Μόνο το 25% από τους 10.000 και πάνω φοιτητές καταφέρνει να εξασφαλίσει μια θέση σε μία από τις δυο φοιτητικές εστίες της πόλης, ενώ οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να τα "σκάνε" για νοίκια.
Οι "τυχεροί" που βρίσκουν δωμάτιο είτε είναι αναγκασμένοι να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, όπως συμβαίνει στις εστίες του ΕΙΝ στη Δόμπολη (για 25 δωμάτια αντιστοιχούν μια κοινόχρηστη τουαλέτα και δυο λουτρά) είτε να επιβαρύνονται με 40.000 δρχ. προκαταβολή για όλο τον χρόνο για την κάλυψη τυχόν ζημιών και με 15.000 δρχ. πάγιο, για να διαμείνουν στις νέες πιο σύγχρονες εστίες στη Δουρούτη.
Μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, με την ανοχή του πρύτανη και του δημάρχου, λειτουργεί το ιδιωτικό εστιατόριο "Φηγός", προκλητικά ακριβώς πάνω απ' τη λέσχη που τρώνε οι φοιτητές.
Αυτά είναι, μόνο μερικά, στιγμιότυπα, της πραγματικότητας που βιώνουν οι φοιτητές, όπως μας την περιγράφουν τα μέλη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας των Ιωαννίνων, Διονύσης Πατήρης από το ΔΣ του Φυσικού και η Αμαλία Βουλαλά, από το ΔΣ του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας. Επίσης τα εξαγγελλόμενα προγράμματα των Ελεύθερων Κύκλων Σπουδών (ΕΛΚΥΣ) για τη δήθεν ελεύθερη πρόσβαση, δημιουργούν νέες δυσκολίες στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των σχολών.
"Είναι αυταπάτη, θα μας πει ο Δ. Πατήρης, ότι όλοι θα μπορούν να σπουδάσουν καθώς και ότι θα μπορούν να πληρώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο τις σπουδές τους όσο και τα υπόλοιπα έξοδα στέγασης και σίτισης. Κουβέντα δε λένε, πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες σε αίθουσες και καθηγητές αφού και με την υπάρχουσα κατάσταση υπάρχουν ελλείψεις και κάνουμε μαθήματα σε βάρδιες. Πού θα απορροφηθούν λοιπόν, οι περίπου 2.000 φοιτητές, που όπως εξαγγέλλεται θα έρθουν στα 4 επόμενα χρόνια; ".
Για την επίδραση των ΕΛΚΥΣ στο επίπεδο των σπουδών, συνολικά όλων των φοιτητών, μας μίλησε η Αμαλία Βουλαλά."Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα μαθημάτων χωρίς συνέχεια με μόνο στόχο, τις διδακτικές πιστωτικές μονάδες που θα παρέχουν γενικές γνώσεις και όχι συγκεκριμένο πτυχίο. Αυτό θα υποβαθμίσει περισσότερο το σημερινό επίπεδο σπουδών και λόγω της συσσώρευσης περισσότερων φοιτητών και λόγω της απορρόφησης πόρων που θα φεύγουν από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και θα δίνονται στα αμφιβόλου ποιότητας ΕΛΚΥΣ".
Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα, θα είναι μάλλον δύσκολο να γίνει πιστευτός ο "εκσυγχρονιστής" Κ. Σημίτης, στις εξαγγελίες του για τομές και παιδεία του 2000.
Δ. Κ.