Μέσα σε μια γενικευμένη σιωπή και σκόπιμη παραπληροφόρηση από πλευράς της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επικυρώσει τη Συνθήκη Σένγκεν. Πριν λίγες μέρες, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο κυρώνεται η συνθήκη. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης έγινε μετά την ψήφιση του νόμου 2472/97, που νομιμοποιεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση προτίθεται με τη βοήθεια της ηγεσίας της ΝΔ να ψηφίσουν την επικύρωση της συνθήκης πριν κλείσει η Βουλή στις 13 Ιούνη. Ετσι, ο πρωθυπουργός "σαν καλό παιδί" θα πάει στη Διακυβερνητική στις 14 και 15 Ιούνη, έχοντας στα χέρια του την επικυρωμένη συνθήκη.
Η Συνθήκη Σένγκεν καταργεί το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών, ανατρέπει τη βασική αρχή ενός κράτους δικαίου, που είναι το τεκμήριο της αθωότητας των πολιτών και καθιερώνει το τεκμήριο ενοχής τους, αφού θεωρεί τους πάντες ύποπτους. Πολλές διατάξεις της είναι αντισυνταγματικές και έρχονται σε αντίθεση με διεθνείς συμβάσεις επικυρωμένες και δεσμευτικές για τη χώρα μας.
Προχτές το βράδυ, σε σύσκεψη της "Επιτροπής για τη μη επικύρωση και εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν", αποφασίστηκε να οργανωθούν συγκεντρώσεις σε γειτονιές της Αθήνας και σε επαρχιακές πόλεις, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και να δημιουργηθούν πρωτοβουλίες αντίδρασης και πάλης.
Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 10.30 το πρωί, η επιτροπή θα συναντηθεί με το ΕΚΑ, ενώ εκκρεμούν συναντήσεις με ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ. Στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, η επιτροπή θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 6 το απόγευμα θα επισκεφθεί τα κόμματα στη Βουλή. Στόχος της επιτροπής είναι να οργανωθεί κοινή εκδήλωση με τον ΔΣΑ.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και μίλησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ν. Τσιούνης,οι Τ. Χριστοδουλοπούλου και Β. Δημόπουλος, από πλευράς ΔΣΑ, ο Α. Κεσούλης από τη ΔΟΕ, ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδης και ο Γ. Θεοδώρου από το Συνδικάτο Οικοδόμων. Επίσης παραβρέθηκαν ο καθηγητής των ΤΕΙ Αθήνας Γ. Χατζάτογλου,ο Τζο Βαλέντσια από την Ενωση Φιλιππινέζων Μεταναστών, ο Κ. Φουντουκίδης από την ΠΕΑΕΑ, η Β. Καραγιάννη από την ΕΕΔΑ, οι Α. Παρασκευόπουλος και Δ. Νιάρας από το Συνδικάτο Μετάλλου "Προμηθέας", ο Κ. Αργαλιώτης εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αντιρατσιστικών Οργανώσεων και Μεταναστευτικών Κοινοτήτων, η Μ. Ζευγώλη από την ΑΚΟΑ, η δικηγόρος Γ. Κούρτοβικ από το "Δίκτυο Κινήσεων για την υπεράσπιση των Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων", ο Π. Μπότσης από την Ομοσπονδία Φαρμάκου, εκπρόσωποι των Φοιτητικών Συλλόγων Οικονομικού, Παιδαγωγικού, Νομικού και Πολιτικού Νομικής, Φιλοσοφικής του σπουδαστικού συλλόγου ΣΕΥΠ. Ακόμα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.