Αυθαίρετη διυπουργική απόφαση μετατρέπει την εναπομείνασα αρχαιολογική περιοχή του Λαυρίου σε ζώνη επενδύσεων πολυεθνικών συμφερόντων
Μόλις προχθές (Τετάρτη) ο "Ρ" είχε αποκαλύψει πως θάβεται η ιστορική μνήμη στο Λαύριο, ή καλύτερα πως γίνεται οικόπεδα και πολυτελείς βίλες. Φαίνεται, ότι το μέλλον που έχουν ετοιμάσει για ολόκληρη τη Λαυρεωτική είναι ζοφερό.
Το τελευταίο κρούσμα ονομάζεται Θορικός,όπου εκεί η ιστορία έχει αφήσει ένα αρχαίο θέατρο του 6ου π. Χ. αιώνα, ένα λόφο - γνωστό με το όνομα Βελατούρι - ο οποίος στα χώματά του φυλάει θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους, ενώ η γύρω του περιοχή είναι γεμάτη αρχαιότητες, τα ερείπια του αρχαίου δήμου, νεκροταφείο των κλασικών χρόνων κ.ά. Εξαιτίας όλου αυτού του πλούτου αρχαιοτήτων το κράτος έχει ορίσει ζώνες προστασίας Α και Β.
Τώρα, το ίδιο κράτος αποφασίζει να χαρίσει τον αρχαιολογικό χώρο σε ιδιώτες και παράλληλα να τους πριμοδοτήσει να επενδύσουν στην περιοχή.Πιο συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ 29/12/95 δημοσιεύεται απόφαση των υπουργών Εργασίας, Βιομηχανίας - Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας,η οποία, στα πλαίσια της "ανάπτυξης", υποτίθεται, περιοχών με φθίνουσα βιομηχανική πορεία, προβλέπει κίνητρα σε ιδιώτες για επενδύσεις.Ανάμεσα σε άλλες περιοχές συμπεριλαμβάνεται και ο Θορικός. Η επενδυτική ζώνη, που ορίζεται, πέφτει πάνω σε τμήμα της αρχαιολογικής ζώνης Α, σε μεγαλύτερο τμήμα της ζώνης Β, περιλαμβάνει το λόφο Βελατούρι, ενώ τα ανατολικά της όρια συμπίπτουν με το βιοτεχνικό πάρκο, στο οποίο βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας.Να σημειωθεί πως μόλις την Τετάρτη ο "Ρ" αποκάλυψε ότι ολόκληρα κομμάτια της Εταιρείας βρίσκονται μέσα σε άλλες ιδιοκτησίες.
Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Γιώργος Θωμάς, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός έστειλε επείγον έγγραφο στα παραπάνω υπουργεία, σημειώνοντας ότι είναι αδύνατον να γίνει οτιδήποτε σε αυτή την περιοχή.Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή του Θορικού απαγορεύεται να κτιστούν ακόμα και αγροτικές αποθήκες. Επίσης, το ΥΠΠΟ και ο δήμος Λαυρίου έχουν αναπτύξει πρόγραμμα ανάδειξης των μνημείων της Λαυρεωτικής, προκειμένου να αναπτυχθεί και η περιοχή.
Αυτό το σχέδιο ανατρέπει η πρόσφατη διυπουργική απόφαση. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ονοματισμένη, από το κράτος, βιομηχανική περιοχή υπάρχει ήδη. Οπότε, είναι εύλογο το ερώτημα; Γιατί δεν αξιοποιείται η υπάρχουσα περιοχή; Ωστόσο, υπάρχει μία απάντηση: Δίπλα από το Θορικό βρίσκεται η ΔΕΗ Λαυρίου και η γνωστή πολυεθνική εταιρία χημικών "Ντάουν". ΔΕΗ και "Ντάουν", εδώ και πολλά χρόνια, ευθύνονται για την μεγάλης έκτασης καταστροφή αρχαιολογικών λειψάνων.
Η ΔΕΗ έχει πολλές φορές δηλώσει ενδιαφέρον να επεκταθεί με εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Προθέσεις για επέκταση έχει φανερώσει και η εταιρία"Ντάουν". Μήπως η διυπουργική απόφαση είναι απλώς μία στημένη παράσταση για να εφαρμοστούν τα παραπάνω σχέδια;