Επιδείνωση των στεγαστικών συνθηκών στην Ελλάδα, αναμένεται να σημειωθεί στα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και ο αριθμός των νοικοκυριών που θα ζουν στο νοίκι. Αυτή είναι η εκτίμηση σχετικής μελέτης, με θέμα "κατοικία και στεγαστική πίστη στην Ελλάδα", που εκπόνησε για λογαριασμό του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο Ν. Γ. Πειρουνάκης,η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Με τη μελέτη αυτή, τίθεται, για μια ακόμη φορά, επί τάπητος η αξίωση των ενδιαφερομένων να αυξήσουν τα κέρδη τους από τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων κατοικιών, να αναθεωρηθεί το όλο σύστημα "κοινωνικής - στεγαστικής πολιτικής", ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις... σύγχρονες συνθήκες της απελευθερωμένης οικονομίας.
Τα βασικότερα συμπεράσματα της παραπάνω μελέτης - στην οποία περιλαμβάνονται υποδείξεις για μεγαλύτερη κερδοσκοπία σε βάρος εκείνων που ενδιαφέρονται να αγοράσουν πρώτη κατοικία, καθώς και εκείνων που θα ζουν με το βραχνά του ενοικίου - είναι τα εξής:
- Ενώ, σύμφωνα με την απογραφή του 1991, οι στεγαστικές συνθήκες στην Ελλάδα θεωρούνται καλές, αναμένεται επιδείνωσή τους καθώς και αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που μένουν στο νοίκι, λόγω της εισόδου και παραμονής οικονομικών προσφύγων. Ετσι, ενώ μέχρι το 1991, είχαμε μια πτώση των νοικοκυριών που ζούσαν στο νοίκι (από 27% που ήταν το ποσοστό των ενοικιαζόντων νοικοκυριών το 1981 έπεσε το 1991 στο 20%), η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ είναι πως με την επιδείνωση των στεγαστικών συνθηκών θα αυξηθεί παράλληλα και το ποσοστό των νοικοκυριών που θα καλύπτουν τις στεγαστικές τους ανάγκες με το νοίκι. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "ο τομέας ενοικιαζόμενη κατοικία, όλο και περισσότερο θα γίνεται καταφύγιο των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων, ιδιαίτερα δε των οικονομικών προσφύγων από το εξωτερικό".
- Τίθεται γενικότερα θέμα, "αναθεώρησης του συστήματος επιδοτήσεων με την αναθεώρηση του όλου συστήματος "κοινωνικής" στεγαστικής πίστης στην Ελλάδα". Στα πλαίσια αυτά, προβάλλεται η αξίωση να επεκταθεί το δικαίωμα χορήγησης επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία σε όλες τις εμπορικές τράπεζες, με το επιχείρημα ότι το σημερινό καθεστώς "στρεβλώνει τον ανταγωνισμό"! Παράλληλα, προτείνεται να δημιουργηθούν "δύο στρώματα "κοινωνικής" στεγαστικής πίστης, όπως το μεν ένα θα προβλέπει επιδοτήσεις γενικής φύσεως και ανεξαρτήτως ιδρύματος (με μακρο-οικονομικά και μακρο-κοινωνικά κριτήρια) το δε άλλο ειδικές επιδοτήσεις προς οικονομικώς αδύναμες κατηγορίες του πληθυσμού.