Κυριακή 15 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Κάλπες και όπλα

ΤΙΡΑΝΑ. -

Δεκατέσσερις μέρες πριν τις εκλογές στην Αλβανία, παραμένουν άλυτα σημαντικά προβλήματα σε τυπικό/οργανωτικό αλλά και ουσιαστικό επίπεδο: Η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού - και συγκεκριμένα, της κεντρικής εκλογικής επιτροπής - να "προκρίνει" τις υποψηφιότητες των πολιτικών της χώρας, άρα ο κίνδυνος να ακυρωθεί μετεκλογικά η βουλευτική ιδιότητα του οποιουδήποτε προκαλεί εύλογη ανησυχία σε πολλούς. Παράλληλα, το άλυτο πρόβλημα της "ασφάλειας", το οποίο συνίσταται στη δράση ένοπλων εγκληματικών συμμοριών, ένοπλων υποστηρικτών του Προέδρου Μπερίσα και λοιπών... δημοκρατικών δυνάμεων, ωθεί πολιτικούς παρατηρητές στην εκτίμηση ότι η γειτονική χώρα οδεύει προς μια εκλογική διαδικασία "με το δάχτυλο στη σκανδάλη".

Πέραν αυτών των δύο προβλημάτων, υπάρχουν και ζητήματα ουσίας: Η άποψη ότι οι εκλογές ως διά λευκής μαγείας θα λύσουν όλα τα προβλήματα της Αλβανίας είναι απλουστευτική. Καμία από τις γενεσιουργές αιτίες της εξέγερσης - οι εξεγερμένοι, μερικές από τις επιτροπές "λαϊκής σωτηρίας" που επιμένουν να υπάρχουν, ζητούσαν απομάκρυνση του Μπερίσα, επιστροφή των χρημάτων που "ετάφησαν" στις παρατράπεζες κι εκδημοκρατισμό της χώρας - δεν έχει εκλείψει.

Αυτό το οποίο στην πραγματικότητα προωθείται είναι η διατήρηση του προϋπάρχοντος πολιτικού σκηνικού, με κάποιες ίσως παραλλαγές και ταυτόχρονα, επιχειρείται να "συρραφούν" διαφορετικές επιδιώξεις των εμπλεκομένων στην "προσπάθεια σταθεροποίησης" χωρών...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ