Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Τσακάλι" και "πλεϊμπόι"

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες, τις πιο δυνατές και σχεδόν αληθινές, θα προβληθεί από το STAR στις 23.15 με τον τίτλο "Η μέρα του τσακαλιού" του Φρεντ Τζίνεμαν. Το "τσακάλι" είναι ένας επαγγελματίας δολοφόνος, που ποτέ δεν απέτυχε τον ανθρώπινο στόχο του και δεν έχει καταγραφεί στο παθητικό ούτε μια αποτυχία. Δρα πάντα μόνος του, σιωπηλά και μεθοδικά. Κάποια στιγμή θα του ανατεθεί η πιο μεγάλη, η πιο απίθανη, η πιο υψηλή... αποστολή: να δολοφονήσει τον Πρόεδρο ντε Γκολ. Κάτι φυσικά αδιανόητο, αν λάβει κανείς υπόψη του πόσες εκατοντάδες ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες φυλούσαν τον Πρόεδρο. Εκείνος δέχεται. Προμηθεύεται πλαστά έγγραφα, αγοράζει το φονικό όπλο και πηγαίνει στην πόλη του φωτός, στα Ηλύσια Πεδία. Ομως, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες έχουν μάθει ότι το "τσακάλι" σκοπεύει να σκοπεύσει.. και να δολοφονήσει τον Πρόεδρό τους. Εστι, του προτείνουν να αλλάξει διαδρομή, συνήθειες και πρόγραμμα. Ομως, εκείνος είναι αμετάπειστος. Εγωιστής, αλαζόνας, επηρμένος, αλλά ταυτόχρονα αξιοπρεπής και γενναίος, με τίποτε δε δέχεται να αλλάξει το πρόγραμμά του. Αντίθετα, δείχνει αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, πρόσωπο με πρόσωπο, έτσι ώστε να βοηθήσει τις δικές του μυστικές υπηρεσίες και να αποκαλύψει τον υποψήφιο δολοφόνο του. Μια συγκλονιστική ταινία, με γρήγορη δράση, με εκπληκτικές θεαματικές σκηνές συγχρόνως, όμως και μια ταινία λιτή, προσιτή στο θεατή, που με κομμένη την ανάσα, αν και γνωρίζει το αποτέλεσμα, δηλαδή ότι ο στρατηγός ντε Γκολ δε δολοφονήθηκε αλλά πέθανε από φυσικό θάνατο, έχει αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή του έργου. Παίζουν: Εντουαρντ Φοξ, Τέρενς Αλεξάντερ και Αλαν Μπέντελ.

Από την ΕΤ-1 στη 01.30 "Πλεϊμπόις" του Γκίλις Μακ Κίνον.

Πρόκειται για ένα ιρλανδικό ποίημα, έτσι, ίσως μονάχα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ερωτικό δράμα που θα μας γυρίσει στην Ιρλανδία του 1950. Στην καταπράσινη, την πανέμορφη, φτωχή χώρα, με τις φλογερές πεισματάρες γυναίκες και τους καβγατζήδες άνδρες. Η Τάρα, μια όμορφη ανύπαντρη γυναίκα, μια φτωχή μοδιστρούλα, γεννάει ένα αγοράκι, αλλά αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει την ταυτότητα του πατέρα του παιδιού. Το κουτσομπολιό δίνει και παίρνει, αλλά εκείνη ανεξάρτητη, αγύριστο κεφάλι, υπερήφανη και πεισματάρα όσο δεν παίρνει άλλο, αδιαφορεί παντελώς. Κάποια μέρα θα περάσει ένας περιοδεύοντας θίασος και θα ερωτευτεί έναν ηθοποιό που έχει φτάσει μαζί με το μπουλούκι. Ο υπαρχιφύλακας Χάγκερντι, όμως, που είναι μόνιμα ερωτευμένος με την Τάρα, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Ερωτας, πείσμα, αξιοπρέπεια, φτώχεια, αγάπη, αλαζονεία, μαγεία, καταπράσινα λιβάδια, υπέροχη φύση, έξυπνοι διάλογοι, γρήγορη δράση και εξαιρετική μουσική συνυπάρχουν στην υπέροχη αυτή ταινία. Με τους: Αλπερτ Φίνεϊ και Αϊντα Κουίν.

Από το SEVEN X στις 22.00 "Στην κόψη του ξυραφιού" του Εντμοντ Γκούλντινγκ. Πρόκειται για μια επιτυχημένη κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Σόμερσετ Μομ, που ήταν υποψήφια για Οσκαρ. Πρωταγωνιστεί η εκπληκτική Τζιν Τίρνεϊ.

Από το SEVEN X στη 01.30 "Η νύχτα των ζωντανών νεκρών" του Τζορτζ Ρομέρο. Πρόκειται για μια δυνατή ταινία τρόμου, ένα έξοχο, καλοδομημένο θρίλερ που απευθύνεται στους φίλους του είδους. Δηλαδή, σ' εκείνους που έχουν γερά νεύρα. Μια νύχτα ήσυχη, συνηθισμένη ήταν, μέχρι τη στιγμή που θα ακουστεί ένας πυροβολισμός, στο ήρεμο, οικογενειακό, φιλικό Πίτσμπουργκ. Είναι αυτή ακριβώς τη νύχτα, που όλα τα ζόμπι θα αφυπνιστούν και σκορπίσουν τον τρόμο και το θάνατο σε όλη την πόλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ