Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΓΟΣ
Δυναμικό συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων

Αδειασαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος στην πόλη και κατέλαβαν το κτίριο της Περιφέρειας για δύο ώρες

Ενα δυναμικό και μαχητικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες πολλές εκατοντάδες κτηνοτρόφοι στον Πύργο Ηλείας, όπου, παρά το "τσουχτερό" κρύο, έφθασαν από όλες σχεδόν τις περιοχές του νομού και, κυρίως, από την ορεινή Ηλεία.

Το συλλαλητήριο, που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ηλείας με τη συμμετοχή των ΕΑΣ Πύργου - Ολυμπίας και Αμαλιάδας, ξεκίνησε με συγκέντρωση των κτηνοτρόφων στην κεντρική πλατεία του Πύργου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Νομαρχία και την Περιφέρεια. Οι εκατοντάδες κτηνοτρόφοι, που προσήλθαν στο συλλαλητήριο, με συνθήματα όπως "η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, τα σχέδια της ΕΟΚ θα καταργήσει" και "αγρότες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι", διαδήλωσαν με οργή και αγανάκτηση, ενάντια στην αντικτηνοτροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και απαίτησαν άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της ΟΑΣ Ηλείας, Γιώργος Γκρουμούτης,που τόνισε πως για τα δεινά των κτηνοτρόφων ευθύνονται η ΚΑΠ και τώρα η ΓΚΑΤΤ, καθώς επίσης η αδιαφορία της κυβέρνησης και των άλλων, "υποτακτικών" στην ΕΕ, κομμάτων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην κεντρική πλατεία της πόλης οι συγκεντρωμένοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έσφαξαν ζώα και άδειασαν μεγάλες ποσότητες από το απούλητο γάλα τους.

Γάλα, επίσης, άδειασαν μέσα και έξω από τη Νομαρχία Ηλείας, όπου κατευθύνθηκε αρχικά η πορεία για την επίδοση του ψηφίσματος. Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων με τον νομάρχη, ο τελευταίος δήλωσε αναρμοδιότητα για τα αιτήματα που τέθηκαν. Επειτα όμως από πίεση βγήκε στα σκαλιά της Νομαρχίας και μίλησε στους συγκεντρωμένους κτηνοτρόφους. Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στην Περιφέρεια και οι κτηνοτρόφοι κατέλαβαν το κτίριο για δύο ώρες περίπου. Εκεί ο περιφερειάρχης τους είπε πως θα έρθει σε επαφή πρώτα με κυβερνητικούς παράγοντες και μετά θα δει τι μπορεί να κάνει. Μετά από αυτό οι κτηνοτρόφοι έδωσαν μια βδομάδα προθεσμία μέχρι να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματά τους και στην περίπτωση που δεν είναι πειστικές, τόνισαν πως θα επανέλθουν δριμύτεροι. Αλλωστε, τα προβλήματά τους και ειδικά στην ορεινή Ηλεία, έχουν φτάσει στο απροχώρητο και δε χωρούν αναβολές. Για παράδειγμα, στην ορεινή περιοχή του Λάλα όπου υπάρχουν 14.000 γιδοπρόβατα οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα και οι πιο "τυχεροί" δίνουν το πρόβειο γάλα με 110 έως 130 δραχμές το κιλό!

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα των κτηνοτρόφων της Ηλείας είναι:

  • Να εξαιρεθεί η χώρα μας από τις ποσοστώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο αγελαδινό γάλα και στον αριθμό των εκτρεφομένων ζώων.
  • Να μειωθούν οι τιμές των ζωοτροφών και να αυξηθεί η τιμή του πρόβειου γάλακτος στις 250 δραχμές.
  • Να γίνει δίκαιη ρύθμιση των χρεών και κύρια των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.
  • Να προστατευτεί η ντόπια παραγωγή και οι καταναλωτές από τις αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων και να ενισχυθούν οι συνεταιρισμοί προς όφελος των παραγωγών.
  • Να δημιουργηθεί σύγχρονη υποδομή γύρω από την κτηνοτροφία (σφαγεία, κρεαταγορές κλπ.) και να γίνουν επενδύσεις για τη βελτίωση των βοσκότοπων.
  • Να παρθούν μέτρα διάθεσης των αποθεμάτων φέτας και να γίνουν σταθμοί ποιοτικού ελέγχου του γάλακτος.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθεί και να περιέλθει στις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών η ΗΛΒΙΓΑΛ, για να μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά γάλακτος προς όφελος των κτηνοτρόφων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ