Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

Σε σύγκρουση μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών μετατράπηκε ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς στην Κωνσταντινούπολη, όταν εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας προσπάθησαν να συλλάβουν διαδηλωτές, οι οποίοι αρνήθηκαν να υποστούν σωματικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες", τουλάχιστον 15 διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Περίπου 100 χιλιάδες εργαζομένων φώναξαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Νετσμετίν Ερμπακάν. Η διαδήλωση εξελισσόταν ειρηνικά, όμως τελικά τρεις χιλιάδες ανθρώπων συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς.

Νωρίτερα χτες, ηγέτες τουρκικών εργατικών συνδικάτων κατέθεσαν στεφάνι στην πλατεία Ταξίμ, στη μνήμη των 37 ανθρώπων που είχαν χάσει εκεί τη ζωή τους ακριβώς πριν από 20 χρόνια, στη διάρκεια της συγκέντρωσης για την Πρωτομαγιά. Ακόμη και σήμερα, σχολιάζει το πρακτορείο "Ρόιτερ", δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία για τους θανάτους της Πρωτομαγιάς του 1977, όταν ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών από κτίριο κοντά στην πλατεία.

Ο Κεμάλ Νταϊζάλ, γενικός γραμματέας της εργατικής συνομοσπονδίας DISK, δίνει τη δική του εκδοχή: "Οι δολοφόνοι τους ήταν οι συμμορίες που με τα γεγονότα στο Σουσουρλούκ αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν στο ίδιο το κράτος", λέει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ