Κυριακή 15 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
"Θα σώσουμε τον κοινό ναό μας"

"Μας έφερε εδώ όλους ο πόνος. Ηττηθήκαμε. Η μεγάλη χώρα μας, που κάποτε ήταν ενιαία και αδιαίρετη, έχει κατακερματιστεί. Εχει καταστραφεί η δομή της: οικονομία, επιστήμη, αγροτική οικονομία, στρατός. Ο στρατός που έσωσε όλο τον κόσμο από το φασισμό... Ηττηθήκαμε στον ψυχρό πόλεμο. Εμεινε, όμως, μέσα μας ακατανίκητο το πνεύμα μας - το υπέροχο ρωσικό πνεύμα, κατά του οποίου εξαπολύθηκε τρομερή επίθεση. Πρέπει να αντέξουμε σ' αυτή την πίεση πάση θυσία, να μην επιτρέψουμε να καταστραφεί η ιδιαιτερότητά μας, το βάθος της ψυχής μας. Είμαστε πολλοί, είμαστε οι περισσότεροι. Και έχουμε χρέος, δεν ξέρω πώς, αλλά οφείλουμε να διατηρήσουμε τον πνευματικό μας πολιτισμό, ο οποίος είναι μεγάλος και ανεκτίμητος. Βλέπω, νιώθω πως προχωράει η αποσύνθεσή του μέσω τηλεόρασης: θέλουν να μας κάνουν ελεεινά ζώα, που δε βλέπουν τίποτα, παρά τη σκάφη. Σας καλώ όλους, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, να αγωνιστείτε, να αγωνιστείτε ακλόνητα εναντίον κάθε επιβουλής κατά του μεγάλου ρωσικού πνευματικού πολιτισμού. Για το σκοπό αυτό συνήλθαμε εδώ", με τα λόγια αυτά ο παλαιότερος σοβιετικός συγγραφέας - δραματουργός Βίκτορ Ρόζοφ άνοιξε το Συνέδριο Διανοουμένων της Ρωσίας, το οποίο διεξάχθηκε στη Μόσχα, στις 31 Μάη, στο Κοινοβουλευτικό Κέντρο της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το Συνέδριο, που διοργάνωσε η Λαϊκοπατριωτική Ενωση της Ρωσίας, είχε ως κύριο θέμα το ακανθώδες πρόβλημα της κατάστασης του εθνικού πολιτισμού. Στο Συνέδριο συμμετείχαν οι γνωστοί συγγραφείς Βαλεντίν Ρασπούτιν, Βασίλι Μπέλοφ, Πιότρ Προσκούριν, Βαλέρι Γκάνιτσεφ, γνωστοί καλλιτέχνες και διάσημοι επιστήμονες. Στις ομιλίες των συνέδρων επικράτησαν τουλάχιστον τρεις κατευθύνσεις.

Πρώτη κατεύθυνση, το αίσθημα της ενοχής της διανόησης για ό,τι συνέβη στη χώρα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Συγγραφέων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκάνιτσεφ, τόνισε στην εισήγησή του ευθέως: "Οφείλουμε να παραδεχτούμε με πικρία ότι η λογοτεχνία μας έβλαψε πολλά εκατομμύρια ανθρώπων, εξαπατήσαμε τον εαυτό μας, αφήσαμε να μας εξαπατήσουν οι παλιάνθρωποι και οι αχρείοι".

"Ντρέπομαι για πολλούς συναδέλφους μου, οι οποίοι πρόδωσαν το λαό. Το κύριο όμως είναι ότι οι ίδιοι καταστράφηκαν σαν καλλιτέχνες. Κοιτάξτε τι είδους ταινίες γύρισε ο Ριαζάνοφ, αδύνατο να τις δεις. Και πού είναι ο Ουλιάνοφ; Ο μεγάλος λαϊκός καλλιτέχνης. Πού είναι;", είπε η καλλιτέχνιδα Ελενα Ντραπέκο.

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά τη σημερινή κατάσταση του πολιτισμού και της πνευματικής ζωής, που απολύτως όλοι τη χαρακτήρισαν ως καταστροφική. Ο Β. Γκάνιτσεφ ανέφερε μόνο ορισμένα γεγονότα, που είναι, όμως, εύγλωττα: Ηδη πέντε χρόνια είναι κλειστό του Μουσείο Ιστορίας, σταμάτησε η λειτουργία τού παγκοσμίως γνωστού εκδοτικού οίκου "Μολοντάγια Γκβάρτνια", που κυκλοφορούσε περίπου 40.000.000 βιβλία το χρόνο, εξαφανίστηκε το καλύτερο στον κόσμο σύστημα παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών. Στις 5 η ώρα κλείνει η κρατική Βιβλιοθήκη (πρώην Βιβλιοθήκη "Β. Ι. Λένιν"), διότι δεν υπάρχει φως... Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε ούτε στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Τρίτη κατεύθυνση αφορούσε, φυσικά, στο αιώνιο ρωσικό ερώτημα "Τι να κάνουμε;" "Οφείλουμε σήμερα να μπούμε στην πολιτική... Πρέπει να ριχτούμε στον αγώνα, να παλέψουμε, να παλέψουμε για τη χώρα, για τα παιδιά και για τον εαυτό μας", κάλεσε η Ντραπέκο τους συνέδρους. "Μόνο αν κατανοήσουμε το τι συνέβη, θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε τη στρατηγική και την τακτική", τόνισε ο ακαδημαϊκός Βλαντίμιρ Στράχοφ, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά στη Ρωσία συντελέστηκε η παλινόρθωση του καπιταλισμού. Ο πρόεδρος της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας και ηγέτης του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, κάλεσε όλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους, διότι "μόνο με την ενότητα, τη θέληση και τη συσπείρωση θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε την πατρίδα".

Το Συνέδριο διανοουμένων της Ρωσίας υιοθέτησε ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται: "Τα αίτια της σημερινής καταθλιπτικής κατάστασης του ρωσικού πολιτισμού, έχει αντικειμενικό συστηματικό χαρακτήρα. Είναι, από τη μια μεριά, αποτέλεσμα της αστοιχείωτης, τυχοδιωκτικής, βολονταριστικής προσέγγισης της μεταρρύθμισης της ρωσικής οικονομίας, που επιβάλλεται στην κοινωνία με βίαιες μεθόδους, και, από την άλλη, των προγραμματισμένων και σχεδιασμένων ενεργειών που αποβλέπουν στην καταστροφή της ρωσικής κρατικής οργάνωσης... Η κατεύθυνση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων έχει αντιλαϊκό, αντικρατικό χαρακτήρα και εγκυμονεί αναπόφευκτες, σε μια τέτοια περίπτωση, βαρύτατες συνέπειες για τη χώρα και το λαό". Στο ντοκουμέντο αναφέρεται ότι η έξοδος απ' αυτή την κατάσταση είναι μόνο μια, η αλλαγή της εξουσίας, και η μοναδική πολιτική δύναμη, ικανή να αντισταθεί στην ολέθρια για τη χώρα πολιτική, είναι η Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας. Η σωτηρία του εθνικού πολιτισμού θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρά θα συσπειρωθούν γύρω απ' αυτή την Ενωση οι εκπρόσωποι του πιο πρωτοπόρου και συνειδητού τμήματος της ρωσικής διανόησης.

Στο Συνέδριο ανακοινώθηκε ότι άρχισε η δουλιά για την κατάρτιση του "Δόγματος για τη σωτηρία του εθνικού πολιτισμού". Για το συντονισμό των εργασιών της σύνταξης και την παραπέρα πρακτική εφαρμογή αυτού του δόγματος θα συσταθεί Επιτροπή Σωτηρίας του Εθνικού Πολιτισμού. "Θα σώσουμε τον κοινό ναό μας. Ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ρωσία θα είναι σοσιαλιστική!", καταλήγει το ψήφισμα του Συνεδρίου.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ