ΑΓΚΥΡΑ.-
Δεν είναι απίθανο η "ξαφνική" κρίση στην τουρκική κυβέρνηση συνασπισμού υπό το Κόμμα Ευημερίας (Ρεφάχ) του Νετσμετίν Ερμπακάν και με τη συμμετοχή του Κόμματος Ορθού Δρόμου (DYP) της Τανσού Τσιλέρ να "ξεφουσκώσει" εν μια νυκτί, παρά τη "φαγούρα" που διατρέχει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της χώρας εδώ και περίπου ένα χρόνο. Μία από τα ίδια, λοιπόν - εκτός δραματικού απροόπτου...
Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ ήταν ασυνήθιστα ήπιες για όσους γνωρίζουν τη ρητορική της: "Δεν πρόκειται ποτέ να συμμετάσχουμε στην καμπάνια της αντιπολίτευσης για να ανατραπεί η κυβέρνηση". Και η αιτία; "Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα", είπε.
Αυτό που δεν είπε η Τσιλέρ, αλλά οι παροικούντες τα τουρκικά πολιτικά πράγματα και φυσικά και η ίδια γνωρίζουν πολύ καλά, είναι ότι υπάρχει ένας ακόμη λόγος να αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησης και οι νέες πρόωρες εκλογές: ο πιθανότερος νικητής, ακόμη χειρότερα, με απόλυτη πλειοψηφία, δεν είναι άλλος από τον Νετσμετίν Ερμπακάν...
Η απροθυμία της κυβέρνησης Ερμπακάν να εφαρμόσει τις "κοσμικές" επιταγές, ώστε να αποτραπεί ο σταδιακός εξισλαμισμός της χώρας, προκάλεσε φόβους σε πολιτικούς παρατηρητές περί μιας πιθανής επέμβασης του "τοποτηρητή του λαϊκού κράτους", του στρατού.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου πλειοψηφούν οι στρατηγοί, πίεσε στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις του τον Ερμπακάν να "συγκρατήσει" τους ισλαμιστές του κόμματός του και να αποτρέψει την πορεία προς ένα "ισλαμικού τύπου" κράτος, με έμφαση στην κατάργηση ισλαμικών σχολείων. Δύο υπουργοί παραιτήθηκαν την περασμένη βδομάδα, εκφράζοντας τη δυσφορία τους για την πολιτική του Ερμπακάν. Αλλά οι κινήσεις ανατροπής της κυβέρνησης δεν "ευδοκίμησαν", ενώ κατά υπόγεια ειρωνικό τρόπο ο πρωθυπουργός είπε ότι "είμαστε έτοιμοι για εκλογές, αν χρειαστεί".
Η σύγκρουση στρατού - Ερμπακάν φάνηκε χτες να αμβλύνεται, μετά από μια συνάντηση του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, με τον πρωθυπουργό. Σε χτεσινή ανακοίνωση στην Αγκυρα, που φάνηκε να απηχεί τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση, κατέστη σαφές για άλλη μια φορά ότι "οι ένοπλες δυνάμεις δε συνεργάζονται ούτε ευνοούν οποιαδήποτε προσωπικότητα, πολιτικό κόμμα ή οργάνωση".
Η ανακοίνωση του στρατού εμμέσως "απάντησε" στην εφημερίδα "Σαμπάχ", η οποία έγραψε ότι οι στρατηγοί θέλουν την Τσιλέρ νικήτρια στον αγώνα για την ηγεσία της Δεξιάς, η οποία θα πρέπει να αποτρέψει την άνοδο των ισλαμιστών πολιτικών.
Για άλλη μια φορά οι τουρκικές δυνάμεις πέρασαν σε βάθος 10 χιλιομέτρων στο ιρακινό έδαφος για να πλήξουν Κούρδους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) και, σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες από το Ντιγιαρμπακίρ, η επιχείρηση ήταν "επιτυχής": Είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκαεφτά αντάρτες. Ο φετινός απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 761 νεκροί Κούρδοι αυτονομιστές και 73 Τούρκοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί, συνολικά πάνω από 800 άνθρωποι.
Η εκστρατεία του τουρκικού στρατού δείχνει να πηγαίνει καλύτερα από ποτέ: ίσως ένας λόγος γι' αυτό να είναι η "εκπαιδευτική" στρατιωτική συμφωνία της Αγκυρας με το Ισραήλ, η οποία κατά πληροφορίες έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους να αξιοποιούν την "σε πραγματικό χρόνο" πληροφόρηση από έναν ισραηλινό κατασκοπευτικό δορυφόρο για τις κινήσεις των Κούρδων...
Βέβαια, η "επιτυχία" της επιχείρησης έχει και κάποιες "παρενέργειες": Ο πληθυσμός του Ντιγιαρμπακίρ, ο οποίος ήταν 380 χιλιάδες το 1990, έχει ανέβει σήμερα, λόγω του διαρκούς πολέμου στην Ανατολία, σε 1,5 εκατ. ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων "ζει σε άθλιους καταυλισμούς προσφύγων", όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).