Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Από το Μάρτη οι αναχρηματοδοτήσεις

Δεδομένες οι επιλογές για συγχωνεύσεις Κτηματικής - Στεγαστικής και Εμπορικής - Ιονικής

Από το Μάρτη θα αρχίσουν να εξετάζονται νέες αιτήσεις αναχρηματοδότησης στεγαστικών δανείων από την Κτηματική Τράπεζα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες δανειολήπτες που σύναψαν παλαιότερα δάνειο με σταθερό και υψηλό επιτόκιο να επωφεληθούν από τα νέα χαμηλότερα επιτόκια. Η διοίκηση της Κτηματικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει προτεραιότητα στην ικανοποίηση των χορηγήσεων δανείων που δόθηκαν μέχρι το 1991, καθώς από το έτος αυτό και μετά θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα επιλογής μεταξύ σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου. Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα θα υπάρξει και φέτος μικρή αποκλιμάκωση μιας ή μιάμισης μονάδας, η οποία θα συναρτάται κατά κύριο λόγο με την πορεία του πληθωρισμού.

Η εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδας για την αναχρηματοδότηση των δανείων, που αναμένεται να κοινοποιηθεί σύντομα, προβλέπει ότι οι εγκριθείσες αναχρηματοδοτήσεις δε θα μπορούν να υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των συνολικών χορηγήσεων των εξειδικευμένων στη στεγαστική πίστη τραπεζών. Πέρσι, πρώτη χρονιά εφαρμογής της συγκεκριμένης ρύθμισης, το ποσοστό αυτό ήταν 20% και αντιστοιχούσε σε 30 περίπου δισ. δρχ. για την Κτηματική Τράπεζα (σε σύνολο χορηγήσεων 140 δισ. δρχ.) και σε 5 περίπου δισ. δρχ. για τη Στεγαστική Τράπεζα (σε σύνολο χορηγήσεων 25 δισ. δρχ.).

Διεργασίες σε εξέλιξη

Στο μεταξύ, δεδομένη πλέον θα πρέπει να θεωρείται η συγχώνευση των δυο στεγαστικών τραπεζών (που ανήκουν στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας) με απορρόφηση της Στεγαστικής από την Κτηματική. Οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν περίπου σε μια διετία, καθώς απαιτείται τροποποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και διευθέτηση σειράς χρονοβόρων τεχνικών θεμάτων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται μελέτη αποτίμησης της απορροφούμενης τράπεζας, σύζευξη του δικτύου των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ομογενοποίηση των καταστάσεων των πελατών κτλ. Μείζον θέμα είναι επίσης η ενοποίηση των λογιστικών καταστάσεων των δυο τραπεζών και ειδικότερα η τιμή μετατροπής των μετοχών της Στεγαστικής σε μετοχές της Κτηματικής.

Περισσότερο περίπλοκη είναι όμως η περίπτωση της - κατά τα φαινόμενα - συγχώνευσης της Εμπορικής με την Ιονική Τράπεζα, δεδομένου ότι η προβληματική χρηματοοικονομική τους διάρθρωση, σε συνδυασμό με την κεφαλαιακή ανεπάρκεια που τις χαρακτηρίζει, δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια για άμεση προώθηση των σχετικών διαδικασιών. Προς το παρόν, η διοίκηση της Εμπορικής προσέλαβε εξειδικευμένη εταιρία συμβούλων, προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της συνολικής "εικόνας" των δυο τραπεζών και να εξερευνηθούν οι δυνατότητες ή οι εναλλακτικές λύσεις που ενδεχομένως υπάρχουν. Στα πλαίσια αυτά, δεν αποκλείεται η Ιονική Τράπεζα να οδεύσει προς ιδιωτικοποίηση, γεγονός που θα αλλάξει άρδην το τοπίο της εγχώριας τραπεζικής αγοράς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ημερήσιο κέρδος 1 δισ. δρχ. από τα επιτόκια!(2002-03-03 00:00:00.0)
Οι στόχοι της ASPIS BANK(1999-02-02 00:00:00.0)
Μειώσεις επιτοκίων από την Εμπορική και την Τράπεζα Αττικής(1999-01-23 00:00:00.0)
Ακριβά και φέτος τα στεγαστικά δάνεια(1998-02-20 00:00:00.0)
Αναμένεται μείωση των επιτοκίων ταμιευτηρίου(1996-06-06 00:00:00.0)
Επεκτείνεται το δικαίωμα αναχρηματοδότησης(1996-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ