Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ρήξη στην κυβέρνηση "εθνικής συμφιλίωσης"

Οι διαφωνίες για τον εκλογικό νόμο δεν αποκλείεται να ακυρώσουν τη διεξαγωγή των εκλογών

ΤΙΡΑΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οκτώ από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση "εθνικής συμφιλίωσης" της Αλβανίας ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Ιούνη, αφού το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Μπερίσα αρνήθηκε να ενδώσει στις τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο και οι Σοσιαλιστές.

Η κίνηση αυτή, την οποία ανακοίνωσε ο Ναμίκ Ντόκλε του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξ ονόματος των οκτώ κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση "εθνικής συμφιλίωσης", εξώθησε πολιτικούς παρατηρητές να εκτιμήσουν ότι είναι απίθανη η διεξαγωγή των εκλογών την 29η Ιούνη.

Προβάλλει πλέον ως πολύ πιθανή η ενδεχόμενη παραίτηση της κυβέρνησης Φίνο, η οποία σχηματίστηκε το Μάρτη.

Το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχουν οι Δημοκρατικοί του Σαλί Μπερίσα, ενέκρινε τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ο οποίος προβλέπει τη διεξαγωγή των εκλογών με πλειοψηφικό σύστημα, το ίδιο που έδωσε στο Δημοκρατικό Κόμμα 122 έδρες στην 140μελή Βουλή στις (θεωρηθείσες ως "νοθευθείσες") εκλογές του Μάη του 1996.

Υπό αυτούς τους όρους "δε θα συμμετάσχουμε στις εκλογές και θα επανεξετάσουμε τη θέση μας στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο", είπε ο Ντόκλε. Οι Σοσιαλιστές και άλλα μικρότερα κόμματα ζητούσαν τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ώστε το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών να καταστεί πιο "αναλογικό".

Η νέα σύγκρουση καταγράφεται ενώ ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης" Μπασκίμ Φίνο βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Η αμερικανική διπλωματία ενέκρινε τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Αλβανία, αλλά η απόφαση αυτή δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, να ακυρωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το "Ρόιτερ", αξιωματούχοι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέβαλλαν χτες "πυρετώδεις προσπάθειες" για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το αδιέξοδο.

"Υποστήριξη" προς Φίνο

Νωρίτερα χτες, όπως προαναφέρθηκε, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς την Αλβανία, ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου "να μπορέσει η χώρα να διεξαγάγει τις βουλευτικές εκλογές την 29η Ιούνη".

Την απόφαση ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, στη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης" της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ουάσιγκτον αναφέρεται ότι "η υπουργός διαβεβαίωσε την αλβανική αντιπροσωπεία, όσον αφορά την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης, ειδικά όσον αφορά τις προσπάθειές της να επαναφέρει την Αλβανία στο δρόμο της δημοκρατίας".

Τα όσα προέκυψαν στο αλβανικό πολιτικό σκηνικό έδειξαν να ανατρέπουν την κατάσταση - αν και δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από πλευράς ΗΠΑ.

"Αλλες" ριπές στον αέρα...

Στην Αυλώνα, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ συμμοριών, στο κέντρο της πόλης. Το επεισόδιο έληξε όταν - όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες - Ιταλοί στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης επενέβησαν ρίχνοντας στον αέρα για εκφοβισμό.

Ο επικεφαλής των αστυνομικών αρχών της Αυλώνας παραιτήθηκε χτες, λόγω της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει τη δράση των συμμοριών τις τελευταίες μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνεται η πίεση προς Μπερίσα(1997-05-21 00:00:00.0)
Στο κυνήγι του "συμβιβασμού" ο Βρανίτσκι(1997-05-16 00:00:00.0)
Στο κυνήγι του "συμβιβασμού" ο Βρανίτσκι(1997-05-16 00:00:00.0)
Πολιτικό "αδιέξοδο"(1997-05-09 00:00:00.0)
Δυσκολίες εμπέδωσης στο "φροντιστήριο" δημοκρατίας(1997-05-08 00:00:00.0)
Ενδοκυβερνητικές ισορροπίες υπό ξένη παρακολούθηση(1997-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ