Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο κενό η προσπάθεια εκφοβισμού των κομμουνιστών
  • Αθωώθηκαν τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Αθωώθηκαν τα 10 μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, που δικάζονταν χτες στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης. Αλλη μια προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης έπεσε στο κενό. Προκλητική ήταν η στάση της εισαγγελέα, η οποία, παρά την εξαρχής κατάρριψη του κατηγορητηρίου, πρότεινε την ενοχή των μελών της Οργάνωσης, ανάμεσα στους οποίους ήταν και δύο μέλη του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Τόσο η υπεράσπιση όσο και όλοι οι κατηγορούμενοι σταθερά προσπάθησαν να αποκαλύψουν την πολιτική σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από αυτή τη δίωξη. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η σύλληψη των 10 μελών και στελεχών της ΚΝΕ έγινε το καλοκαίρι του 1993, χρονική στιγμή που κυριαρχούνταν από τα χαρακτηριστικά παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Οι ΚΝίτες κολλούσαν αφίσες, προπαγανδίζοντας ανοιχτή συγκέντρωση, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το γεγονός και μόνο ότι η χτεσινή δίκη ήταν η πρώτη που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης, αποδεικνύει ότι εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της βιομηχανίας διώξεων που έχει στηθεί ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική.

Μετά το τέλος της δίκης, ο Νίκος Χριστάνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ότι εδώ δε δικαζόμαστε για το νόμο περί αφισοκόλλησης, αλλά για το περιεχόμενο της αφίσας που προπαγάνδιζε αυτές τις ιδέες και αντιλήψεις του Κόμματός μας, που έρχονται κόντρα με το σύστημα, με το μονόδρομο της ΕΕ και της πολιτικής των κομμάτων αυτού του τόπου".

Ο Χρήστος Κόφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, εκπροσωπώντας το Κόμμα. Αναφερόμενος στις 5 συνολικά δίκες που θα διεξαχθούν στο επόμενο διάστημα και αφορούν σε "αδικήματα" του 1993, σημείωσε: "Υποστηρίξαμε ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να διώκεται για τη διακίνηση των ιδεών του. Δηλώσαμε στο δικαστήριο ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το δικαίωμα της προπαγάνδισης των θέσεων του Κόμματος, όπως άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμα. Δεν μπορεί να μπει αυτό σε πλαίσιο και σε περιορισμούς".

Η ποινικοποίηση των ιδεών δε θα περάσει

Με αφορμή την απόφαση της χτεσινής δίκης στη Θεσσαλονίκη των 10 μελών της ΚΝΕ, ανάμεσά τους και 2 μέλη του Γραφείου του ΚΣ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ακόμα μια προσπάθεια εκφοβισμού και δίωξης απέναντι σε μέλη και στελέχη της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ έπεσε στο κενό.

Η δίκη των 10 μελών της ΚΝΕ (μεταξύ των οποίων 2 μέλη του Γραφείου του ΚΣ) εντάσσεται στην επιχείρηση βιομηχανίας δικών που εκτυλίσσεται ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι πρασινογάλαζες κυβερνήσεις με τη συναίνεση των Ευρωυποτακτικών.

Η αταλάντευτη στάση των μελών της ΚΝΕ, στη διάρκεια της δίκης, εκφράζει την αποφασιστικότητα χιλιάδων νέων να αντισταθούν στην πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματα και το μέλλον τους, την αποφασιστικότητά τους να οργανώσουν την αντιπαράθεση για αυτά που τους ανήκουν.

Η απαράδεκτη και προκλητική στάση της εισαγγελέα να ζητήσει ενοχή, ενώ είχε ήδη καταρριφθεί το κατηγορητήριο, ήταν άλλη μία απόδειξη για τις προθέσεις που κρύβονται πίσω από τη δίωξη. Ούτε αυτή η προσπάθειά τους, όμως, απέδωσε.

Οι επιχειρήσεις ποινικοποίησης των ιδεών από την κυβέρνηση και όσους την υπηρετούν, απέναντι σε μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, δε θα περάσουν. Εμείς θα συνεχίσουμε σταθερά και ενάντια στον ευρωμονόδρομό τους, βαδίζοντας το δρόμο της σύγκρουσης με την εξουσία των πολυεθνικών.

Η βιομηχανία διώξεων είναι καταδικασμένη στη συνείδηση της νεολαίας. Οι αγώνες που έρχονται θα δώσουν αποστομωτική απάντηση στην αναλγησία της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ