Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μεγάλες εργατικές εκδηλώσεις

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ, ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Χιλιάδες διαδηλωτές με κόκκινες σημαίες και αντικυβερνητικά συνθήματα πραγματοποίησαν πορείες και συγκεντρώσεις στους δρόμους και τις πλατείες των περισσότερων πόλεων της πρώην ΕΣΣΔ. "Να παραιτηθεί ο Γιέλτσιν!", "Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση!", "Οχι στην επέκταση του ΝΑΤΟ!", "Ενωση με τη Λευκορωσία!", "Η Ρωσία θα είναι μεγάλη σοσιαλιστική!", "Κάτω τα χέρια από τον Λένιν!", "Τα εργοστάσια στους εργάτες, η γη στους αγρότες, η εξουσία στα Σοβιέτ!", με τα συνθήματα αυτά διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι την 1η του Μάη στη Μόσχα, το Λένινγκραντ και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στη Μόσχα έγιναν τρεις χωριστές πορείες και συγκεντρώσεις. Στις περισσότερες πόλεις, όμως, όπως το Λένινγκραντ, το Βορόνεζ, το Κέμεροβο και αλλού, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν σε ενιαίο μέτωπο. Τη μια συγκέντρωση, ύστερα από πορεία στην οδό Τβέρσκαγια ως το μνημείο του Καρλ Μαρξ, διοργάνωσαν η Επιτροπή Μόσχας (ΕΜ) του ΚΕΚΡ, η Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών, το Ενωμένο Μέτωπο Εργαζομένων της Ρωσίας και άλλες αριστερές οργανώσεις και κινήματα. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο γραμματέας της ΚΕ και πρώτος γραμματέας της ΕΜ του ΚΕΚΡ, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ των Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων της Ρωσίας Αντρέι Νικολάγεφ, ο γραμματέας της ΕΜ του ΚΕΚΡ Βλαντίμιρ Γκούσεφ, ο ποιητής, μέλος της ΚΕ του ΚΕΚΡ Μπορίς Γκουνκό, ο γνωστός συγγραφέας Βλαντίμιρ Μπούσιν και άλλοι κοινωνικοί παράγοντες, εργάτες, βετεράνοι του πολέμου και παλαίμαχοι της δουλιάς, δημοσιογράφοι.

Ολοι οι ομιλητές τόνισαν ότι ο σοσιαλισμός στη Ρωσία υπέστη μόνο προσωρινή ήττακαι πρέπει να ενωθούν όλοι οι τίμιοι άνθρωποι, όλοι όσοι θεωρούν τον εαυτό τους πολίτη της Σοβιετικής Ενωσης στον αγώνα για την αποκατάσταση της σοβιετικής εξουσίας των εργαζομένων, του σοσιαλισμού και την ανασύσταση του ενιαίου ισχυρού σοσιαλιστικού κράτους της ΕΣΣΔ. Εκείνοι, όμως, που κατάστρεψαν τη χώρα και καταληστεύουν τον εργαζόμενο λαό, δε θα παραδώσουν απλώς την εξουσία, γι' αυτό και ο αγώνας θα είναι μακροχρόνιος και δύσκολος, υπογράμμισαν οι ομιλητές. Επίσης, σημείωσαν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν, να ενώσουν τις γραμμές τους και να ετοιμάσουν τη νέα σοσιαλιστική επανάσταση. Κύρια συνθήματα της εκδήλωσης ήταν: "Ζήτω η 1 Μάη, Μέρα διεθνούς αλληλεγγύης των εργαζομένων όλου του κόσμου!", "Λένιν, Πατρίδα, Σοσιαλισμός!", "Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!", "Ζήτω η σοσιαλιστική επανάσταση!" κ. ά. Οι μετέχοντες στη συγκέντρωση εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τους εργαζόμενους της ΛΔ της Κορέας, της Κούβας, της ΣΔ του Βιετνάμ και της Κίνας, οι οποίοι στις δυσκολότατες συνθήκες μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την ΕΣΣΔ δεν ξέφυγαν από το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης και με το παράδειγμά τους αποδεικνύουν ότι μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να εγγυηθεί στον άνθρωπο το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή, ελεύθερη και ευτυχισμένη ζωή.

Η συγκέντρωση υιοθέτησε ψηφίσματα κατά της καταπάτησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου στις χώρες της Βαλτικής, για την υπεράσπιση των πολιτικών κρατουμένων - του ηγέτη του ΚΚ Λετονίας Αλφρεντ Ρούμπιξ, των ηγετών του ΚΚ Λιθουανίας Μικόλας Μπουροκιαβίτσιους και Γιούζας Ερμολάβιτσιους, για την υπεράσπιση αυτών που αγωνίζονται και δεν παραδίνονται, επιβεβαιώνοντας έτσι την επικαιρότητα και τη βιωσιμότητα του αθάνατου συνθήματος "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!".

Την άλλη συγκέντρωση διοργάνωσαν στο μνημείο του Λένιν το ΚΚΡΟ, η "Εργαζόμενη Ρωσία" του Βίκτορ Ανπίλοφ και άλλα κινήματα της αντιπολίτευσης. Επικεφαλής των διαδηλωτών ήταν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και Βαλεντίν Κουπτσόφ, ο πρόεδρος της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας Νικολάι Ριζκόφ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος Ρωσίας Μιχαήλ Λαψίν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ