Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Δυσκολίες εμπέδωσης στο "φροντιστήριο" δημοκρατίας

Ο Φ. Βρανίτσκι καταβάλλει "απελπισμένες" προσπάθειες για να διασωθούν τα προσχήματα του πολιτικού συστήματος που ετοίμασαν και επιβάλλουν

ΤΙΡΑΝΑ. -

Αμφίβολη είναι η κατάληξη της προσπάθειας του μεσολαβητή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, πρώην Αυστριακού καγκελάριου Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος έφθασε χτες στην αλβανική πρωτεύουσα με "κατεπείγουσα" αποστολή να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου που ταλανίζει την κυβέρνηση Φίνο.

Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, διά των οποίων - υποτίθεται ότι - θα προκύψει η "καλύτερη δυνατή λύση" για την αλβανική υπόθεση, τίθεται εν αμφιβόλω, όπως εκτιμά σε ανταπόκρισή του το "Ασοσιέιτεντ Πρες", αφού τα κόμματα είναι διχασμένα όσον αφορά το είδος του εκλογικού συστήματος που θα πρέπει να εφαρμοσθεί (πλειοψηφικό, αναλογικό ή μεικτό) και πώς θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι εξεγερμένοι πολίτες.

Ο Φραντς Βρανίτσκι συναντήθηκε αρχικά χτες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης "εθνικής συμφιλίωσης", Μπασκίμ Φίνο, ενώ σήμερα πρόκειται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της χώρας, Σαλί Μπερίσα.

Οπως είναι γνωστό, το κόμμα του Προέδρου Μπερίσα αντιτίθεται σθεναρά στις προτάσεις Φίνο περί ενός "μεικτού" συστήματος κι επιμένει να πραγματοποιηθούν οι εκλογές με καθαρά πλειοψηφικό. Οι "συμβιβαστικές προτάσεις" Φίνο σε άλλα πεδία δε... συγκίνησαν ιδιαίτερα τους Δημοκρατικούς. Ο Φίνο είπε, πάντως, ότι μένει να αποφασίσει η Βουλή, από την οποία θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης την 15η Μαϊου. Πλην όμως, στο σώμα πλειοψηφούν ποιοι άλλοι, οι Δημοκρατικοί...

Ακόμη ένα "καυτό" θέμα, είναι το μέλλον των "επιτροπών λαϊκής σωτηρίας" των εξεγερμένων πολιτών του Νότου. Οι Δημοκρατικοί θέτουν ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των εκλογών, τη διάλυσή τους, ενώ οι Σοσιαλιστές και πολλοί άλλοι στην κυβέρνηση προτείνουν τη σταδιακότερη κατάργησή τους (και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι "θα πρέπει" να διαλυθούν).

Η ιταλική πλευρά πιέζει τις "αντιμαχόμενες" πολιτικές παρατάξεις να συμφωνήσουν, κραδαίνοντας την αποχώρηση της πολυεθνικής δύναμης αν αυτό δε συμβεί: είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Αμυνας, Μπενιαμίνο Αντρεάτα. Εάν αυτή η συμφωνία δεν επιτευχθεί, είπε, "τα Ηνωμένα Εθνη και οι κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη, πρέπει να επανεξετάσουν τους λόγους της αποστολής και να προχωρήσουν στην αποχώρηση της δύναμης".

Στο ίδιο μήκος κύματος, μέλη αντιπροσωπείας Ευρωπαίων κοινοβουλευτικών είχαν πει στα Τίρανα, στις αρχές της βδομάδας, ότι η Αλβανία "θα βυθιστεί και πάλι στο χάος" αν τα πολιτικά κόμματα αποτύχουν να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία για τις γενικές εκλογές.

Επεισόδια στην Αυλώνα

Δεκαπέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός των διαδοχικών εκρήξεων στο αποχετευτικό σύστημα στην πόλη της Αυλώνας, χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης πολιτών εναντίον του Προέδρου Μπερίσα. Πολλοί, σύμφωνα μεδημοσιογραφικές πληροφορίες, απέδωσαν την ενέργεια σε "υποστηρικτές του Προέδρου".

Παράλληλα, προχτές ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της πολυεθνικής δύναμης με την άφιξη των 395 ανδρών από τη Ρουμανία. Πάντως η εφημερίδα "Κόχα Γιόνε" αντιμετώπισε το γεγονός με σαρκαστική διάθεση: "Ενώ η κρατική πολιτική της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, νομίζει ότι οι πολυεθνικές δυνάμεις ήρθαν να υπερασπιστούν τον τελευταίο από τον εξεγερμένο λαό, ταυτόχρονα ο λαός νομίζει ότι οι πολυεθνικές ήρθαν να τον προστατεύσουν από την κρατική πυραμίδα... ", έγραψε στο χτεσινό της φύλλο. "Τι κάνουν εδώ; " διερωτήθηκε αρθρογράφος της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνεται η πίεση προς Μπερίσα(1997-05-21 00:00:00.0)
Στο κυνήγι του "συμβιβασμού" ο Βρανίτσκι(1997-05-16 00:00:00.0)
Στο κυνήγι του "συμβιβασμού" ο Βρανίτσκι(1997-05-16 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις για διεύρυνση του ρόλου της πολυεθνικής(1997-05-13 00:00:00.0)
Πολιτικό "αδιέξοδο"(1997-05-09 00:00:00.0)
Ενδοκυβερνητικές ισορροπίες υπό ξένη παρακολούθηση(1997-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ