δημαρχείο στεγάζει, πλέον, το Πνευματικό Κέντρο και τη Δημοτική Πινακοθήκη.Στεγάζει την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου Βύρωνα και τη φιλόδοξη εικαστική εκθεσιακή του πρωτοβουλία.

Στο νέο, πρόσφατα ανακαινισμένο παλιό δημαρχείο βρήκαν στέγη το θεατρικό τμήμα, το εικαστικό εργαστήρι, το εργαστήρι κινηματογράφου, η μπαντίνα, οι χορωδίες, η βιβλιοθήκη.Οργανώνεται η πλούσια πολιτιστική ζωή του Δήμου Βύρωνα, όπως το 10χρονο (φέτος) Φεστιβάλ Βύρωνα "Στη σκιά των βράχων" και το 12χρονο Παιδικό Φεστιβάλ,που αγκάλιασε τη δημιουργία χιλιάδων παιδιών του δήμου.

Δύο αίθουσες αφιερώθηκαν σε δύο ξεχωριστούς ανθρώπους, στον Ιάκωβο Μερκουριάδη και τον Δημήτρη Οικονομίδη.

Οπως μας είπε ο υπεύθυνος του Πνευματικού Κέντρου και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βύρωνα, Βασίλης Κολοβός,"ο Ιάκωβος Μερκουριάδης είναι ένα από τα εκτελεσμένα παιδιά στο Μπλόκο του Βύρωνα. Εκτελέστηκε 18 χρονών, μόλις είχε περάσει στο Πανεπιστήμιο. Ο δήμος ανέλαβε την ευθύνη, τιμώντας τα παλικάρια του Βύρωνα, να δοθούν τα ονόματά τους σε δρόμους της περιοχής. Ετσι ο δρόμος, όπου και το σπίτι του Ι. Μερκουριάδη, πήρε το όνομά του, καθώς και μία αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου".

Ο Δημήτρης Οικονομίδης είναι ο γνωστός αντιστασιακός δημιουργός, σπουδαίος καλλιτέχνης και μαχητής, που χάθηκε σε ηλικία 37 χρόνων. Η σύντροφος της ζωής του, κάτοικος Βύρωνα, προσέφερε στο δήμο δέκα πίνακες του Δ. Οικονομίδη. Ετσι, με πυρήνα αυτά τα έργα, ξεκίνησε χτες η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης,που η δημιουργία της ήταν χρόνια επιθυμία του Δήμου Βύρωνα.

"Θα απευθυνθούμε σε όλους τους καλλιτέχνες του δήμου μας",τονίζει ο Β. Κολοβός, "ζητώντας να μας προσφέρουν ένα έργο. Θα οργανώσουμε σιγά - σιγά, όσο μπορούμε καλύτερα, τη Δημοτική Πινακοθήκη της περιοχής μας".

"Ταυτόχρονα έχουμε αρχίσει την καταγραφή της ιστορίας του Βύρωνα, που συνδέεται με τη Μικρασία. Ακόμη, όποια αντικείμενα σηματοδοτούν αυτήν την περίοδο, σκεφτόμαστε να τα φιλοξενήσουμε αρχικά σε έναν μικρό χώρο, επιδιώκοντας, στην πορεία, να δημιουργήσουμε και να τα παρουσιάσουμε στο "Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο". Τέλος, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα πολύκεντρο πολιτισμού, όπου θα στεγαστούν όλα τα πολιτιστικά τμήματα, ενώ ο χώρος στο παλαιό δημαρχείο να μείνει μόνο για την Πινακοθήκη και τις εικαστικές δραστηριότητες".

Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ