Ρωσία
Νέο σενάριο διάλυσης;
"ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΘΕΙ Η ΔΟΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ"
Η εφημερίδα "Σοβιέτσκαγια Ρωσία" έλαβε ένα ντοκουμέντο, το οποίο συμβατικά μπορεί να αποκληθεί δικτατορία των "νέων μεταρρυθμιστών". Να το εμπιστευτεί άραγε κανείς, αφού σ' αυτό δεν υπάρχει κανένα ίχνος και κανένα στοιχείο προέλευσης; Πολύ θα θέλαμε να μην το πιστέψουμε. Δυστυχώς, δεν πρόκειται καθόλου για πρώτη θεωρητική επεξεργασία κάποιου μυστικού εγκεφαλικού κέντρου, που φτάνει σε μας και που, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται από την πρακτική της ζωής μας. Ετσι συνέβη με τις εκλογικές τεχνολογίες, με το πρόγραμμα διασυρμού και διάσπασης της αντιπολίτευσης, όταν ανάλογα ντοκουμέντα φαίνονταν μη ρεαλιστικά λόγω του τερατώδικου κυνισμού τους, αλλά μεθοδικά και με συνέπεια εφαρμόζονταν στην πράξη με διάφορη δόση αποτελεσματικότητας.
Γι' αυτό, δημοσιεύοντας αποσπάσματα της νέας επεξεργασίας, θέλουμε μ' αυτό να προειδοποιήσουμε το λαό, να καλέσουμε τα νομοτελεστικά όργανα και τις δυνάμεις ασφαλείας να αναλάβουν την ευθύνη τους για την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας, να προκαλέσουμε την ανησυχία τους για την τύχη της χώρας, όπου ετοιμάζεται ένας νέος Οκτώβρης 1993.
Συγχρόνως, είμαστε έτοιμοι να δημοσιεύσουμε, αν υπάρξει, οποιαδήποτε αρμόδια διάψευση του εν λόγω ντοκουμέντου.
Πρόκειται για τα σχέδια διάλυσης της Κρατικής Δούμας και για την πολιτική σκοπιμότητα αυτού του βήματος, η οποία αιτιολογείται με το ότι η Δούμα περιορίζει τάχα τις δυνατότητες της νέας κυβέρνησης, την εμποδίζει να εφαρμόσει τις "βαθιές μεταρρυθμίσεις". Στο ντοκουμέντο αναφέρεται ανοιχτά ότι το ζήτημα της τύχης της Δούμας αφορά το ζήτημα της τύχης των μεταρρυθμίσεων που η Δούμα μπορεί να τις στρέψει προς τα πίσω.
Οι συντάκτες του νέου σεναρίου αντιλαμβάνονται, ωστόσο, ότι για τη διάλυση του νομοθετικού οργάνου απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες και χαρακτηρίζουν.
Στην πρώτη θέση, ανάμεσα σ' αυτές τις συνθήκες, οι οποίες "θα εξασφαλίσουν στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις την ελευθερία ελιγμού" και αποκλείουν τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να ενισχύσει την επιρροή της, αναφέρονται οι εξής:
- Δημιουργία στην κοινωνία σε συντομότατα χρονικά διαστήματα μιας ατμόσφαιρας ευρείας δυσπιστίας προς την Κρατική Δούμα, πριν απ' όλα προς τους κομμουνιστές και προσωπικά προς τους Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και Γκενάντι Σελεζνιόφ.
- Παράλληλα, υπογράμμιση του ρόλου του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ως οργάνου της νομοθετικής εξουσίας που επιδιώκει τη σταθερότητα και την υπευθυνότητα.
- Ενίσχυση το αργότερο ως τα τέλη του Μάη των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και προετοιμασία τους για ενεργό πολιτική δράση.
- Περιορισμός των δυνατοτήτων του Β. Τσερνομίρντιν να επηρεάσει την κατάσταση και να συνεννοηθεί με τους κομμουνιστές (έτσι δεν εξηγείται άραγε η τόσο παρατεταμένη άδεια του πρωθυπουργού;-συντ.)
- Αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, εισάγοντας το πλειοψηφικό σύστημα.
- Ετοιμότητα της Δύσης να δεχτεί τις αποφασιστικές ενέργειες του Προέδρου(χρειάζεται τουλάχιστον την ηθική επιδοκιμασία στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Ντένβερ στις 20 - 22 Ιούνη).
- Υπαρξη χρηματικών αποθεμάτων στην κυβέρνηση για την άμεση χορήγησή τους στις περιοχές αμέσως κιόλας μετά τη διάλυση της Δούμας (πρέπει να διατηρηθεί το επίπεδο της οικονομικής βοήθειας κατά τη διάρκεια όλων των μηνών της προεκλογικής εκστρατείας, με σκοπό να αποδειχτεί η δυνατότητα της κυβέρνησης που λειτουργεί χωρίς τη Δούμα).
- Αποκλεισμός οποιασδήποτε επίδρασης στην προεκλογική διαδικασία από μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και στις Ενοπλες Δυνάμεις από μέρους των πολιτικών κομμάτων, πριν απ' όλα των κομμουνιστών...
Παράλληλα, οι συντάκτες του ντοκουμέντου έχουν σαφή αντίληψη για την αντισυνταγματικότητα αυτών των "πρωταρχικών μέτρων" και την πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης. Μιλούν ευθέως για το αναπόφευκτο πανεθνικής πολιτικής κρίσης "με όλες τις απορρέουσες συνέπειες" και φοβούνται κάτι τέτοιο. Γι' αυτό και υπολογίζουν σε άλλους τρόπους δράσης:
"3.1. Να οδηγηθεί η Δούμα σε αδιέξοδο - να απαιτηθεί, μαζί και σε δημόσια παρέμβαση του Προέδρου, όχι αργότερα από τα μέσα Ιούνη, η υιοθέτηση του νόμου για τις περικοπές στον προϋπολογισμό και τον περιορισμό των κοινωνικών προνομίων. Να δηλωθεί ανοιχτά ότι σε αντίθετη περίπτωση ο Πρόεδρος μπορεί να κάνει χρήση των συνταγματικών δικαιωμάτων του.
3.2. Να γίνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία" η πρόταση να μετατεθεί η λήξη της συνόδου της Κρατικής Δούμας από τα τέλη Ιούνη στα τέλη Ιούλη (να γίνει μέχρι τις 12 Ιούνη). Σε περίπτωση άρνησης των κομμουνιστών, να εξαπολυθεί ισχυρή εκστρατεία στα ΜΜΕ με θέμα το σαμποτάζ από μέρους της Κρατικής Δούμας. Στην ανάγκη να μη δοθούν στους βουλευτές οι χρηματικές αποδοχές, μαζί και αυτές για τις διακοπές.
3.3. Δεν αποκλείεται η πιθανότητα να αναγκαστεί ο Β. Τσερνομίρντιν να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του (το πιθανότερο είναι ότι θα τη λάβει, πράγμα που θα εκθέσει οριστικά τους βουλευτές).
3.4. Συγχρόνως, ο καθορισμός των εκλογών για το φθινόπωρο δεν είναι και τόσο σκόπιμος, διότι την περίοδο αυτή θα βρίσκονται στο αποκορύφωμα οι μαζικές κινητοποιήσεις των οπαδών των κομμουνιστών, ενώ η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να ελιχθεί πλήρως ως αυτοτελής παράγοντας.
4. Παρ' όλα τα προαναφερόμενα είναι πιο σκόπιμο οι εκλογές να διεξαχθούν το φθινόπωρο (όχι αργότερα από τον Οκτώβρη). Υπάρχει περισσότερος χρόνος για την προετοιμασία και περισσότερες πιθανότητες για επιτυχία).
Συμπληρωματικά στα προαναφερόμενα:
- Επερώτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το εκλογικό όριο του 5% και εξέταση αυτής της υπόθεσης όχι αργότερα από τις αρχές Σεπτέμβρη (Σαχράι).
- Σύνταξη ειδικών υλικών για την παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της Δούμας και δυνατότητες να θεωρηθεί ως αβάσιμο ένα μέρος των αποφάσεων που έχει υιοθετήσει (Κοτένκοφ, Σαχράι, Μπελιάγεφ)".
Ακολουθούν στη συνέχεια οδηγίες για τον Πρόεδρο, στις οποίες διατυπώνονται ήδη οι όροι του περιεχομένου και το νόημα του διατάγματός του:
"... στο διάταγμα του Προέδρου πρέπει να διατυπώνεται με σαφήνεια ο όρος ότι οι βουλευτικές αρμοδιότητες παύουν αμέσως, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα να κλειδωθεί η Δούμα με την κύρια έννοια της λέξης.
- Επίσης, πρέπει να διατυπώνεται ο όρος ότι οι βουλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα μετά τη διάλυση της Δούμας να κάνουν δωρεάν περιοδείες στη χώρα και να χαίρουν άλλων προνομιών.
- Το διάταγμα πρέπει να περιέχει την υπόδειξη ότι οι νέες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στα καθορισμένα από το Σύνταγμα χρονικά όρια με την ΥΠΑΡΞΗ χρηματικής βάσης για τη διεξαγωγή τους. Στην ανάγκη αυτό το σημείο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αναβολή των εκλογών ή να αναγκαστούν οι κομμουνιστές λόγω αυτού του σημείου να κάνουν επερώτηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, πράγμα που επίσης θα οδηγήσει στην αναβολή των εκλογών τουλάχιστον για μερικούς μήνες και θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του Προέδρου και της κυβέρνησης".
Αρκεί απλώς να προσθέσουμε - και στα συμφέροντα του ΔΝΤ, του ΝΑΤΟ κλπ., κλπ. Οχι όμως στα συμφέροντα του ρωσικού λαού, όλων των πολιτών μας, με τις τύχες των οποίων έτσι ανελέητα, σαν πιόνια, παίζουν οι σεναριογράφοι του Κρεμλίνου. Ετσι καταρτίζουν σχέδια καταστροφής ξένων στρατών.
Και η ζωή επιβεβαιώνει ήδη: Η υλοποίηση του σχεδίου ξεκίνησε. Στα ΜΜΕ διεξάγεται κυνηγητό κατά της Δούμας για τις πιο ασήμαντες αφορμές και χωρίς αυτές. Εντελώς αβάσιμες επιθέσεις στους βουλευτές ότι ήδη "ετοιμάστηκαν για τις διακοπές" και δε "θέλουν να εργαστούν". Στο κυνήγι συμμετέχουν και ορισμένες πολύ "ανεξάρτητες" εφημερίδες. Μια απ' αυτές πουονομάζεται "Νεζαβίσιμαγια" (ανεξάρτητη), αναγνωρίζοντας επίσημα ότι οι προεδρικοί και κυβερνητικοί αναλυτές καταπιάστηκαν με την επεξεργασία του σεναρίου ενεργειών κατά της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου, υπαγορεύουν σ' αυτούς τους αναλυτές επιπλέον κινήσεις.
Στην ουσία, όλο το σενάριο έχει στη βάση του έναν και μοναδικό στόχο - τη συντριβή της αντιπολίτευσης. Και αυτό μετά που η ρωσική πλευρά πρότεινε να περιληφθεί στο Σύμφωνο Ρωσίας - Λευκορωσίας ειδικό άρθρο για τα δικαιώματα του ανθρώπου και την ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες για τη δράση της αντιπολίτευσης ως απαραίτητου δημοκρατικού θεσμού. Το μελάνι δεν έχει ακόμα στεγνώσει στο Σύμφωνο και μόλις έγινε η επικύρωσή του, καταρτίζονται κιόλας σχέδια πάλης κατά του δικού μας Κοινοβουλίου! Αν και δεν αποκλείεται εντελώς ότι η πρόταση να περιληφθεί αυτό το άρθρο στο Σύμφωνο να προέρχεται από τους ίδιους τους αναλυτές: έχουν ανάγκη από την αντιπολίτευση κατά του Λουκασένκο και καθόλου κατά του Γιέλτσιν και των "νέων μεταρρυθμιστών".
Οφείλουμε μιαν εξήγηση. Και η Δούμα, και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που οι λεγόμενοι αναλυτές προσπαθούν να αντιπαραθέσουν και να δηλητηριάσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, οφείλουν να ζητήσουν εξηγήσεις. Πριν απ' όλα, από τα συνταγματικά όργανα, που άμεσο χρέος τους είναι ή να διαψεύσουν αυτό το ντοκουμέντο και όλες τις προβλεπόμενες σ' αυτό ενέργειες, ή να επιβεβαιώσουν το γεγονός χειραγώγησης της κοινής γνώμης και το προετοιμαζόμενο πραξικόπημα, το οποίο θα οδηγήσει στη δικτατορία με απρόβλεπτες για τη χώρα και το λαό συνέπειες. Και οι βουλευτές, και οι νομικές υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να το αποτρέψουν. ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ επανάσταση η χώρα, πράγματι, δε θα αντέξει πλέον.
Από την εφημερίδα
"Σοβιέτσκαγια Ρωσία", 7 Ιούνη 1997