Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υποπτα παιχνίδια με τις αποζημιώσεις εργαζομένων

Για καταστρατήγηση σχετικού νόμου, που προβλέπει τη χορήγηση αποζημίωσης στο προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδας, εφόσον έχει συμπληρώσει 15ετία και αποχωρεί οικειοθελώς, καταγγέλλει την κυβέρνηση το ΚΚΕ, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές τουΚόμματος Μαρία Μπόσκου και Μήτσος Κωστόπουλος.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, που απευθύνεται στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, είναι το ακόλουθο:

"Με την ερώτηση 2641/28 - 2 - 97, θέσαμε, ανάμεσα στα άλλα, το θέμα της μη εφαρμογής από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 8 του νόμου 3198/55, οι οποίες προβλέπουν ότι όταν οι εργαζόμενοι παραιτούνται μετά 15ετή προϋπηρεσία δικαιούνται αποζημίωση. Απαντώντας ο κ. υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με το έγγραφό του με αριθμ. πρωτ. 7286/Β.292/20 - 3 - 97, υποστήριξε ότι ως προς το θέμα της αποζημίωσης "υπάρχει εκκρεμές ζήτημα ενώπιον των δικαστηρίων". Και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα αποδεχτεί αμέσως την τελική δικαστική απόφαση.

Πρόκειται για μια προκλητική απάντηση. Υπήρχε περίπτωση η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας να μη αποδεχόταν αμέσως την τελική δικαστική απόφαση; Το ζήτημα είναι ότι η διάταξη αυτή υπάρχει από το 1955 και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας δεν την εφαρμόζει,ώστε να καταβάλλεται χωρίς άλλη διαδικασία στους εργαζόμενους η αποζημίωση που δικαιούνται. Αυτό είχε σαν συνέπεια να υπάρχουν πολλές εκατοντάδες εργαζομένων αυτής της κατηγορίας, στους οποίους δεν καταβλήθηκε αποζημίωση. Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι, που γνώριζαν τη συγκεκριμένη διάταξη, προσέφυγαν στο δικαστήριο έγκαιρα (η αξίωση της αποζημίωσης διαγράφεται ύστερα από έξι μήνες) και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο "υπάρχει εκκρεμές ζήτημα ενώπιον των δικαστηρίων"."

Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις και διαπιστώσεις, οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας να απαντήσει "ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να καταβάλλεται δίχως άλλη διαδικασία στους εργαζόμενους της Τράπεζας της Ελλάδας που παραιτούνται μετά από 15ετή υπηρεσία η αποζημίωση που προβλέπει η παρ. 1 του άρθρου 8 του νόμου 3198/95;
  • Να δοθεί η δυνατότητα να εισπράξουν την αποζημίωση αυτή και εκείνοι από τους εργαζόμενους που πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις, όταν παραιτήθηκαν και διαγράφηκε η αξίωση για αποζημίωση κατά την παρέλευση εξαμήνου;".

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ