Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Ανάλγητη η αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Την αναλγησία των προσανατολισμών της αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,με παρέμβασή του στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την κατάσταση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα γεωργίας, Φ. Φίσλερ.

Αφού υπογράμμισε το γεγονός ότι αποτελεί πλέον συνήθεια των επιτρόπων και των εκπροσώπων του Συμβουλίου να γενικεύουν τις συζητήσεις και να μην δίνουν συγκεκριμένες και στοιχειοθετημένες απαντήσεις, ώστε να ευνοείται ο καλόπιστος διάλογος, ο Β. Εφραιμίδης τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Επιτρόπου τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση της ζήτησης αγροτικών προϊόντων, αύξηση των γεωργικών προϊόντων λόγω διεύρυνσης και ανάγκη μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων, παρ' όλα αυτά όμως, η Επιτροπή είναι αντίθετη σε περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

"Ταυτόχρονα, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τα κονδύλια του κοινοτικού γεωργικού προϋπολογισμού από το 65% που ήταν το 1987 περιορίστηκαν στο 53% το 1992 μετά το Μάαστριχτ, έφτασαν το 46% σήμερα και συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Προβλέπεται μείωση κατά 35% των αγροτικών νοικοκυριών μέχρι το 2000 και σας ρωτούν κύριε επίτροπε: αυτά τα νούμερα, αυτές τις αποφάσεις, αυτούς τους προσανατολισμούς τους ανάλγητους, τους απερίσκεπτους με ποια κριτήρια τους χαράσσετε; Αυτά τα αγροτικά νοικοκυριά που θα μειωθούν τι θα γίνουν, πού θα πάνε οι καλλιεργητές, τι προετοιμασία κάνατε για το πού και πώς θα ζήσουν;".

"Αγνοήσατε τις αρνητικές συνέπειες της ΓΚΑΤΤ για την πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου και επιπλέον επιφέρετε εγκληματικές μειώσεις για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, κυρίως προϊόντα του Νότου, δηλαδή προϊόντα και ελληνικά, όπως τα καπνά, τα αμπελοοινικά, το βαμβάκι, το γάλα κ.ά. για τη μείωση των οποίων υπάρχουν σε αντιδιαστολή με τις δικές σας αοριστίες, συγκεκριμένα νούμερα. Από την άλλη μεριά, το κόστος παραγωγής αυξάνει, οι προμήθειες και οι πιέσεις των εμπόρων γίνονται ασφυκτικές. Πώς θα μπορέσει ο αγρότης να αντεπεξέλθει υπό αυτούς τους όρους στις ανάγκες της παραγωγής και να είναι ανταγωνιστικός;".

Τέλος, ο Β. Εφραιμίδης έθεσε το ζήτημα "τι πρόκειται να γίνει με τους αλλεπάλληλους περιορισμούς που επιβάλλετε στην παραγωγή, στις επιδοτήσεις, στις τιμές; Τι θα απογίνει ο πληθυσμός που θα χάσει την απασχόλησή του, θα εγκαταλείψει τη γη του; Θα απασχοληθούν αυτοί οι άνθρωποι ή θα εξεγερθούν για να διεκδικήσουν το μόχθο τους, την αξιοπρέπειά τους και ύστερα εσείς θα καταστέλλετε εξεγέρσεις και κινητοποιήσεις, ποινικοποιώντας τους αγώνες τους, όπως έγινε και στη χώρα μου, που έφτασαν στο σημείο να ζητούν μέχρι και την άρση της ασυλίας βουλευτών οι οποίοι υποστήριξαν τα αιτήματα και τους αγώνες του αγροτικού κόσμου, που εσείς με την ανάλγητη πολιτική σας οδηγείτε στο ξεκλήρισμα και στον αφανισμό".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ